string(11) "comments_ug"

Без изненади в отчетите на българските компании на борсата

Последният ден на месец юли беше крайния срок за публикуването на финансовите отчети за първото полугодие за дружествата, които се търгуват на Българската Фондова Борса. Както обикновено, най-голям интерес пораждат резултатите на големите компании като Софарма, Химимпорт, Адванс Терафонд и други. Ако въобще можем да обхванем компаниите под общ знаменател, ще забележим, че съществени изненади нямаше.
Софарма АД е може би „най-синият чип“ на родната ни борса. Приходите на компанията за първите шест месеца на годината не отбелязаха съществено изменение и отново са малко над 100 млн. лв. Софарма регистрира лек спад в печалбата от оперативна дейност, но пък компенсира това с над 1 милион ръст при финансовите приходи. По този начин нетната печалба изпреварва с малко представянето от миналата година. Поглеждайки към баланса с още по-голяма сигурност можем да твърдим, че Софарма от фармацевтична компания насочва все повече усилия към финансовите услуги. Както се видя още в отчета за първото тримесечие, значително са нараснали дългосрочните вземания от свързани предприятия, както и краткосрочните банкови заеми. Причината е превръщането на Софарма в посредник между банковите заеми и покупката на молдовска банка от дъщерна компания на Доверие Обединен Холдинг АД. Софарма АД тегли краткосрочни банкови заеми и ги отдава дългосрочно на Доверие Инвест ЕАД. Разбира се, мениджмънта на Софарма АД не вижда проблем в тези операции, „взели заем, дали заем“. Дори компанията ще спечели от разликата в лихвите, на които отдава и получава средствата.
Най-популярната дивидентна компания, Адванс Терафонд АДСИЦ, успя да направи 3 стотинки на акция печалба за шестмесечието. Резултатът е с 25% по-силен от същия период миналата година. Основният фактор за това са повечето продажби на земеделска земя. Най-популярното дружество за секюритизация на офис площи пък, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ увеличава печалбата си с 20%. Резултатът е генериран от увеличаване на приходите от наеми. Дружеството успя да продаде и почти цялата земеделска земя, която притежаваше, което се приема като добър ход. Парите от продажбата ще могат да бъдат използвани за новата сграда, която дружеството строй в Тех Парка в София.
Обръщайки поглед към индустриалните компании, казанлъшкото М+С Хидравлик АД отбелязва влошаване на резултатите си. Приходите падат с 10%, а печалбата с цели 25%. Производсвото на индустриални стоки среща доста трудности в Европа, които изглежда, че са застигнали и българските дружества. Това не е изненада, тъй като точно Европа е основния търговски контрагент на М+С Хидравлик. Производителя на радиатори Корадо зарадва с печалба малко по-висока от тази преди година. Обръщам внимание на „зарадва“, тъй като масово очакванията за такъв тип компании са резултатите им да се влошат. Освен с прилична печалба, Корадо обявиха и дата за Общо събрание на акционерите, на което ще се гласува разпределяне на шестмесечен дивидент. Събранието е на 18.09., а брутния размер на дивидента е 0,10 лв. на акция. Именно дружеството от Стражица беше едно от първите, които започнаха да се възползват от предоставената възможност за шестмесечни дивиденти.

в. Марица, 12.08.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Най-влиятелният човек на пазара – Доналд Тръмп

Ако трябва да определим някой за най-влиятелният човек на капиталовите пазари, титлата определено отива при президента на САЩ – Доналд Тръмп. И доколкото е нормално държавният глава на най-голямата икономика в света да играе съществена роля, трябва да отбележим, че Тръмп го прави много по-често и ударно. Анализаторите зад океана започнаха да се шегуват, че с двата си палеца, пишейки поредния туиит, Доналд е много по-въздействащ на пазара от хилядите ръце на брокерите в банките в Манхатън. В средата на сесията в четвъртък (01.08) президентът обяви, че докато преговорите с Китай с продължават, от първи септември влиза в сила мито от 10% върху китайски внос на стойност 300 млрд. долара. Буквално след тази мярка, няма да останат китайски стоки, влизащи в Щатите, върху които да не се дължи мито. Причините… незадоволителното темпо, с което вървят преговорите и слабия интерес на Китай към земеделските продукти на САЩ. Преди няколко месеца Китай се ангажира с увеличаване на покупките на земеделски продукти, но явно не изпълняват стриктно ангажимента си. Както се досещате, след като новината излезе публично, всички борсови индекси се оцветиха в червено. По средата на сесията в петък европейските индекси бяха сред най-губещите, особено френския CAC40 и немския DAX. Европа изглежда и най-уязвима към допълнително търговско напрежение. Показателите за сектора на производството постоянно се влошават като вече достигнаха нивата от дълговата криза през 2012 година.
Другата голяма международна новина е, че в сряда (31.07) лихвените проценти в Щатите бяха намалени за първи път от кризата през 2008 година. Основният лихвен процент вече е 2,25% като председателя на Федералния резерв си остави вратичка за допълнителни намаления до края на годината, но без да заявява твърдо, че такива ще има. Това също подтикна пазара към спадове. На пръв поглед се създава впечатление, че само негативни новини витаят на борсите, но трябва да допълним, че американските индекси са около най-високите си стойности в историята. Ръста на икономиката на Щатите е отслабващ, но все пак изключително добър. Същото може да се каже и за Китай. Европа изглежда най-притеснително в този аспект. И все пак повечето компании изненадаха положително инвеститорите с финансовите си отчети. Нека не забравяме, че много често в моменти на намаляващи печалби и забавяне в ръста, акциите се представят много силно, защото точно в такива моменти обикновено и лихвите започват да падат. Вместо да държите един милион в депозит на 0% доходност, и 2-та % на капиталовите пазари ще ви се струват страхотни.
Следващият понеделник ще обърнем повече внимание на финансовите резултати, които компаниите на Българската фондова борса показаха.

в. Марица, 05.08.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Финансовите резултати отново се появяват на хоризонта

През юли Франция си има Тур дьо Франс, България – слабо начало на туризма по морето, а капиталовите пазари – публикуването на финансовите отчети за второто тримесечие. По традиция, американците първи се ориентират и доста от големите щатски компании вече оповестиха ключовите цифри за инвеститорите. Като пролог ще добавим, че тази година влизаме в отчетите с масови очаквания за драстично по-слаби резултати от 2018-та и със страх, че рецесията дебне зад ъгъла.
На практика, резултатите на вече публикувалите отчети компании (Microsoft, почти всички големи американски банки, SAP и други) наистина масово са малко по-слаби от предходната година, но още по-масово те са по-добри от очакванията, които анализаторите имаха. В почти пълна сила това важи за щатските банки, които бяха едни от първите готови с отчетите. Там основния двигател на приходи бяха потребителските кредити, които донякъде покриха спада от търговска дейност. През тази седмица публикации очакваме и от европейските компании като при тях с голям интерес очакваме автомобилните производители. Очакванията са целия сектор да покаже чувствително по-ниски печалби. Daimler AG обяви, че финансовия резултат през второто тримесечие ще е загуба от 1,6 млрд. евро. На пръв поглед това изглежда катастрофално, но трябва да се вземе предвид, че причините за този резултат са общо взето еднократни ефекти като нуждата да се ремонтират всички автомобили, които бяха оборудвани с въздушните възглавници Takata. За тази операция от Daimler са заделили 1 млрд. евро. Отделно луксозния немски производител провизира още 1,6 млрд. евро. във връзка с делата, които продължават около дизелгейт.
В България все още са малко дружествата, които показаха отчетите си. Все пак при нас нормалното е това да се случи, или на 30-ти, или на 31-ви, т.е. последните дни, в които е спазено законовото изискване. Една от компаниите, които все пак публикуваха по-рано бе Доверие Обединен Холдинг АД. Около нея обаче, не отчета бе основната интересна тема, а провелото се общо събрание на Молдиндконбанк. На него е решено банката да не разпределя дивидент. Припомняме, че Доверие придоби мажоритарен пакет от четвъртата по големина банка в Молдова малко по-рано тази година. Банката показва страхотни резултати и акционерите на Доверие точеха зъби как ще приберат солиден дивидент от новата придобивка. Междувременно Сирма Груп Холдинг АД свиква общо събрание, в което акционерите да увластят мениджмънта стартиране на процедура по обратно изкупуване на акции. Новината повлия положително и акциите на Сирма Груп поскъпнаха с 5% същия ден. В средата на сесията в петък се търгуваха на цени от 0,69 лв. за акция.

в. Марица, 22.07.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Кой всъщност определя лихвените нива?

В последните месеци постоянно се говори за промяната в лихвените проценти, за това как те влиаят на икономиката, на капиталовите пазари и най-вече на най-малкия икономически субект – човекът. Лихвеният процент всъщност е сумата, която заемателят дължи на заемодателят за това, че за даден период използва парите му. Основният лихвен процент във всяка страна се определя от Централната банка. В България това е БНБ, в Щатите – ФЕД. В парични съюзи като Еврозоната действа единна централна банка – Европейската Централна Банка (ЕЦБ). Централните банки са независими от политически партии и би следвало да действат в най-добър интерес за икономиката. Промяната в лихвените проценти е мощен инструмент на монетарната политика за въздействие и балансиране на икономиката. При рецесия, централните банки свалят лихвените нива, което стимулира кредитирането, инвестициите и потреблението. Обратното, при твърде бурно развитие на икономиката и при поява на инфлация, която е над желаното от централните банки ниво, лихвените проценти се повишават. По този начин, цената на дълга расте. Когато цената на дълга е по-висока, компаниите ограничават инвестициите, хората намаляват потреблението и ръста в икономиката намалява.
Кога е редно да се променят лихвените проценти? Ясно е, че в случай на влошаване на икономическата реалност, централните банки предприемат мерки, намалявайки лихвените проценти. Това е с цел насърчаване на инвестициите и увеличаване на потреблението. Ниските лихви обаче са страхотна новина за кредитополучателите, но не и за кредиторите. От собствен опит в последните години знаем, че лихвите по депозити в банките не са особено въодушевяващи. Хората със спестявания се принуждават да търсят алтернативи за средствата си, което пък в много случай концентрира голямо търсене на пазара на недвижими имоти или ценни книжа, което увеличава значително цената на тези активи.
Както споменахме по-рано Централните банки са независими органи, които не трябва да се влиаят от политически или корпоративни интереси. Действията на Джером Пауъл (председател на ФЕД) обаче не показват точно такава независимост. Президентът на САЩ многократно в последните месеци отправяше забележки към неподходящата политика по отношение на лихвените проценти към Пауъл. Доналд Тръмп настояваше за намаляване на лихвите, което да доведе до предимство за Щатите в търговските отношения с останалите страни. Проблемът е, че чисто икономическите показатели не показват нужда от сваляне на лихвите. САЩ имат над 3% ръст на БВП, безработица, която е най-ниските си нива от 50 години насам и инфлация, която е малко под целевата стойност на ФЕД. Фондовите пазари бяха навлезли в корекционен режим, когато Джером Пауъл даде индикации за срязване на лихвите и оттогава щатските индекси се радват на най-високите си стойности в историята. Председателят на ФЕД посочва увеличаващите се несигурности в икономиката и търговските войни като основни мотиви, които вероятно ще доведат до сваляне на лихвите на срещата на ФЕД в края на месеца. Дали обаче това са истинските причини или някъде там се прокрадват интересите на фондовия пазар предстои да разберем.

в. Марица, 15.07.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е лицензиран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

НА ВНИМАНИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР

Уважаеми клиенти,
възникналият технически проблем в доставчика на системата Дойче Бьорзе при log-in чрез FIX сесиите е отстранен. Откриващият аукцион ще стартира в 12 часа и ще бъде със стандартна продължителност 10 минути. Останалата част от търговската сесия ще протече без промяна.

НА ВНИМАНИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР

Уважаеми клиенти,

Във връзка с възникнал технически проблем в доставчика на системата Дойче Бьорзе при log-in чрез FIX сесиите, Ви уведомяваме, че началото на откриващия аукцион ще бъде отложено до отстраняване на проблема.

За началния час на откриващият аукцион ще бъдете уведомени допълнително.

НА ВНИМАНИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР

Уважаеми клиенти,

Във връзка със стартиралата процедура по миграция от търговската система Xetra Classic 17.0 към Xetra T7 планирано да се извърши на 24.06.2019 г., Ви уведомяваме за следното:

Последната търговска сесия в Xetra Classic на 21.06.2019 г. ще завърши нормално със закриващ аукцион в 17.00 часа. Post-trading /POSTR/ фазата ще е удължена и вместо до 17.30 ч., ще продължи до 18.00 ч. След 18.15 ч. всички активни поръчки подадени през системата за електронно подаване на нареждания през интернет Юг Маркет Трейдър ще бъдат служебно изтрити.

В понеделник /24.06.2019/ следва да стартира системата Xetra T7. Pre-trade фазата ще започне 1 час по-рано – в 8.30 ч., вместо в 9.30 ч. В 10.00 ч. ще стартира откриващ аукцион. След края на откриващия аукцион сесията ще продължи по познатия график.

При възникнали въпроси, моля свържете се с нас на телефон 032/625 401 или e-mail: office@ugmarket.com

ТЪРГУВАЙТЕ БЕЗ КОМИСИОНИ НА БФБ! 12-ТИ ЮНИ Е ДЕНЯТ ЗА АКЦИИ!

Българска фондова борса и Централен депозитар за четвърти път организират „Ден за акции“, който ще се проведе в сряда, 12 юни 2019 г.

Както и през предходните три години, инвестиционен посредник Юг Маркет АД ще бъде партньор на инициативата, чиято цел е стимулиране на търговията с акции на БФБ, подобряване на инвестиционната култура и подобряване на познаваемостта на капиталовите инструменти като форма на инвестиция в България.

В „Деня за акции” всички индивидуални инвеститори ще могат да закупят или продадат акции от основен пазар на БФБ без такси и комисиони към Борсата, Централен депозитар АД и Юг Маркет АД. Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2,000 лв. на единична изпълнена поръчка. В обхвата на инициативата са включени инструментите, допуснати до търговия на Основен пазар на БФБ, Сегмент акции „Premium”, Сегмент акции „Standard”, Сегмент за дружества със специална инвестиционна цел и Сегмент за борсово търгувани продукти.

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД „ЮГ МАРКЕТ ОПТИМУМ“

Уведомяваме Ви, че с решение от 13.05.2019 г. на Съвета на директорите на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ АД е актуализиран Документ с ключова информация за инвеститорите на Договорен фонд „Юг Маркет Оптимум“. Промяната е във връзка с преминаването в по-нисък клас риск. Актуалният документ можете да откриете тук.

19.04 (петък) и 22.04 (понеделник) – дни без търговска сесия на Българска фондова борса

Уважаеми клиенти,

Напомняме Ви, че съгласно търговския календар на Xetra в дните 19.04 (петък) и 22.04 (понеделник) няма да се проведе търговска сесия.

Юг Маркет АД