string(11) "comments_ug"

Европейската банка намалява темпото на стимулите

Eвропейските фондови пазари отбелязаха леки повишения последния ден от седмицата вследствие последното политическо решение на Европейската централна банка и данните за растежа на икономиката на Великобритания. Инвеститорите като цяло реагираха положително на новините, че Европейската централна банка ще забави спешните си покупки на облигации през четвъртото тримесечие, но институцията остава в готовност отново да разшири стимулите, ако перспективата пред еврозоната се влоши. В помощ за на петъчното повишение се яви и положителното представяне на пазарите от Азия, като индексът Hang Seng от Хонконг се покачи с близо 2%. Акциите на Tencent, търгувани в Хонконг поскъпнаха с 1,25%, докато тези на NetEase прибавиха 2,84% към стойността си, възстановявайки се от загубите от четвъртък, когато цените на акциите на гейминг компаниите се понижиха, след съобщение, че китайските регулатори временно ще замразят процеса по издаване на одобрения на всички нови онлайн игри.

Новината за забавения растеж на Брутният вътрешен продукт на Великобритания повлия на растежа на цените на пазрите. Нарастването на икономиката на страната е едва с 0,1%, или с една десета от темпа, отбелязан през юни, става ясно от данните на Националната статистическа служба, при очакван ръст от 0,5%.

В корпоративните новини на фокус излязоха акциите на авиокомпаниите, след като easyJet (LON: EZJ) обяви, че е отхвърлил предложение за придобиване, което се смята, че е направено от унгарския конкурент Wizz Air (LON: WIZZ). Британската авиокомпания обяви, че започва набиране на капитал от инвеститорите. Секторът бе и остава силно засегнат от ограниченията за мобилност, въведени в борбата с вируса Covid-19. Американските авиокомпании наскоро предупредиха, че тези трудности остават „живи“ и офертата за easyJet може да бъде първият ход към по -голяма консолидация в сектора.

Интересно движение през седмицата беше отбелязано при криптовалутите. След като Салвадор прие Биткойн за официална валута цената му достигна около 52 хил щ. долара. В последствие заради затруднения при пускането и като законно платежно средство цената на биткойна се понижи и достигна 45 168 долара. В края на седмицата възстанови част от стойността си до 46 191 щ. долара.

Август месец се оказа активен на БФБ. С 13% повече сделки са сключени на Борсата за осемте месеца на годината спрямо същия период на 2020 г. когато най-търгуваното дружество е било Химимпорт АД, следвано от Доверие Обединен Холдинг АД и Централна Кооперативна Банка АД. Лидери в покачването на цените Спиди АД-София – +30.95%, Агрия Груп Холдинг АД-Варна  +22.64% и Проучване и добив на нефт и газ АД-София +17.58%.

Съветът на директорите направи промени в изчисляването на Софикс и изключи следните три емисии акции от базата на индекса – Градус АД-Стара Загора; Албена АД-к.к. Албена; и Сирма Груп Холдинг АД-София. Към индекса бяха добавени други три емисии: Софарма трейдинг АД-София; Монбат АД-София; и Индустриален Холдинг България АД-София.

КФН издаде временна забрана за публикуване на търгово предложение от „Буллс“ АД – София, за закупуване чрез инвестиционен посредник „Елана Трейдинг” АД на до 23 690 662 броя акции от капитала на „Индустриален Холдинг България” АД от останалите акционери на дружеството. Като една от основните причини е посочен начинът на изчисляване на цената, която в настоящото търгово е 1,9 лв. за акция.

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

UG MARKET TRADER (ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР)

UG MARKET TRADER (ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР) е в процес на тестова подготовка за търговия с ценни книжа на MTF International.

При готовност от наша страна за изпълнение на поръчки на MTF International ще бъдете уведомени своевременно.

Благодарим за разбирането!

Отчетите на дружествата, търгувани на БФБ потвърждават положителните прогнози за българската икономика

Европейските акции се търгуваха без съществени изменеия в петък, като инвеститорите се въздържаха да заемат позиции преди дългоочакваната реч на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Очаква се в тази реч той да очертае графика за намаляване на програмата на ФЕД за закупуване на облигации. Това ще отбележи началото на края на безпрецедентната парична подкрепа от страна на централната банка вследствие на епидемията от коронавирус. На пазарите безспорно предизвика повишено внимание влошаващото се положение в Афганистан, след като експлозиите на самоубийствените атентати, пред летището в Кабул късно четвъртък, убиха много цивилни и най-малко 13 американски войници.

Успоредно с това в Европа доверието на френските потребители спадна през август с притесненията относно силно заразния делта вариант на коронавируса и забавянето на икономическия импулс. В Италия доверието на потребителите спадна с по-малко от очакваното, въпреки по-резкия спад от това на бизнеса.

Акциите на Just Eat Takeaway (F:T5W) паднаха с 3,5%, след като Ню Йорк одобри законодателството за лицензиране на приложения за доставка на храна, с което ограничава комисионните, които могат да таксуват ресторантите. Цената на акциите на Morphosys (DE: MORG) се увеличи с 3,1%, след като Европейската комисия одобри германското биотехнологично лекарство за рак.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде пълно одобрение на ваксината Pfizer -BioNTech срещу Covid-19, което изстреля цената на BioNTech SE от 348 щ.долра за ация до 386 щ.долара, като впоследстие цените се успокоиха на нива около 369 щ.долара за акция.

В сезона на консолидираните отчети на българския капиталов пазар, активността остава ниска, въпреки, че отчетът на БФБ АД показва увеличение на оборота с 33,83% в сравнение с първите шест месеца на 2020 г. Оборотът на регулирания пазар на финансови инструменти през първото шестмесечие на 2021 г. е 243 180 хил. лева. За сравнение, през първо шестмесечие на 2020 г. той е бил 181 709 305 лева. Положителните тенденции във финансовите резултатти на дружествата търгувани на БФБ потвърждават повишаването на очакванията за ръст на БВП на страната ни, заложени прогнозите на ЕК и големите финансови институции. В публикуваните до този момент резултати, ясно личи възстановяването на голяма част от дружествата до нива от предепедимичната обстановка. Пример е Стара Планина Холд АД, отчитайки ръст в печалбата от 2 680 хил. лв. до 7659 хил. лв., което е увеличение около три пъти. Индустриален Капитал Холдинг AД повиши нетната си печалба с над 419% до 3,364 млн. лв спрямо 648 хил. лв. през 2020 г. Производителят Декотекс АД отчита троен ръст на печалбата към шестмесечието и нетната печалба достига 142 хил. лв спрямо 44 хил. лева година по-рано. Печалбата на групата Монбат преди облагане с данъци за първото шестмесечие на 2021 г. възлиза на 928 хил. лева. Това е със 17,6% повече в сравнение с печалбата преди данъци за юли 2020 г. „Българска фондова борса“ АД (БФБ) реализира нетна печалба от 3,564 млн. лева при 2,334 млн. лева година по-рано. Разбира се не липсват и дружества, които реализират и загуби. Пример за това е Синергон Холдинг АД, който при увеличение на приходите с 53 728 хил. лв. до 205 045 хил. лв., увеличи загубата си от 1 820 хил. лв до 8 537 хил.лв.

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Дружествата търгувани на БФБ продължават с дивидентите

Основните индекси на САЩ – Dow Jones и S&P 500 постигнаха нови рекорди, след одобряването от Сената на инфраструктурния план за 1 трлн. щ. долара. Те бяха последвани и от европейските, които също отчетоха нови рекорди в петък. Това е четвъртата поредна седмица на оптимизъм на европейските пазари за силен сезон на печалбите и стабилно възстановяване от икономическия спад, в следствие пандемията. Цената на акциите на Adidas (OTC: ADDYY) се повиши с 1,8%, след публикуването на информацията, че продава Reebok на Authentic Brands Group за до 2,1 милиарда евро (2,5 милиарда щ. долара). Аdіdаѕ купува Rееbоk зa 3,8 милиapдa щ. дoлapa пpeз 2006 г., c цeл дa paзшиpи пaзapa cи в CAЩ, нo бaвнoтo пpeдcтaвянe пpeдизвиĸa мнoгoĸpaтни пpизиви oт инвecтитopитe дa пpoдaдaт мapĸaтa.

Азиатските акции отново пренебрегнаха рекордно високите нива, достигнати по другите пазари по света, за да паднат в последния работен ден, като спадът в производителите на чипове натежа на няколко пазара. Най-широкият индекс на азиатско-тихоокеанските акции на MSCI извън Япония падна с 0,87%, което е спад с 1,09% за седмицата.

Седмични ръстове има и при всички индекси на БФБ София, но при ниски обороти. Трябва да се отбележи, че основните индекси на БФБ без BG REIT отблязват почти еднакъв едногодишен ръст от 34%, измерен на база август 2020 г. – август 2021 г. Като за същия период има 5 компании с трицифрен ръст на цените на акциите : Алтерко АД-София, Агрия Груп Холдинг АД-Варна, Индустриален Холдинг България АД-София, Доверие Обединен Холдинг АД-София, Монбат АД-София и Еврохолд България АД-София и само две с двуцифрен спад. Определено дивидентите и търговите предложения бяха на фокус през седмицата. Спиди АД обяви в поканата си за общо събрание разпределянето като дивидент на цялата печалба на дружеството за 2020 г., както и част от неразпределената печалба за предходни години – в общ размер на 28 232 499.75 лв. , или 5,25 лв. за всяка акция преди облагане. Това доведе до покачване цената на акциите на дружеството с 16,27% до 100 лева за брой. В дневния ред на общото събрание на Телелинк Бизнес Сървисис Груп АД също бе включена точка за разпределяне на дивидент. Предвижда се гласуване на 6-месечен дивидент в размер на 10,25 млн. лева, или 0,82 лева на акция. Компанията раздаде дивидент през септември 2020 г. от 0,480299 лв. на акция. За първото полугодие на 2021 г.дружеството отчита нетна печалба от 12,971 млн. лв. при 8,165 млн. лв. за същия период на миналата година, което е ръст от 59%, показва неконсолидираният отчет на технологичната компания за второто тримесечие. През седмицата беше последна дата за сделки с включен дивидент в цената на акциите на София Комерс Заложни Къщи АД. Притежателите на обикновените и привилегированите акции ще получат по 0,375 лв. дивидент.

На цени по-ниски от пазарните са и двете търгови предложения за изкупуване на акции отправени до акционерите на ЧЕЗ Електро България АД и ЧЕЗ Разпредление България АД. Дъщерното дружество на Еврохолд България АД, което е новият собственик на 67% от капитала на двете дружества предложи да изкупи останалите 33% от капитала на компаниите. Търговото предложение за ЧЕЗ разпределение АД е при цена 276.88 лв. за акция при последна борсова цена около 300 лв. При ЧЕЗ електро АД офертата е за 26 070 лв., при борсови нива около 28 хил. лв. Веднага след публикуване на предложенията цените на акциите на пазара спаднаха до нивата предложени от новия акционер, но в последствие явно инвеститорите, решиха, че тези цени няма да бъдат одобрени от Комисията по финансов надзор и цените се възстановиха частично. Второ търгово предложение е от БУЛЛС АД като акционер, притежаващ пряко, чрез свързани 68.079% от капитала в Индустриален Холдинг България при цена, която беше над пазарната към момента 1,90 лв. за акция. Това доведе до покачване цените на акциите на борсата с 13% само за няколко минути. Трябва да отбележим, че цените на акциите на Индустриален холдинг България АД отбелязаха ръст от 107% само за три месеца. В началото на юли месец беше отправено първо търгово предложение от БУЛЛС АД на 0,95 ст. на акция, което беше прието от сравнително малко на брой акционери. В последствие дружеството публикува отчет, в който посочи консолидирана печалба от 18,1 млн. лв. Отчетът беше публикуван доста по-рано от крайния срок. След което последва второ търгово предложение с цена от 1,90 лв. за акция.

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Изненадите дойдоха от Amazon и Robinhood

Акциите на световните пазари приключиха една нестабилна седмица на фона на наложените ограничения на частните предприятия от страна на властите в Пекин и след сравнително изненадващия отчет на Amazon. Отчетите показаха, че стимулираният от пандемията тласък на основния бизнес в областта на електронната търговия отслабва. В началото на борсовата сесия в петък цените на акциите на компанията спаднаха с около 7%, като единствената компания от S&P 500 с по-голям спад беше SKYworks със 8,88%. Единствено парична политика на ФЕД продължава да подкрепя широките пазарни настроения, след като председателят Джером Пауъл заяви, че се върви постепенно към стимулиране, ако САЩ постигнат достатъчен икономически напредък.

На очакваното с интерес първично публично предлагане на Robinhood Markets Inc, компанията продаде 55 млн. акции на обща стойност от 2.98 млрд.щ.долара. Като постигнатата цена бе най-ниската от обявения диапазон между 38 и 42 щ.долара. За съжаление при първия си ден на борсовата търговия те реализираха спад с над 8% и затвориха на нива от 34,82 долара за акция. На IPO – то вероятно се повлияли проверки от регулаторните органи, които се случиха в месеците около него. През 2020 година Американската комисия за сигурност и обмен наложи глоба на Robinhood в размер на 65 млн.щ.долара. Тази година FINRA е наложила глоба от 70 млн.щ.долара. Компанията е генерирала над 520 млн. долара печалба за първото тримесечие на 2021 г., което е ръст с 309% спрямо 2020 г. Очаква се приходи за второто тримесечие да бъдат между 546 и 570 млн. долара.

На българския фондов пазар беше финализирана една от най-чаканите сделки за годината -придобиването от Еврохолд България АД на седем дъщерни дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на Еврохолд АД. В резултат от сделката акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД се покачиха със 7,09% до 302 лв. за акция. Поради високата номинална стойност на акциите другото дружество ЧЕЗ Електро България, което се търгува на БФБ имаше само една сделка на нива от 30 000 лева на акция. При цените на акциите на Еврохолд АД не се забелязаха съществени движения и продължиха да се търгуват на нива около 2,52 лева на акция. Очакванията на инвеститорите основно са насочени към нивото на цените на акциите на двете дружества, определена в задължителното търгово предложение, което новия акционер в ЧЕЗ ще направи към останалите акционери. То трябва да бъде одобрено от Комисията за финансов надзор.

Безспорната изненада за пазара беше отчетената от „Индустриален холдинг България“ АД консолидирана печалба на групата за полугодието на 2021 г в размер на 18,1 млн. лв. Този резултат показва повишаване на печалбата с близо 27 млн. лв., тъй като за същия период на предходната година холдингът е на загуба от 8,7 млн. лв. Вероятно разликата е резултат на рязкото покачване на цените на морския транспорт. В резултата на това компанията е седмичен лидер по покачване от 25% за една седмица до цени от 1,61 лева за акция.

в-к Марица, 02.08.2021 г.

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Поскъпването на суровините и пандемията спъват икономиката

Националното статистическо управление на Китай публикува икономически данни за първата половина на 2021 г., според които брутният вътрешен продукт на страната е бил 53,2167 трилиона юана, което е ръст от 12,7% на годишна база при съпоставими цени и средно увеличение от 5,3% през двете години. Данните показват, че икономиката на Китай нараства с по-ниски темпове от очакваното, през второто тримесечие. Според анализатори това се дължи на значително завишените разходи за суровини и на развитието на пандемията от COVID-19. Данните от Китай също така засилват предвиждането затова, че фабричната инфлация вероятно е достигнала връх и цените на суровините ще обърнат посоката си надолу. Това постави въпроси за перспективите свързани с възстановяването на световната икономика. Групата на финансовите министри на държавите от Г-20 също сигнализираха за заплахи, които биха могли да променят възстановяването в световен мащаб. Това според тях са основно новите варианти на коронавируса и неравномерното темпо на ваксинация.

Азиатските акции се понижиха в края на седмицата, въпреки обявените добри резултати на най-големия производител на чипове за Apple – тайванската компания TSMC. Печалбата на компанията за последното тримесечие е с увеличение от 11,2 % на годишна база. Най-широкият индекс MSCI на акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония загуби 0,35%, натежавайки от спада с 1,2% на тайванските акции. Понижението цените на акциите на TSMC оказа влияние и върху много други акции, свързани с полупроводници в региона, като южнокорейската Kospi спадна с 0,6%, а японската Nikkei загуби 1,1%. Слабостта на акциите, свързани с чипове, също спомогна за свалянето на S&P 500 с 0,33% и Nasdaq Composite 0,70% в четвъртък. Златото, от друга страна, достигна едномесечен връх от 1834,3 щ. долара за унция и за последно достигна $ 1818 щ. долара за унция.

Цените на петрола останаха под натиск след компромисно споразумение между водещи производители от ОПЕК и изненадващо лошо седмични данни за търсенето на горива в САЩ.

Европейските фондови пазари очакват тримесечният сезон на печалбите и инвеститорите се надяват на подобрения, тъй като континентът се отваря от ограниченията, наложени за борба с пандемията. Германският търговец на обувки Puma (DE: PUMG) повиши перспективите си за продажби през 2021 г., подсилени от силното търсене през второто тримесечие, особено в Северна Америка, въпреки това цените на акциите се понижиха през седмицата, явно инвеститорите очакваха повече. Подобна история беше и с Burberry (LON: BRBY), тъй като луксозната модна къща съобщи, че нейните подобни продажби са се повишили над нивата преди пандемията за 13-те седмици до 26 юни, но запасите й са намалели с 2,3%. Акциите на Ericsson (BS: ERICAs) паднаха с почти 10%, като шведската телекомуникационна компания отчете спад на продажбите на важния китайски пазар, засенчвайки многогодишната 5G сделка с американски гигант Verizon Communications от 8,3 милиарда щатски долара (NYSE: VZ).

През следващата седмица инвеститорите ще следят отблизо публикуването на последните данни за потребителските цени от Еврозоната, преди срещата на Европейската централна банка за определяне на политиката през следващата седмица.

Доверие Обединен Холдинг АД-София (DUH ) добави 6,25% към капитализацията си през седмицата, след като Комисията за финансов надзор одобри проспекта за увеличението на капитала за първично публично предлагане на емисия в размер до 2 763 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 (един) лев всяка и емисионна стойност 4,20 лева (четири лева и двадесет стотинки) всяка. Увеличение на цените на акциите имаше и при Адванс Терафонд АДСИЦ-София с +5.53% и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ-София с +2.03%. Лидер в пониженията беше Сирма Груп Холдинг АД-София с -2.97%. За съжаления оборотите на пода на БФБ продължават на бъдат ниски и ликвидността там продължава да бъде проблем.

в-к Марица, 19.07.2021 г.

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Delta-вариантът на коронавируса срина акциите на азиатските пазари

Азиатските акции спаднаха до двумесечни минимуми в петък и бяха определени като най-лошото им седмично представяне от февруари насам. Причината е глобалното разпространение на варианта на COVID вируса – Delta и притесненията, че това може да спре икономическото възстановяване в световен мащаб.

Най-широкият индекс на MSCI на акциите на Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония спадна с 0,9% до 667,99, ниво, което не се наблюдавало от средата на май. За седмицата досега индексът намалява с 3,2%, най-големият спад от началото на февруари. Японският Nikkei се плъзна с 2%. Китайските акции също бяха по-слаби, като индексът на сините чипове CSI300 намаля с 1,2%.

Австралийските акции спаднаха с 1,6%, като мерките за престой вкъщи в Сидни, най-гъсто населеният град в страната, се затегнаха допълнително, за да спрат разпространението на варианта на COVID вируса – Delta. Анализатори заявиха, че натрупването на събития е предизвикало по-скоро обрат в настроенията, отколкото катализатор.

Вина за вълната на азизтските пазари в петък имаха и спадовете на американските пазари предходния ден, където Dow Jones Industrial Average отбеляза понижение с 259,86 пункта и завърши деня на ниво от 34 421,93 пункта. Индексът S&P 500 изгуби 0,86% като стигна ниво от 4320,82 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite  достигна 14 559,78 което е спад от 0,72%. Спадовете бяха предизвикани от новините, че Япония обявява извънредно положение в Токио за предстоящите Олимпийски игри и от новите данни на министерството на труда в САЩ за ръст в заявленията за помощи при безработица, които показаха неочаквано нарастване до 373 хил.. Това беше счетено за сигнал за възможно забавяне на трудовия пазар на фона на възстановяването от COVID. Икономисти очакваха 350 хил. подадени за първи път заявления за помощи при безработица за седмицата до 3 юли.

Златото като актив за безопасно убежище, е на път да достигне най-доброто си седмично представяне от края на май. Последното нарастване на цената му е с 0,1% до 1 804,84 долара за унция.

На БФБ успещно се реализира третото IPO на пазара за растеж на малки и средни компании Beam.

Първичното публично предлагане на „ИмПулс I“ набра максималните 5 334 000 лева от пазара, като имаше над 1,5 пъти презаписване на акции, съобщи борсовият оператор.

„ИмПулс I“ АД е акционерно дружество, чиято дейност е фокусирана в бизнес и инвестиционни дейности, включително свързани с придобиване и управление на дялови участия. Мисията на новото дружество е да популяризира дяловото инвестиране сред българските инвеститори.

Фокусът на дейността на „ИмПулс I“ АД е да постига нарастване размера на направените инвестиции, чрез прилагане на дългогодишен опит, знания и инвестиционни правила и изплащане на текущ доход към своите акционери под формата на дивидент в размер на 90% от печалбата на дружеството, която не включва ефектите от преоценки на инвестиции.

Еврохолд България АД, привлече над 157 млн. лв. (80.5 млн. евро) чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), което се проведе в периода 9 юни – 7 юли тази година

По този начин Еврохолд набра приблизително 24% по-голяма сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и ще увеличи капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв. (332 млн. евро).

в-к Марица, 12.07.2021 г.

Васил Атанасов,

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Уведомление за паричен дивидент

Захарни заводи АД-Горна Оряховица, ISIN: BG11ZAGOBT19, борсов код: ZHZA. На проведено редовно ОСА на 23.06.2021 г. е взето решение за разпределяне на дивидент за 2020 г., както следва:

- Брутен дивидент на една акция:  0.158 лв.;
Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в централния регистър на ценни книжа, като такива с право на дивидент на 14-ия ден след деня на ОСА, или към 07.07.2021 г.
Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 05.07.2021 г.
Повече информация може да намерите тук.

Българско дружество с прощъпалник на Euronext-”Хювефарма” с борсово предлагане за 300 млн.евро

Първично публично предлагане /IPO/ от 300 млн. евро ще реализира “Хювефарма” на борсата Euronext  в Амстердам. Това е първата компания на български акционери, която прави борсово предлагане в Европа. Тя е шестата по големина по приходи във фармацевтичната индустрия за животновъдството (включително ваксинални продукти) и 2-ра по големина по приходи във фармацевтичните продукти за свинете и птиците. Очаква се офертата да включва първичен компонент от приблизително 300 милиона евро и вторичен компонент  за продажба на акции от старите акционери, чийто размер предстои да се разбере.Компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви възнамерява да използва очакваните нетни постъпления от емисията на нови акцииза ускоряване на капиталовия растеж и изплащане на част от дълга си.

За съжаление, компанията Биовет АД, която е част от групата на “Хювефарма,” беше отписана преди 4 години от търговия на българската борса чрез отправено търгово предложение към акционерите.

Иначе индексите на БФБ завършиха седмицата с повишение над 1%, но при ниски обеми на търговия. Седмичен лидер в покачването е “Доверие Обединен Холдинг” АД с над 10% при оборот от 149 хил. лв., следвани от “М+С хидравлик” АД-Казанлък с +5.56% и “Монбат” АД-София с +4,36%. Най-голямо е понижението при “Първа инвестиционна банка” АД с -6,52%.  Междувременно ръководството на БФБ обяви, че няма да има промени при формиране на основния индекс SOFIX. Предложенията предвиждаха броят компании в индекса да бъде увеличен от 15 на 20, а изискването за брой акционери да се намали до 250 от 750, което целеше да се отрази положително върху ликвидността на пазара.

Най-малко две увеличения на лихвите през 2023 г. предвиди ФЕДслед двудневно заседание миналата седмица. Промяната на прогнозите се дължи на подобрените очаквания за ръст на икономиката до 7% за 2021 г., спада на безработицата до 4.5%  и очакваната базова инфлация до 3%. Два месеца по-рано прогнозите предвиждаха запазване на настоящите лихвени нива в границите от 0% до 0.25% поне до 2024 г. Това доведе до понижаване на индексите на американските пазари, последвани по-късно от европейските пазари.

Резултатите след срещата на ФЕД се отразиха крайно негативно върху цените на златото и останалите благородни метали. Златото разшири поевтиняването си от последните дни и в края на седмицата се търгуваше на цени от 1792 щ. дол. за унция, което е под психологически важното ниво от 1800 щ. дол. За това понижение помогна и поскъпването на щатския долар спрямо всички основни валути.

Интересна беше седмицата и за цените на акциите на производителите на ваксини за COVID- 19. Най-голям спад беше реализиран при CureVac, където понижението в цените беше с над  45%. Публикуваните медицински резултати от изследванията показват ефективност от 47% срещу болестта. Компанията беше един от трите германски проекта за ваксини, които правителството на Меркел подкрепи с общо 750 милиона евро. Спад от 15% през седмицата претърпяха и  акциите на Novavax Inc, които публикуваха данни за ефективност на ваксината с над 90% Впоследствие обаче се оказа, че се очаква забавяне в производството. Със спад от 8% завършва и седмицата BioNTech, като цените достигнаха до 17% понижение.

в-к Марица, 21.06.2021 г.

Васил Атанасов,

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД ЮГ МАРКЕТ МАКСИМУМ

Уведомяваме Ви, че с решение от 10.06.2021 г. на Съвета на директорите на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ са актуализирани Проспектъти Документът с ключова информация на Договорен фонд „Юг Маркет Максимум“. Актуалните документиможете да откриете в раздел Документи в секция Договорни фондове.