Пазарите след съкращението на ОПЕК+

В неделя ОПЕК+ обяви че ще намали продукцията си с близо 1 милион барела на ден, което повиши цените на петрола с над 6%. Това разбира се не се хареса на САЩ, като те заявиха че това е целенасочена атака срещу спрекулаторите на къси позиции в петрола. Според вътрешни лица, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори са осъзнали необходимостта за промяна на петролната си политика още на 20 март. Това беше предизвикано от спада на петрола Брент до 70 долара за барел, което е най-ниското му ниво от 15 месеца насам.

Още преди отварянето, пазарите в Европа бяха с миксирани настроения относно решението на ОПЕК+. Допълнително напрежение към несигурността бяха очакваните данни относно индекса на мениджърите по покупките (PMI) в производството, които се очакваха да излязат малко след като пазарите отворят. Данните бяха миксирани, като Италия, Германия и Испания надминаха очакванията, докато Франция показа по-лоши данни от очакванията.

Производственият индекс на покупателните мениджъри (PMI) измерва нивото на активност на покупателните мениджъри в производствения сектор. Показател над 50 означава разширяване на сектора, а под 50 – свиване. Търговците следят внимателно тези проучвания, тъй като покупателните мениджъри обикновено имат ранен достъп до данни за представянето на компанията си, което може да бъде водещ показател за общото икономическо представяне. 

FTSE се повиши за деня с 0.68%, CAC40 с 0.48% докато DAX се понижи с 0.31%. Доходността на немски 10 годишни облигации падна с 1.14%, докато тази на Великобританските се повиши с 0.73%. Еврото остана слабо променено спрямо кошница от други валути.

Доходността на държавните облигации на САЩ се повишиха, след като показателят за производствената дейност на страната се сви повече от очакваното, което омекоти инфлационните опасения, предизвикани от неочакваното решение на OPEC+. Чувствителните към моментната политика, двугодишни облигации отбелязаха загуби, след като по-рано през деня се повишиха до 11 базисни точки. Енергийните акции допринесоха за печалбите в S&P 500, като WTI достигна 80$. Nasdaq завърши негативно за деня, след като Tesla отчете спад в цената на акциите си след данни, показващи че намалените цени почти не повишиха доставките.

SPX бележи леко повишение с 0.37%, докато NDX падна с 0.37%. Доларовия индекс падна за деня с 0.53%, а дохността на 10 годишните държавни облигации остана непроменена.

Решението на ОПЕК+ даде допълнителен тласък на цената на златото, като тя за пореден път тества зоната при $2000 макар и неуспешно за деня.

Утре очакваме важна информация от САЩ относно JOLTs Job Openings, като се очаква леко понижение в данните.

Share the Post:

Related Posts

Join Our Newsletter