string(11) "comments_ug"

Борсов коментар: Ситуацията на пазара след последните данни за инфлацията

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Щатските акции се понижиха в сряда, след като данните за инфлацията през юни достигнаха най-високото  ниво от 1981 г. насам, което засили страховете, че Федералният резерв ще стане още по-агресивен в борбата си за укротяване на растящите цени. Dow Jones Industrial Average падна с 208,54 пункта, или 0,67%, до 30 772,79,  S&P 500 падна с 0,45% до 3 801,78, а Nasdaq Composite падна с 0,15% и затвори на 11 247,58. Изводите от данните са,  че ФЕД трябва да стане по-агресивен в краткосрочен план и да смаже търсенето. Рецесията вече изглежда неизбежна. Индексът на потребителските цени се е повишил с 9,1% на годишна база през юни, достигайки по-високо ниво от отчетените през май 8,6%, което от своя страна беше най-голямото увеличение от 1981 г. насам. Предварителните прогнози бяха за ръст от 8,8%. Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергията, достигна 5,9% и също беше над прогнозата за 5,7%. Цените на акциите се колебаеха през целия ден, докато инвеститорите осмисляха последните данни за инфлацията, като Dow падна с цели 466 пункта. В един момент Nasdaq и S&P паднаха съответно с над 2% и 1,5%. Лошите данни за инфлацията през юни накараха инвеститорите да се съмняват дали централната банка ще повиши лихвите със  75 базисни пункта по време на срещата този месец и повиши очакванията за още по-голямо увеличение, за да се укротят растящите цени. Миналия месец ФЕД повиши своя референтен лихвен процент с три четвърти от процентния пункт до диапазон от 1,5%-1,75% в най-агресивното си увеличение от 1994 г. насам. Ценообразуването на фючърсите вече е с повишение от 81 базисни пункта за юли. Това би означавало, че някои на пазара очакват повишение на лихвените проценти с повече от 75 базисни пункта и евентуално повишение от 100 пункта също е опция за ФЕД. В същото време цените на суровия петрол, суровините и цените на жилищата се понижиха през последните седмици, сигнал, че покачващите се цени може вече да са в сблъсък  с мерките на Федералният резерв за затягане на ликвидността. Пазарът до голяма степен започва да вярва, че това наистина е пиковият инфлационен момент и можем да започнем да виждаме спад на инфлацията през следващите месеци. Исторически, когато е имало пик на инфлацията, акциите достигат дъното, когато пазарът смята, че инфлацията е достигнала върха си. Потенциален негатив за акциите може да дойде, ако инфлацията не успее да спадне толкова бързо, колкото се очаква. Страховете от рецесия, от своя страна, се покачиха с нарастването на инфлацията. През първото тримесечие БВП се понижи с 1,5%. Очаква се да падне с 1,2% и във второто, според последните оценки на ФЕД Атланта. Дали тази рецесия ще е достатъчна, за да свали инфлацията до целта на Фед от 2% е един от основните въпроси, отговорът на които предстои да разберем.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Борсов коментар: Нови предложения на пазара за растеж BEAM на БФБ

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Първичното публично предлагане на акции на производителя на облекло Fashion Supply ще се състои на 20 юли. Дружеството ще предложи  651 000 акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 6,50 лева. Целта на компанията е да набере 4 000 000 лева капитал. Освен инвестиции в производствени и складови мощности компанията ще изгради и фотоволтаична централа за покриване на собствените производствени нужди.

Компанията за технологии за дистанционно следене на кошери „Бии Смарт Текнолоджис“ АД също планира да осъществи първично публично предлагане на акции на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Компанията ще предложи 43 636 броя акции, всяка с номинална стойност 1,00 лв. и емисионна стойност 27,50 лева, съобщават от БФБ-София. Целта е да набере до 1 200 000 лв. допълнителен капитал от пазар BEAM. Чрез онлайн платформата си дружеството успява да увеличи приходите си 28 пъти за последните 2 години, като компанията е привлякла 20 хил. клиенти. Излизането на европейския пазар е следваща стъпка, която дружеството планира. Прогнозите на компанията са да реализира почти 20 кратен ръст и годишен оборот около 10 000 000 лева в следващите 3 години.

Междувременно към 16 часа на 01.07.2022 г. SOFIX се търгува на 611 пункта, а BGBX40 на 144 пункта, индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT на 181 пункта, а BGTR30 на 740 пункта. Оборотът за деня надхвърля 5,6 млн. лв., като 90% от него е формиран от сделки с акциите на „Синтетика” АД. Най-силен ръст отбелязват книжата на „Софарма Трейдинг” АД- 3,6%, „Илевън Кепитъл” АД- 2,2% и „Агрия” АД- 1,9%. Най-голям спад отчитат акциите на „Синтетика” АД- 6%, „Сирма Груп Холдинг” АД- 4,2% и „Алтерко” АД- 2,4%.

 

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

ТЕХНИЧЕСКА ПРОФИЛАКТИКА

Уважаеми клиенти,

Моля да имате предвид, че поради техническа профилактика на 07.07.2022 г. /четвъртък/ са възможни временни затруднения при достъп до електронната платформа за търговия UG MARKET TRADER (ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР)

Екипът на ИП “Юг Маркет” ЕАД се извинява за причиненото неудобство и благодари за проявеното разбиране.

Оставаме на разположение за въпроси и съдействие на тел. 032 625 401, както и по мейл : office@ugmarket.com

ТЕХНИЧЕСКА ПРОФИЛАКТИКА

Уважаеми клиенти,

Моля да имате предвид, че във връзка с планирана техническа профилактика на 04.07.2022 г. /понеделник/ от 09:00  до 14:00 часа са възможни временни затруднения при достъп до електронната платформа за търговия UG MARKET TRADER (ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР)

Екипът на ИП “Юг Маркет” ЕАД се извинява за причиненото неудобство и благодари за проявеното разбиране.

Оставаме на разположение за въпроси и съдействие на тел. 032 625 401, както и по мейл : office@ugmarket.com

Борсов коментар: Какво се случи тази седмица и какво вероятно предстои занапред

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Затягането на политиката от страна на Федералния резерв в САЩ ще забави икономиката и ще намали инфлацията, но все още не може да се каже дали ще се постигне “леко приземяване” или ще се стигне до рецесия. Поне такива бяха преобладаващите мнения на повечето анализатори след решението на ФЕД в сряда за увеличаване на основната лихва с 0,75%. След като в четвъртък и Швейцарската централна банка повиши основният си лихвен процент от -0,75% на -0,25% пазарите изглеждат вече сигурни в предстоящата рецесия. Индексът S&P 500 спадна с 3,2% до 3667 пункта. Това е и най-ниското ниво от декември 2020 г. насам. Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 3,4% до 10 646 пункта, а за първи път от януари 2021 г. Dow се търгуваше под 30 000 пункта. Проблемът изглежда по-голям, отколкото на централните банкери им се иска да признаят, в общи линии основният проблем е точката в икономическият цикъл, в която се намираме в момента.

Икономистът Хайман Мински твърди, че икономическият цикъл се движи повече от банковата система и предлагането на кредити, отколкото от традиционните отношения между компаниите и работниците на пазара на труда. С други думи, по време на периоди на финансови спекулации, ако те продължат достатъчно дълго, ексцесиите, генерирани от безразсъдна, спекулативна дейност, в крайна сметка ще доведат до криза. Разбира се, колкото по-дълго се случват спекулациите, толкова по-тежка е кризата. Хайман Мински твърди, че има присъща нестабилност на финансовите пазари. Той постулира, че необичайно дълъг цикъл на възходящ икономически растеж ще предизвика асиметрично нарастване на пазарните спекулации, което в крайна сметка ще доведе до пазарна нестабилност и колапс. Кризата на „Мински момент“ следва продължителен период на възходящи спекулации, който също е свързан с големи суми на дълга, поет както от инвеститори на дребно, така и от институционални инвеститори.

В исторически план ФЕД повишава лихвите, за да се бори с инфлацията, като забавя икономическия растеж. Този път обаче ФЕД повишава лихвите, след като краткосрочните фискални стимули надуха търсенето, създавайки инфлационен натиск и скок на заплатите.Дълги години ФЕД нямаше инфлация по време на последователни кръгове от парични интервенции. Трилионите в програмите за изкупуване на облигации наистина надуха цените на активите и провокираха грандиозно неравенството в богатството. Въпреки това Q.E. не се превърна в нарастваща ценова инфлация. Това се дължи на факта, че паричните интервенции на ФЕД оставаха задържани на финансовите пазари, вместо да изтичат в реалната икономика. В настоящата инфлационна среда вече не е така.      В бъдеще ФЕД ще трябва да избира между подкрепа на цените на активите и поддържане на стабилност или борба с инфлацията. Това е безнадеждна битка. Ако игнорират инфлацията, за да поддържат цените на активитеповишени, инфлацията ще изяде способността на потребителите да поддържат стандарта си наживот. От своя страна потреблението ще се забави и икономиката ще се свлече в рецесия. По-рационалният подход на този етап изглежда първо инфлацията да бъде пречупена, посредством умишлено прекомерно затягане на ликвидността, а оттам- и на потреблението, което ще доведе до сравнително тежка/по историческите стандарти/ рецесия, но ще елиминира риска от навлизане в продължителен период на стагфлация, сходен с този от 70те години на 20 век.

 

 

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Борсов коментар: Финансовите отчети за първото тримесечие на годината на най-търгуваните компании на Българска Фондова Борса

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

През изминалата седмица бяха публикувани консолидираните финансови отчети на публичните компании, търгувани на Българската Фондова Борса. Ето резултатите на най-ликвидните сред тях, подредени по броят сделки с акциите им на борсата за последната една година:

Компания Ръст на приходите/%/ Ръст на печалбата/%/
Доверие Обединен Холдинг АД 30.61 140.02
Алтерко АД 14.43 -3.41
Агрия груп холдинг АД 58.39 194.00
Химимпорт АД 48.59 25.19
Софарма АД 3.73 14.03
Адванс Терафонд АДСИЦ -17.14 -8.13
ТБ Първа Инвестиционна Банка 12.33 2.83
Неохим АД 293.69 502.42
ТБ Централна кооперативна банка АД 20.58 43.92
Телелинк Бизнес Сървисис груп АД -23.00 -76.76
Софарма Трейдинг АД 12.60 117.17
Българска фондова борса АД /БФБ/ 20.45 9.87
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ 55.12 9.93
Сирма Груп Холдинг АД 31.32 39.00
Индустриален Холдинг България АД 33.39 106.63
Монбат АД 5.66 -9.41
Еврохолд България АД 298.45 8294.17
Медиана 20.58 25.19

 

В масовият случай най-ликвидните български публични дружества отчитат много силни финансови резултати, като медианният ръст на приходите е 20.58%, а медианният ръст на печалбата е в размер на 25.19%. Резултатите дават основание да очакваме силният ръст на пазара от последната година и половина да продължи, въпреки сериозните предизвикателства пред глобалната икономика от страна на инфлационният натиск, намаляващият ръст, предстоящото свиване на ликвидността и повишаване на лихвените нива от страна на централните банки. За последната една година индексите на БФБ отчитат значителни ръстове: СОФИКС нараства с 14.49%, БГ40 с 18.83%, а БГ30 с 26.65%.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Протоколите на ФЕД показват подкрепа за лихвени повишения с половин процент на заседанията през юни и юли

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Представителите на Федералния резерв се съгласиха на събирането си този месец, че трябва да повишат лихвените проценти на стъпки от половин процент на следващите си две срещи, като продължат агресивните си действия, които ще им дадат гъвкавост да променят политиката си  по-късно, ако е необходимо. Въпреки че подчертава „силната ангажираност и решимост“ на всички членове да възстановят ценовата стабилност, протоколът от срещата на 3-4 май, публикуван в сряда, показа, че представителите са внимателни към финансовите условия, докато се готвят за по-нататъшно повишаване на лихвите. През последните седмици волатилността на финансовите пазари нарасна, тъй като инвеститорите се безпокоят от риска от рецесия. Протоколите показват несигурност относно потенциалните проблеми на финансовите пазари, както и какво ниво на лихвените проценти би намалило търсенето, респективно инфлацията, докато ФЕД се бори с най-горещия ценови натиск от 40 години. . Споменаванията за евентуално преминаване към рестриктивна политика също сигнализират, че представителите на ФЕД няма да спрат, докато инфлацията не се върне убедително към целта си от 2%. Това е стратегия, която сигнализира, че политиката ще бъде по-зависима от данни след срещите на ФЕД през юни и юли. Акциите се повишиха след публикуването на протоколите, докато доходността на държавни ценни книжа се колебаеше, а доларът леко намали стойността си. Пазарите продължиха да показват ценообразуване от 100 базисни пункта повишения на лихвите през следващите две срещи.               „Повечето участници прецениха, че увеличението на целевия диапазон с 50 базисни точки вероятно ще бъде подходящо за следващите няколко срещи“, се казва в протокола. „Много участници прецениха, че ускоряването на лихвените повишения ще остави комисията добре позиционирана по-късно тази година, за да оцени ефектите от политиката си и степента, в която икономическото развитие налага корекции на политиката.”. Представителите на ФЕД отбелязаха, че рестриктивната политика може да стане подходяща в зависимост от развиващите се икономически перспективи и рисковете за перспективите, се казва в протокола. Те казаха, че търсенето на работна ръка продължава да изпреварва наличното предлагане. Притесненията относно перспективите за корпоративните печалби и покачващите се лихвени проценти разтърсиха финансовите пазари през тази година. Борсовият индекс S&P 500 се понижи с около 17% от началото на годината, докато доходността по двугодишните облигации на САЩ достигна 2,5% спрямо около 0,8% в началото на януари.               На срещата служителите също така финализираха плановете да позволят на баланса им от 8,9 трилиона долара да започне да се свива, оказвайки допълнителен натиск за повишаване на разходите по заеми. От 1 юни наличностите на държавни ценни книжа ще могат да намаляват с 30 милиарда долара на месец, нараствайки до 60 милиарда долара на месец през септември, докато ипотечните ценни книжа ще се свиват със 17,5 милиарда долара на месец, увеличавайки се до 35 милиарда долара. „По отношение на рисковете, свързани с намаляването на баланса, няколко участници отбелязаха потенциала за неочаквани ефекти върху условията на финансовите пазари“, се казва в протокола. Записките също така показаха, че представителите на ФЕД преразгледаха прогнозата си за инфлацията. Високата инфлация разгневи американците и намали значително рейтинга на одобрение на президента Джо Байдън, като гневът е насочен и към действията на ФЕД. Досега нарастването на разходите по заеми все още не е намалило значително потребителското търсене. Продажбите на дребно нараснаха със солидни темпове през април, въпреки че при 30-годишната лихва по ипотечните кредити, която вече е над 5%, темпът на продажбите на жилища се забави.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

15 юни 2022 – Ден за акции

Българска фондова борса и Централен депозитар организират осмото издание на инициативата в полза на индивидуалните инвеститори – „Ден за акции“. Инициативата е с цел подобряване на инвестиционната култура и увеличаване на знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в България. „Денят за акции“ ще се проведе на 15 юни 2022 г.

В „Деня за акции“ всички индивидуални инвеститори (физически лица) ще могат да закупят или продадат акции и структурирани продукти от регулирания пазар на БФБ, включително и пазар beam - без такси и комисиони към Борсата, Депозитаря и ИП „Юг Маркет“ЕАД

Специалната възможност ще важи само за:

Нови поръчки на физически лица въведени в търговската система на 15 юни 2022 г.;

До 15 изпълнени през „Деня за акции“ поръчки на физическо лице с обем не повече от 2,000 лв. на единична изпълнена поръчка.;

В обхвата на инициативата са включени инструментите, допуснати до търговия на Сегмент акции „Premium”, Сегмент акции „Standard”, Сегмент за дружества със специална инвестиционна цел и Сегмент за борсово търгувани продукти на Основен пазар BSE, на Алтернативен пазар BaSE, както и на Пазара за растеж на МСП beam.

ИП „Юг Маркет“ЕАД няма да таксува своите клиенти – физически лица, чиито сделки отговарят на посочените условия.

Повече информация за „Деня за акции“ може да бъде намерена на: https://www.bse-sofia.bg/bg/equity-day

Борсов коментар: Най-важните събития на капиталовите пазари през изминалата седмица

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Новината на изминалата седмица бяха публикуваните в сряда протоколи от последното заседания на ФЕД през март, когато регулаторът одобри първо лихвено повишение от 2018 г. насам. Те показаха, че Фед планира агресивно свиване на рекордния си баланс на стойност около 9 трлн. долара. На заседанието си централните банкери са обсъждали как да свият притежанията си на облигации, като е бил постигнат консенсус за ежемесечна сума от около 95 млрд. долара – от тях 60 млрд. долара са лимита за държавни облигации, а 35 млрд. долара – за ценни книжа, подкрепени с ипотеки. Протоколите показаха, че регулаторът е бил готов на по-голямо лихвено увеличение, но несигурността, предизвикана от войната в Украйна, е осуетила тези планове.

Четейки протоколите, не само Пауъл е с ястребови нагласи. Такъв е целият комитет, включително тези, които преди бяха смятани за гълъби.Това означава, че финансовият свят изглежда много по-различен от преди седмица. Истинският извод от бележките от срещата беше, че лихвите ще растат повече и по-бързо от очакваното. Много от членовете на ФЕД също очакват, че тази година предстоят едно или повече повишения от половин процент. Пазарите вече очакват увеличение на лихвите с около 2,5 процентни пункта тази година – най-голямото годишно увеличение от 1994 г. насам. ФЕД сега се ангажира с по-високи лихвени проценти и иска да го направи бързо. И това не се отнася само за краткосрочните лихви. Дори когато ФЕД повиши лихвите на последното заседание, той продължи да купува облигации, за да намали дългосрочните лихвени проценти. Това разминаване ще изчезне, тъй като ФЕД сега планира да свие баланса с почти 100 милиарда долара на месец. Купуването досега тласкаше дългосрочните лихвени проценти надолу и с основание може да се очаква разпродажбите да ги повишат. Съгласно очакваните нови политики, както краткосрочният, така и дългосрочният край на лихвената кривата ще бъдат избутани нагоре – и инвеститорите в облигации няма да има къде да се скрият.

Освен удара, който растящите лихви ще нанесат върху реалната икономика, предстои и въздействието им върху финансовата система. Стойността на облигациите вече падна повече тази година, отколкото от десетилетия. Акциите претърпяха корекция, тъй като по-високите лихвени проценти подкопават настоящата стойност на бъдещите печалби — и тъй като въздействието на реалната икономика повишава и преките рискове за тези печалби. Оценките на акциите вероятно ще се върнат до нивата от преди коронакризата, въпреки подобрението на печалбите. Икономиката, както реалната, така и финансовата, се движеше от стимулите на ФЕД– и това е голяма промяна. ФЕД до голяма степен избягваше всички форми на рестриктивна политика напоследък, дори когато заетостта и растежът се ускориха и инфлацията се появи. Посланието на протоколите е, че класическият образ на ФЕД се завръща – и е решен да елиминира инфлацията.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Най-важните събития на капиталовите пазари през изминалата седмица

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Акциите на „Телематик Интерактив България“ АД загубиха 12% от цената си спрямо нивото от първичното си публично предлагане (IPO), като поевтиняха до 44 лв. за брой днес/към 14:50 часа, 25.03.2022 г./.Тогава дружеството привлече 16 млн. лв., като резултатът от предлагането беше обявен на 21 февруари. Малко след това започна войната в Украйна, а на 22.03.2022 г. акциите на дружеството започнаха да се търгуват на БФБ. Един от плановете на дружеството беше за развитие на бизнес в Украйна, както и в Латинска Америка.

Eastern European Electric Company, дъщерно дружество на „Еврохолд България“, която придоби дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България през 2021 г., е увеличила дела си в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД  до съответно близо 99% и 97% от капитала.   EEEC ще отправи търгово предложение за придобиване на останалите акции от двете дружества. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Комисията за финансов надзор в законовия 14-дневен срок, посочва се в съобщението. След това двете дружества  ще бъдат отписани от БФБ.

„Стара планина холд“ АД увеличава дивидента, който ще изплати от печалбата за 2021 г. На общо събрание на акционерите, което ще се състои на 23 май в София, ще се гласува изплащането на дивидент в размер на 0,29825 лева бруто, се вижда от поканата, публикувана на сайта x3news.com. През 2021 г. беше изплатен брутен дивидент в размер на 0,249 лева на акция, т.е. тази година има увеличение от почти 20%. Общата сума на предложения дивидент е почти 6,2 млн. лева. В последната година акциите на компанията поскъпват с 66.67%, като пазарната капитализация достига 210 млн. лева.

 

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.