Калкулатор

Шарена търговия през втората седмица на май

Дългите празнични уикенди успяха да накъсат ритъма на борсовата търговия дотолкова, че за последните малко повече от четири седмици официалните индекси ригистрират почти символични изменения. Въпреки че в определени дни ставахме свидетели на силни движения, много емоции и активна търговия, финалът на пролетните празници изглежда спокоен и уравновесен.
Изминалата седмица бе добър пример за това, което можем да очакваме в краткосрочен план – малко по-умерени оценки и търпеливо изчакване на удобни за влизане нива. През годините борсовият фолклор е създал куп „правила“ за търговия в този период от годината, но повечето могат да бъдат определени като различни вариации на тема „бурните месеци отминаха, идват дни, в които пазарът може и без теб“.
Със или без вас, през последните няколко дни повечето активно търгувани компании загубиха част от пазарната си стойност, след като част от купувачите се изтеглиха в ниското или решиха да са само зрители. В първите часове на борсовата търговия в четвъртък (11 май), повечето индекси на БФБ отчитаха дневни и седмични понижения – с изключение на BGREIT, останалите индикатори губеха между 0,35 и 0,45на сто за деня и между 1,2 и 1,75 на сто за последната седмица. Единственият индекс, отчитащ както дневно, така и седмично повишение бе този на дружествата със специална инвестиционна цел – съответно с 0,35 и 0,57 на сто. Доброто представяне на BGREIT се дължеше на силните дни за Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и ЦКБ Риъл Естейт АДСИЦ. От друга страна, причина за атрактивността на компаниите, включени в BGREIT често се оказва нестабилността в останалата част от пазара, където „традиционните“ компании се намират или в период на корекция, или облаците над бизнеса им са малко по-гъсти от обикновено.
Сезонът на тримесечните отчети приключи, или поне тази част, в която се публикуват само индивидуални данни за компаниите. Срокът за консолидираните отчети изтича в края на май, така че интригата около някои дружества остава жива. За онези компании, които нямат дъщерни дружества или тяхното влияние върху дейността им е символично, първото тримесечие изглежда сравнително добро. Доста бизнеси отчетоха солиден растеж в перото „Приходи“, особено когато става дума за експортна продукция. Подобрената рентабилност при някои също бе приятна изненада, извела борсовите оценки на съответната компания до нива, които не са виждани от много време, а в някои случаи дори да рекордни стойности. Дори и за рекордьорите обаче дойде време за спокойни анализи и оценки, в които страстите и адреналина са отстъпили място на хладния ум. Повечето инвеститори изглежда отпуснаха педала на газта и, след внимателна равносметка на първата третина на годината, вероятно наистина ще прибегнат до някое от споменатите „правила“ за търговия в периода ат май до август.
Но, нека спокойствието не отнема от вниманието ви, ако имате какъвто и да е интерес към капиталовия пазар. През следващите месеци, въпреки очакванията за спокойна търговия, предстои да се случат някои дългоочаквани събития. По-глобално погледнато, предстои старта на търговията с ДЦК на пода на Българска фондова борса. Уверенията на ангажираните с проекта лица са, че до лятото тази възможност вече ще е налична и монополът на банките и БНБ върху огромния пазар на български ДЦК най-накрая може да се пропука. Освен това, от БФБ-София обещават съвсем скоро и търговия с акциите на големи транснационални компании, което би могло да върне част от инвестиращите на чужди пазари. Прибавете към това и изключително изненадващото намерение на новото правителство да се ангажира с развитието на капиталовия в България и ще получите любопитен микс от причини да хвърляте по едно око на БФБ през следващите месеци. Да не забравяме и напредналия етап, в който (уж) се намира процеса по набиране на кандидат-купувачи на бизнеса на ЧЕЗ в България.
Е, няма как да отидете на плаж без достъп до комуникации.

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

в. Банкеръ 12.05.2017

Гено Тонев
Портфолио мениджър
УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД