string(6) "analys"

Охлаждане на емоциите преди годишните акционерни събрания

Отново кратка празнична седмица, която не донесе нищо интересно на търсещите разнообразие в търговията. Сезонът на отчетите е към своя край и емоциите постепенно отстъпиха място на нещо, което все повече заприличва на пролетна умора.
В основата на скуката, описана от борсовите индекси бяха книжата на доскорошния любимец на спекулантите – Първа инвестиционна банка АД (5,75-5,80 лв.), които, заедно с акциите на Софарма АД (3,99-4,03 лв.), Монбат АД (10,80-10,90 лв.), Химимпорт АД (1,65-1,68 лв.), Централна кооперативна банка АД (1,62-1,65 лв.), Стара планина холд АД (7,80-8,00 лв„) и М+С Хидравлик АД (7,95-8,02 лв.), не успяха да привлекат нищо повече от вял интерес към себе си.
В сектора на недвижимите имоти, сравнително активно се търгуваха акциите на Адванс терафонд АДСИЦ АД (2,18-2,195 лв.) и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (2,31-2,34 лв.), но празничното прекъсване в средата на седмицата определено не помогна плахият ентусиазъм да еволюира в нещо по-значимо, още по-малко да „зарази“ останалата част от пазара.
По отношение на корпоративните събития, пазарът ни навлиза в най-активната част от годината, а именно провеждането на редовни годишини събрания на акционерите. Повечето публични компании вече насрочиха дати за общите си събрания, които по традиция са в доста сгъстен график, обхващащ края на месец май и почти целия юни. В досега проведените годишни срещи липсваха кой знае какви изненади – „благодарение“ на нормативната уредба, на самите общи събрания е на практика невъзможно да се обсъждат въпроси (съответно да се вземат решения), които не са част от официалната покана за събитието. Дори размера на годишния дивидент (където такъв е предвиден в поканата) в общи линии не подлежи на коментар и промяна от акционерите. Всичко това превърна общите събрания в досаден ритуал, в който присъстващите са длъжни да играят по сценарий, в който всякакви инетерпретации са забранени. Единствените две причини, заради които си струва някой дребен акционер да се разходи за подобно мероприятие са за да гласува против някоя сделка по чл. 114 от ЗППЦК (на голяма стайност или със свързани лица, б.а.), или да проведе полезен разговор с мениджмънта, както по време на събранието, така и извън протокола. Последното, за жалост, не се практикува в много компании, тъй като повечето мажоритарни собственици и мениджъри на публични компании възприемат малките акционери или като досадните бедни роднини, с които трябва да си любезен, но нищо повече, или като „няколко спекуланта, които се лъжат помежду си на борсата“ – кавичките тук ограждат думите на един Директор за връзка с инвеститорите в сравнително малка публична компания.
Връщайки се на общите събрания и резулатите от тях, от досега проведените можем да отличим само това на Корадо България АД, защото само там, както се казва, се роди новина – освен гласуваният и известен отдавна дивидент от 26 ст., стана ясно, че дружеството свиква изнънредно общо събрание през месец август, на което ще се предложи раздаването на безплатни акции на акционерите в съоношение една нова акция за две стари. Този частичен „сплит“ ще върви в комплект са намерението на мажоритарния собственик да увеличи размера на свободнотъргуваните акции почти двойно, с цел повишаване на ликвидността в търгоията с акции на Корадо България. След новината книжата на производителя на радиатори се повишиха леко до 8,75 лева за акция.

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

в. Банкер

26.05.2017

Гено Тонев
Портфолио мениджър
УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Шарена търговия през втората седмица на май

Дългите празнични уикенди успяха да накъсат ритъма на борсовата търговия дотолкова, че за последните малко повече от четири седмици официалните индекси ригистрират почти символични изменения. Въпреки че в определени дни ставахме свидетели на силни движения, много емоции и активна търговия, финалът на пролетните празници изглежда спокоен и уравновесен.
Изминалата седмица бе добър пример за това, което можем да очакваме в краткосрочен план – малко по-умерени оценки и търпеливо изчакване на удобни за влизане нива. През годините борсовият фолклор е създал куп „правила“ за търговия в този период от годината, но повечето могат да бъдат определени като различни вариации на тема „бурните месеци отминаха, идват дни, в които пазарът може и без теб“.
Със или без вас, през последните няколко дни повечето активно търгувани компании загубиха част от пазарната си стойност, след като част от купувачите се изтеглиха в ниското или решиха да са само зрители. В първите часове на борсовата търговия в четвъртък (11 май), повечето индекси на БФБ отчитаха дневни и седмични понижения – с изключение на BGREIT, останалите индикатори губеха между 0,35 и 0,45на сто за деня и между 1,2 и 1,75 на сто за последната седмица. Единственият индекс, отчитащ както дневно, така и седмично повишение бе този на дружествата със специална инвестиционна цел – съответно с 0,35 и 0,57 на сто. Доброто представяне на BGREIT се дължеше на силните дни за Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и ЦКБ Риъл Естейт АДСИЦ. От друга страна, причина за атрактивността на компаниите, включени в BGREIT често се оказва нестабилността в останалата част от пазара, където „традиционните“ компании се намират или в период на корекция, или облаците над бизнеса им са малко по-гъсти от обикновено.
Сезонът на тримесечните отчети приключи, или поне тази част, в която се публикуват само индивидуални данни за компаниите. Срокът за консолидираните отчети изтича в края на май, така че интригата около някои дружества остава жива. За онези компании, които нямат дъщерни дружества или тяхното влияние върху дейността им е символично, първото тримесечие изглежда сравнително добро. Доста бизнеси отчетоха солиден растеж в перото „Приходи“, особено когато става дума за експортна продукция. Подобрената рентабилност при някои също бе приятна изненада, извела борсовите оценки на съответната компания до нива, които не са виждани от много време, а в някои случаи дори да рекордни стойности. Дори и за рекордьорите обаче дойде време за спокойни анализи и оценки, в които страстите и адреналина са отстъпили място на хладния ум. Повечето инвеститори изглежда отпуснаха педала на газта и, след внимателна равносметка на първата третина на годината, вероятно наистина ще прибегнат до някое от споменатите „правила“ за търговия в периода ат май до август.
Но, нека спокойствието не отнема от вниманието ви, ако имате какъвто и да е интерес към капиталовия пазар. През следващите месеци, въпреки очакванията за спокойна търговия, предстои да се случат някои дългоочаквани събития. По-глобално погледнато, предстои старта на търговията с ДЦК на пода на Българска фондова борса. Уверенията на ангажираните с проекта лица са, че до лятото тази възможност вече ще е налична и монополът на банките и БНБ върху огромния пазар на български ДЦК най-накрая може да се пропука. Освен това, от БФБ-София обещават съвсем скоро и търговия с акциите на големи транснационални компании, което би могло да върне част от инвестиращите на чужди пазари. Прибавете към това и изключително изненадващото намерение на новото правителство да се ангажира с развитието на капиталовия в България и ще получите любопитен микс от причини да хвърляте по едно око на БФБ през следващите месеци. Да не забравяме и напредналия етап, в който (уж) се намира процеса по набиране на кандидат-купувачи на бизнеса на ЧЕЗ в България.
Е, няма как да отидете на плаж без достъп до комуникации.

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

в. Банкеръ 12.05.2017

Гено Тонев
Портфолио мениджър
УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

В търсене на алтернатива на нулевите лихви. (част I)

Когато чуят думите „спестявания“ и „инвестиции“, първите асоциации на повечето хора са банкови депозити и недвижими имоти. В психологията подобно поведение попада в обхвата на т. нар. „евристика на наличността“ – мисловен пряк път, който разчита на директни примери, идващи бързо и лесно на ум при отговарянето на въпрос или оценката на различни ситуации, концепции и проблеми. „Евристиката на наличността“ функционира върху идеята, че ако нещо може да се припомни, то трябва да е важно, или поне по-важно от алтернативни решения, които не са толкова лесно извиквани от паметта.
За широко разпространия резултат от използване на тази евристика основна „вина“ има икономическата история на България – близо половин век планова икономика и практическа липса на частно предприемачество, последвани от четвърт век болезнен преход към пазарна икономика. През по-голямата част от този твърде дълъг период, основният и широко познат начин да се спестява е депозит (влог) в банка, била тя и „буркан“, когато това се налага. Колкото до инвестициите, ако изключим бизнес варианта им, едва ли са много хората, които не гледат на апартамента, парцела или земеделската земя като на единствените възможни начини да поемат риск с надеждата за по-висок доход от банковия депозит.
Всичко това обаче е в миналото. Или поне трябваше да бъде, ако погледнем колко алтернативи на статуквото вече са достъпни за всеки с желание да се измъкне от тълпата. Търговията с акции и облигациии, например, вече може да се похвали с над двайсет годишна история у нас, но не това е истинската промяна. Ако искате да спестявате, особено за постигането на дългосрочни финансови цели, отдавна не е нужно да се редите на опашка в банковия офис, още по-малко при сегашните нива на лихвите по депозити. Ако искате да инвестирате в земеделска земя, например, отдавна не е нужно да звъните по обяви, да се пазарите с наследници или да се молите да си получите рентата в края на сезона. Същото важи и за покупката на парцели, апартаменти, офиси и други недвижимости. Нещо повече – дори не е нужно да разполагате с пълния размер финансови средства, необходими за подобни инвестиции. Ако перифразирам популярна телевизионна реклама – Хората са го измислили! При това отдавна.

Number_funds

От опит знам, че много хора остават искрено изненадани какво могат да правят с парите си, дори в България, ако са съвсем малко по-активни. Могат, например, да инвестират в големи офис проекти, които при успех са задължени да изплащат 90 на сто от печалбата си на инвеститорите. Същото задължение имат и големи проекти, инвестиращи и управляващи хиляди декари земеделска земя, жилищни и производствени сгради, както у нас, така и в чужбина. При това дори със символична част от стойността на цялата инвестиция. Няма нужда да се инвестират огромни суми и да се носи целия риск, какъвто е случая със самостоятелните начинания. За по-консервативните, или тези, търсещи сравнително безопасна алтернатива на банковия депозит, съществува широк набор от инструменти, които са създадени да се възползват от размера на акумулираните средства, за да донесат значително по-висок доход при, на практика, съизмерим риск.
Всичко това отдавна е лесно достъпно, но малцина са тези, които при споменаването на „спестявания“ и „инвестиции“ се сещат и за договорни и борсово-търгувани фондове, дружества със специална инвестиционна цел, индивидуално доверително управление и т.н. Алтернативите на традиционния банков депозит и инвестиция в недвижим имот са на една ръка разстояние и стават все по-атрактивни. Така например, само в инвестиционни фондове, местни и чужди, вече са инвестирани над 2,2 млрд. лева, според данни на БНБ към края на 2015 година. Над една четвърт от тях, или 590 млн. лева, са инвестиции и спестявания на български домакинства, приблизително поравно разпределени между местни и чужди фондове. И тези суми не включват средствата в дружества, инвестиращи в недвижими имоти, чиито акции се търгуват на регулиран пазар в България.

Invested_funds

Сега, когато лихвите почти навсякъде по света са на исторически ниски нива, търсенето на всеки допълнителен процент доходност става все по-важно, както за консервативните спестители, така и за желаещите да поемат малко повече риск. За целта са нужни съвсем малко усилия – попитайте близки и познати, прочетете в Интернет и се консултирайте със специалисти в областта. Ако изберете последното, вече знаете къде можете да ни намерите.

ГЕНО ТОНЕВ
ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ
ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ АД

в. Марица

25 Април 2016 г.