“ОПЕК+ намалява производството, цените на петрола скочиха с 5%”

Фючърсите на петролът в понделник сутрин скочиха с над 5%, след изявлението на ОПЕК+, в неделя че ще намалят производството на петрол с около 1 милион барела на ден. Ходът на ОПЕК+ изненада трейдърите, поради очакванията им производството да не бъде променено. Редица експерти предложиха че цените на петрола се очаква да се повишат, като според някой експерти те може да достигнат до 100$ за барел. 

Цената започна своето повишение още миналата седмица, поради прекъсването на доставки от иракския регион Кюрдистан, като за миналата седмица цената се повиши с около 9%. Макар и САЩ да успяха да разрешат проблема, като отново пуснаха износа през Турция, новината от вчера засенчи очакванията за намаление на цените на петрола. 

Петролът поевтиня през последната година, като достигна дъно от около 45% от върха си през Март 2022г. Главната причина за поевтиняването на петрола беше забавящите се световни икономики, рисковете от рецесия и скорошните сътресения в банковия сектор.  

Експерти прогнозират, че хода на ОПЕК+ ще доведе до дефицит на пазарите, спрямо очаквания излишък, но е възможно поради високите цени търсенето да намалее. 

Повишението на цените на петрола създава рискове за нов инфлационен удар, като това пряко заплашва политиките на централните банки относно инфлацията.  Все още не е ясно колко ще повлияе покачването на цените на петрола върху инфлацията, но е възможно покачването да накара централните банките отново да увеличат лихвените си проценти въпреки очакваните намаления, което създава отново рискове за стагфлация.

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter