string(11) "comments_ug"

“Сауди Арамко” по-скъпа от всички производители на автомобили накуп

Едва ли има друга компания, за чието първично публично предлагане да се говори от години. Точно такъв обаче е случаят с най-голямата енергийна компания в света – Сауди Арамко. През изминалата седмица стана ясно, че Саудитска Арабия е продала 1,5% от компанията за рекордните 25,6 млрд. долара. Това оценява цялото дружество на 1,7 трлн. долара. Ако това не звучи достатъчно впечатляващо за сравнение ще отбележим, че досегашната най-скъпа компания Apple струва 1,18 трлн. долара. Взети сумарно всички производители на автомобили не струват колкото арабския колос. Миналата седмица беше кулминацията на дългогодишни усилия да бъде продадена част от най-печелившата компания в света, за да може Саудитска Арабия да набере средства за диверсификация на икономиката си от петролния бизнес, а и да създаде работни места за нарастващото население.
Историята на Сауди Арамко тръгва още от фамилията Рокфелер, чиято компания Стандарт Оил отркива нефт в Саудитска Арабия малко преди началото на Втората световна война. До 1980 година арабската държава изкупува дяловете на всички акционери и става единствен собственик. Компанията е основен фактор за просперитета на държавата. Саудитска Арабия е лидер на ОПЕК, което спомага за контрола на цената на петрола на световния пазар. Към края на 2017 година Сауди Арамко има резерви в размер на 260,2 млрд. барела петрол. Това е повече от сумарните резерви на Ексон, Шеврон, Шел, Бритиш Петролеум и Тотал. Арабския гигант произвежда по 10,3 млн. барела суров нефт на ден при това успява да постигне най-ниските производствени разходи – 2,8 долара на барел. 75% от износа на петрол е за азиатски страни като Китай, Индия и Южна Кореа. С подобни размери компанията определено ще се превърне в една от интересните емблеми на капиталовия пазар.
Американският президент явно държи светлините на прожекторите да не се отклоняват от него и отново предизвика пълна гама емоции за фондовите борси. Доналд Тръмп рязко смени настроението от „разговорите с Китай вървят страхотно“ до „мита за Бразилия, Аржентина и Франция“. Явно подразнен от „умишлените опити“ на Бразилия и Аржентина да обезценяват валутите си, каквото и да означава това, Тръмп реши, че ще възстанови митата върху желязо и алуминии от двете най-големи страни в Южна Америка. В същото време яростта на Първия в Щатите се обърна и срещу Франция. Този път причината е плановете на Франция да облагат с данък големите технологични компании. Най-изявените такива са именно щатските Амазон, Гуугъл и други. САЩ искат да ударят чувствителни за Франция стоки като сирената, вината и луксозните стоки. Спокойно можем да кажем, че технологичните компании за САЩ са производителите на луксозни стоки за Франция. На фона на повишеното напрежение индексите паднаха два дни подред, след което отново поеха в обичайната си посока нагоре.
За поредна седмица българските индекси паднаха с около половин процент. Една от най-печелившите компании бе Актив Пропъртис АДСИЦ, чието седалище е в Пловдив. Дружеството, секюритизиращо недвижими имоти поскъпна с над 15% само за пет дни.

в. Марица, 09.12.2019 г.
Велизар Фурлански
Брокер на ценни книжа
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Китайската BAIC протяга ръка към “Мерцедес”

Предпоследният месец в годината донесе много радост на инвеститорите като щатските индекси счупиха рекордните си стойности, а много останали са на върхови нива за последните няколко години. Не можем да се похвалим със същия успех в България, където основният ни бенчмарк SOFIX падна с повече от 2% през Ноември. Компанията с най-голям принос за това бе Еврохолд, чийто акции потънаха с над 10% само за месец. Погледът ни обаче ще обърнем към пазарите на запад, където всичко изглежда толкова розово, че чак е плашещо. Освен в четвъртък (американските борси не работеха, поради Деня на благодарността) акциите поскъпваха умерено през седмицата.
Една от най-популярните немкси компании – Daimler AG (позната под основния си бранд Мерцедес) разкри, че британската банка HSBC е придобила малко над 5% от правата на глас в общото събрание. Ходът е доста интересен, защото китайската държавна компания BAIC Group използва като консултант точно HSBC при придобиването на 5% дял в Мерцедес. Малко след обявяването на дяловото участие от банката се оказа, че и BAIC би желал да увеличи инвестицията си в немския колос. Така се появиха спекулации дали най-голямата банка в Европа не е купувала акции точно за BAIC. Ако това е така китайската компания може да се окаже с над 10% собственост в една от емлбемите на Германия. Припомняме че към момента най-големия акционер в Daimler е друга китайска компания – Geely, която държи 9,7%. Geely е доста по-позната на света като почти едноличен собственик на Volvo. Дали придобиването на акции от HSBC ще се окаже свързано с BAIC Group или не, факт е, че все повече инвеститори от далечния изток придобиват значителни участия в европейски компании.
Сменяме темата от автомобили на футбол, където бизнеса се развива с много бързи темпове. Компанията, която се явява мажоритарен акционер в английският футболен клуб Манчестър Сити продаде малко над 10% от акциите в клуба за 500 милиона долара, което означава, че Сити вече е най-скъпият футболен отбор, оценен на 4,8 млрд. долара. Въобще собствеността върху големите клубове е доста динамична. Собственост на заместник министър председателя на Обединените Арабски Емирства освен Манчестър Сити е и испанският Хирона. Градският съперник Манчестър Юнайтед основно е собственост на фамилията Глейзър. Един от най-крупните държатели на земеделска земя в САЩ Стан Крьонке пък е собственик на Арсенал. Може би с най-известен собственик е столичния Челси в лицето на Роман Абрамович. 75% от собствеността на Байерн Мюнхен принадлежи на феновете, а Адидас, Ауди и Алианц държат по 8,33%. Двата испански великана Реал Мадрид и Барселона са изцяло собственост на феновете. ПСЖ принадлежи на сина на емира на Катар, който притежава 70% от акциите чрез Катар Спортс Инвестмънтс. Един от футболните отбори, които се търгуват на капиталовите пазари е Ювентус, но все пак контролиращ акционер там си остава фамилията Аниели, които са известни и с големия им дял във Фиат Крайслер.

в. Марица, 02.12.2019 г.
Велизар Фурлански
Брокер на ценни книжа
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Германия се размина с рецесията, поне засега

Без никакво съмнение, интересът на инвеститорите, особено в Европа, през миналата седмица беше привлечен от предстоящите предварителни данни за брутния вътрешен продукт на Германия за третото тримесечие. Противно на масовите очаквания за фактическа рецесия, най-голямата икономика в Европа е нараснала с 0,1% на тримесечна база, поне според предварителните стойности. В петък ще разберем и финалния резултат от измерванията. Въпреки изненадващия ръст на БВП, новините за немски компании, които занижават прогнозите си за приходи и печалби са ежедневни. От емблемата на германската индустрия Мерцедес обявиха, че ще търсят съкращаване на разходите за работна сила с 1,1 млрд. долара до 2022 година. Нарастващата конкуренция и високите разходи за справяне с новите ограничения за вредни емисии тежат на автомобилните производители. Само Мерцедес занижава вече три пъти прогнозните си резултати в последната година. Може би единствената позитивна новина в последната седмица дойде от САЩ, където изглежда Тръмп ще реши, че за момента не е необходимо облагането с мита на автомобилите от Европа. С най-голяма експозиция към щатския пазар са именно Мерцедес, БМВ и Фолксваген.
За поредна седмица София Комерс Заложни Къщи АД направи фурор на българската фондова борса. Само за 5 дни компанията поскъпна почти 10%, което направи ръста и от началото на годината 80%. При това не е отчетен разпределения дивидент, който беше изплатен през юли (0,35 лв. за акция). Новината, която излезе на пазара е за покана за общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 20-ти декември. Най-важната точка в него е заложеният шестмесечен дивидент, който дружеството мисли да разпредели за първи път. Плащането към акционерите ще бъде в размер на 20 стотинки за акция. По този начин най-голямата верига заложни къщи в страната продължават политиката си на редовно изплащане на печалбите към акционерите. Цената на обикновените акции достигна 6,30 лв. в четвъртък, което е най-високата цена за последните четири години.
Доверие Обединен Холдинг АД също свиква общо събрание на което да попита акционерите дали дружеството може да изтегли кредит за 20 млн. евро от Международна Инвестиционна Банка. Целта на кредита е да се върнат част от парите, които Софарма предостави на Доверие за придобиване на молдовска банка. Условията, по които Доверие ще получи кредита изглеждат наистина благоприятни. Заем на 2,2% лихва за придобиване на банка в Молдова (където правителството падна миналата седмица) звучи наистина добре. Но докато живеем в свят на нулеви лихви е все по-нормално да виждаме стимули, за да се теглят кредити. Самият Доналд Тръмп, нападайки шефа на Федералния резерв, изтъква, че Германия получава пари, за да тегли заеми. И Германия съвсем не е единствена. В момента над десет страни в Европа като Дания, Холандия, Австрия, Словакия и Белгия заемат пари за десет години на отрицателни лихви. Това буквално означава, че те ще върнат по-малко средства отколкото са получили. Обратното инвеститорите в тези държавни ценни книжа ще претърпят загуба, защото дават пари назаем. Твърде много горещи пари на пазара водят до изкривявания на икономиката, такава каквато е описана в учебниците.

в. Марица, 18.11.2019 г.
Велизар Фурлански
Брокер на ценни книжа
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

“Стара Планина Холд” изкупи 105 000 акции

Стара Планина Холд АД успя да изкупи обратно повече от 100 000 акции при цена от 5 лева за брой в четвъртък. Дружеството имаше гласувано изкупуване на собствени акции в размер на 0,5% от капитала. След като поръчката за покупка на 105 000 акции на 5,00 лева правеше впечатление на пазара няколко седмици се намери продавач, който да я удовлетвори. Понеже Стара Планина е познатия в миналото Централен приватизационен фонд новината би заинтригувала всички участници в масовата приватизация, които са насочили боновете си към това дружество. Компанията е известна с факта, че е единствената българска публична компания, която не е пропускала да разпределя дивиденти на акционерите си от създаването си до момента. По какъв начин обратното изкупуване би повлияло на многобройните малки акционери, които в най-честия случай притежават по 300 акции (равностойността на една бонова книжка инвестирана във фонда)? Печалбата на Стара Планина за 2018 година е в размер на 5,758 млн. лв. Когато разделим печалбата на броя акции в обращение се получава 0,274 лв. на акция. След като дружеството изкупи обратно 105 000 акции, броят на ценните книжа в обращение намаля до 20 895 000. Така, ако предположим, че печалбата като абсолютна стойност се запази, печалбата на акция става 0,276. Така на всеки акционер ще се полага по-голяма част от нетния резултат на дружеството. Освен това, самия факт, че компанията изкупува своите собствени акции е положителен сигнал за акциите и се приема като допускане, че цената на акциите е по-ниска от справедливата стойност. Въпреки по-високата активност Стара Планина беше едно от най-губещите дружества на Българската фондова борса през изминалата седмица.

Американските капиталови пазари продължиха възхода си като основния индекс S&P 500 е на прага на 3 100 пункта. Седмицата мина с позитивни новини около търговските войни, където двете страни изглежда са почти готови да започнат да свалят наложените мита. Безспорно това е най-важната причина пазарите да поскъпват по този начин. Резкият апетит към рискови активи се забеляза и при цената на златото, което е приемано като универсален актив, към който инвеститорите бягат в моменти на несигурност. Само за седмица златото падна с над 3%, а среброто с над 7%. През настоящата седмица ще очакваме публикуване на предварителните данни за ръста на БВП на Германия, които ще ни покажат дали четвъртата по големина икономика в света на практика се е озовала в рецесия. Мненията на всички анализатори са, че това е неизбежно. Не на това мнение е финансовия министър на Германия, който заяви, че Германия не е в реална рецесия, а в период на забавен растеж и изтъкна, че фискални стимули не са необходими.

в. Марица, 11.11.2019 г.
Велизар Фурлански
Брокер на ценни книжа
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Фиат отправи поглед към Пежо

В края на месец май новина за отправяне на предложение за сливане от италианско-американския производител на автомобили Фиат-Крайслер към френският Рено, изстреля акциите на двете компании с 8 и съответно 12%. Множество фактори повлияха и сделката така и не се случи. Фиат обаче явно не се е отказал от целта си да преследва мащабно сливане и миналата седмица официално отправиха предложение към другия голям френски производител PSA Group (Пежо и Ситроен). След като новината стана публична (30.10.) акциите на Фиат скочиха с 9,5%, а на Пежо с 4,5%. Изненадващо бордовете на директорите на двете компании се ортанизираха много бързо и още вечерта на 30-ти октомври се събраха, за да гласуват дали да сложат начало на сложния процес. Така в последния ден на октомври още преди борсите да отворят двете дружества дадоха зелена светлина на сливането. Всички явно смятаха, че сливането ще се осъществи като отношението между Фиат и Пежо ще е 1:1 в новата компания. Това означава, че ако сега едно лице държи 10% от Фиат, то същото ще притежава 5% от новата компания. На 31-ви обаче стана ясно, че наистина сливането ще е 1:1, но преди това Фиат ще разпредели 5,5 млрд. евро дивидент между акционерите си. В същия ден Фиат поскъпна с още 8%, а Пежо падна с близо 13%. Френския конкурент Рено също загуби близо 10% от капитализацията си след новините. Определено процедурата по сливане на два от най-популярните автомобилопроизводители ще е дълга и сложна, но накрая резултата ще бъде четвъртата най-голяма компания в индустрията след Тойота, Фолксваген и Дженеръл Моторс.
Междувременно Федералния резерв свали лихвения процент с още 0,25% като свалянията на лихвите от началото на годината станаха три. Американските индекси направиха нови върхове, заредени от никак не лошите финансовите отчети на компаниите и положителните новини около търговските войни. Относно добрите финансови отчети, не можем да кажем същото за европейските компании и особено европейските банки, които изпитват болка от отрицателните лихви. Най-големия заемодател в Германия, Дойче Банк публикува сериозна загуба за тримесечието, което изпрати акциите му надолу с 10% за два дни. Изненадващо добри са отчетите на немските производители на автомобили, особено Мерцедес и Фолксваген, където за поредна година дивизиите им за производство на камиони дърпат напред резултата на цялата компания.
Относно отчетите на българските публични дружества можем да обобщим, че са доста прилични, с някои изключения. Силно впечатление прави отново София Комерс Заложни Къщи АД, където печалбата за първите девет месеца вече надмина 1,1 млн. лева при по-малко от 1 милион за цялата 2018 година. Един от най-популярните АДСИЦ-и на БФБ, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ също зарадва с почти 10 стотинки на акция печалба. Адванс Терафонд АДСИЦ пък закова печалбата на 3,9 стотинки на акция за първите девет месеца. Последните две компании са задължени да изплатят поне 90% от печалбата си като дивидент. В средата на сесията в петък Адванс се търгуваше на 1,925 лв за брой, а ФНИ България на 2,04 лв за брой.

в. Марица, 04.11.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

КЗК отвя и Еврохолд за сделката с ЧЕЗ

Последната седмица беше особено интересна що се отнася до капиталови пазари. На запад и особено отвъд океана новините валяха като пролетен дъжд, а в България отговора на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно сделката за българските активи на ЧЕЗ успя да раздвижи борсата в иначе незабележими пет дни. След като смятах, че няма как КЗК да изложи по-безумни доводи (от тези, когато кандидат-купувач беше Инерком), чудото стана факт. „Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти.“ Това е част от решението на КЗК. Само преди две седмици КЗК обяви, че ще се наложи да извърши задълбочено проучване на придобиването, което трае до 4 месеца. Срокът на задълбоченото проучване е рекордно кратък – 10 работни дни. Явно са били достатъчно, за да може КЗК да се посъветва, с когото трябва. Разбира се, след изявлението в четвъртък привечер, на всички участници на борсата, които с интерес очакваха евентуалното търгово предложение им стана ясно, че такова няма да има, поне не в скоро време. При отварянето на пазара в петък акциите на ЧЕЗ Разпределение АД направиха пропаднаха до 168,00 лева, което беше 16,8% под цената от четвъртък. На тези нива се изтъргуваха 45 акции. Малко след това излязоха агресивни купувачи, които само за десетина минути успяха да върнат цената с над 10% до нива от 190-191 лева за акция. В средата на сесията, когато бурята отмина и ситуацита се успокои, търсенето остана на 190-192 лева, а предлагането 195-196 лева. С другото публично дружество ЧЕЗ Електро имаше само една сделка, малко след отварянето на пазара на цена от 19 800 лева, което е с над 16% по-ниско от предходния ден. Акциите на ЧЕЗ Електро са много по-нисколиквидни, което може да се обясни с високата цена на единична акция. Малко индивидуални инвеститори могат да си позволят да закупят една акция при цени над 20 000 лева. Нормално за края на месеца отчетите вече излизат, дори и на БФБ, където общоприетата практика е всички да публикуват резултатите си в последния ден на месеца. Една от компаниите, представители на SOFIX, Елана Агрокредит публикува отчета си цяла седмица по-рано. Печалбата на дружеството, което кредитира покупки на земеделска земя подмина 2,5 млн. лв., което е ръст с над 400 хил.лв. спрямо първите девет месеца на 2018 година. 0,06 лв. на акция печалба дава възможност на дивидентно настроените инвеститори да започнат да прогнозират дивидента, който Елана Агрокредит би разпределила догодина. Относително голям продавач по позицията пък дава възможност инвеститорите, които желаят да си закупят акции да го направят. В последните дни се забелязва значително предлагане на 1,13 лева за акция.
На западния фронт премина последната среща на Европейската Централна Банка под ръководството на Марио Драги. Изненади не настъпиха, а от първи ноември в горещия стол сяда Кристин Лагард, която отстъпи поста си на директор на Международния Валутен Фонд (оглави го Кристалина Георгиева), за да поеме диригенската палка на централната банка на Европа. Сериалът „Брекзит“ продължава, а по темата вместо коментар ще цитирам прогноза: Годината е 2192. Британският министър председател посещава Брюксел, за да моли за удължаване на крайния срок на Брекзит. Никой вече не помни откъде води началото си тази традиция, но всяка година тя привлича много туристи от целия свят.

в. Марица, 28.10.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

AIRBUS И BOEING СЕ ПРЕВЪРНАХА В КАМЪЧЕТО НА РАЗДОРА МЕЖДУ ЕВРОПА И САЩ

Инвеститорите на капиталовите пазари показаха повече мечо настроение през първата седмица на новия месец и всички големи световни индекси отбелязаха спад от порядъка на 1,5 до 4%. Основната причина за това откриваме в даденото начало на търговския сблъсък между Европа и САЩ. Макар че до момента Щатите наложиха куп мита на Китай, единствените стоки, за които и Европа пострада си останаха алуминия и желязото, с които между другото се започна цялата тема за търговските войни. От 18-ти октомври влизат в сила и мита върху самолетите Airbus (произведени във Франция, Испания, Германия и Великобритания), уиски, сирена и вина. Не са случайни четирите държави, които ще бъдат най-засегнати от тези мита. САЩ и Европа имат дългогодишен спор за неправомерното субсидиране на производителите на самолети Airbus и Boeing. САЩ обвинява Европа, че субсидират френската компания и така помагат на Airbus да краде от пазарите на Boeing. Европа пък обвинява Щатите в същото. Предходната седмица обаче Световната търговска организация отсъди в полза на САЩ, относно тяхното обвинение. Заключението беше, че поради субсидиите Airbus е нанесъл вреди в размер на 7,5 млрд. долара на Boeing, най-вече от пропуснати ползи. Така се отвори зелена светлина за САЩ да наложи мита на Европа на същата стойност. Не случайно държавите, към които най-пряко се насочиха Щатите са от така наречения консорциум на Airbus. Стоките, които попадат в списъка са особено чувствителни за тези страни – производителите на уиски от Шотландия, на вино от Испания и на сирена от Франция. Това, което най-много притеснява анализаторите е, че това действие от страна на гиганта отвъд океана може да бъде началото на двубой по тенис на маса и да се започне размяна на удари от двете сили, при които икономиките биха пострадали допълнително. Европейските икономики така или иначе не са в най-добрата си форма, но в последните седмици виждаме все по-притеснителни фундаментални данни и от Щатите. Едно е сигурно, бизнесът обича спокойствието.. и докато има толкова много неясноти на пазара е напълно възможно да видим и по-дълга червена серия на капиталовите пазари.
Обръщайки поглед към родния пазар можем да споменем, че изглежда активността на пазара се завръща. В края на месеца предстои публикуване на отчетите за третото тримесечие, което би следвало да внесе допълнително действие на пазара. През септември стана факт поредното ребалансиране на SOFIX, при което Албена АД и Монбат АД успяха да се завърнат в индекса, а М+С Хидравлик АД и Стара Планина Холд АД загубиха своите места в представителната извадка на българския капиталов пазар. Все още неразрешена остава и сагата с ЧЕЗ, но през изминалата седмица Комисията за защите на конкуренцията откри производството по случая.
Петролът вече се завърна на цените, на които се търгуваше преди атаката срещу рафинериите на Саудитска Арабия. Златото се задържа на цени около 1 500 долара за тройунция, а биткойнът се завърна на нива около 8 100 долара след разходката до над 12 000.

в. Марица, 07.10.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Банките с план срещу настъпващата рецесия

Тъй като не сме обръщали внимание на капиталовите пазари в един от най-интересните за борсите месеци в годината е време да направим кратък обзор на случващото се през Септември и особено да обърнем по-съществено внимание на банковия сектор, който без никакво съмнение се превърна в доста интересен и динамичен.
Началото на месеца беше белязано от действията на Европейската Централна Банка и за разлика от очакванията преди 2 години за предстоящо покачване на лихвите се случи точно обратното. ЕЦБ намали лихвата по депозитите от -0,4% до -0,5%. Останалите мерки, които централните банкери предприеха, за да се опитат да преборят надникналата рецесия са специална групова система, която позволява на банките да не плащат отрицателните лихви по своите депозити в тяхната цялост, както и подновяване на количествените улеснения, които ще стартират от първи ноември с месечни покупки на стойност 20 млрд. евро. Бих казал, че можем да разпределим в четири големи теми най-интересните и следени икономически събития за последната година. Това са политиките на централните банки (най-вече ЕЦБ и Федералния резерв), търговските преговори (най-вече между САЩ и Китай), Брекзит и възможността съвсем скоро някои от най-големите икономики да навлязат в рецесия. Освен действията на ЕЦБ, Федералния резерв също намали основния лихвен процент до 2%. На фона на търговските преговори не се случи нищо особено интересно. Типично за противоречивия Доналд Тръмп едната седмица излиза ядосан на Китай и ги обвинява, че няма никакъв напредък и дори заплашва с мита, а другата седмица туитва, че споразумение може да има по-скоро отколкото се очаква и отлага митата с два месеца. Брекзит се превърна в истинска сапунена сага и вече може би е въпрос на време турската телевизионна индустрия да открие възможността да направи сериал. След като изглеждаше, че Борис Джонсън е готов да изведе Обединеното Кралство от Европейския съюз на всяка цена и предприе действия да ограничи възможността на Парламента да го спре, се оказа, че този ход е бил незаконен. Не съм сигурен дали в момента някой в Англия въобще знае как точно иска да свърши Брекзит. Последната, но не и по важност тема за приближаващата световна рецесия изглежда най-скоро осъществима. Според мен е само въпрос на време Германия да публикува данните за изменението на брутния си вътрешен продукт за третото тримесечие, за да можем официално да обявим, че най-голямата европейска икономика е в период на рецесия. Технически това се приема като две поредни тримесечия на намаляващ брутен вътрешен продукт. Предвид останалите фундаментални данни като заводски поръчки, продажби на дребно и прочие изглежда, че Германия ще има проблем. Ситуацията не е особено по-добра и при останалите големи европейски държави и Япония. САЩ изглежда в най-добра форма към момента, но пък те са много чувствителни към търговските отношения.
Банковият сектор е много динамичен и определено е един от секторите с най-много проблеми за разрешаване, както и автомобилния например. При обстановка с нулеви лихви, банките трябва да стават все по-изобретателни и дори нагли при таксуването на потребителите с различни такси и комисионни за най-обикновени услуги като банков превод. Както наскоро спомена изпълнителният директор на Комерцбанк, Мартин Зиилке: „Отрицателните лихвените проценти, нарастващата регулация, отслабващата икономика и тежката конкуренция… предизвикателствата пред банките са огромни.“ Изглежда именно консолидацията е един от възможните изходи от така неблагоприятната ситуация. Родината ни е страхотен пример за това, само в последните години видяхме как белгийската KBC купи ОББ и я сля с вече притежаваната СиБанк. През 2018 година унгарската OTP Bank закупи бизнеса на Societe Generale в редица източноевропейски държави, сред който и България. Така най-голямата унгарска банка вече притежава две от най-големите банки у нас – ДСК и ОТП Експресбанк, за които има намерения да слее в бъдеще. Все по-дейно се рекламира и сливането на Пощенска банка и Пиреос, част от гръцката Eurobank. Не е изключено примера да последват и други финансови институции. При това банките опериращи в България са 27 на брой. Малко хора ще повярват, че броя на опериращите банки в Германия е 1 576. Сега е ясно защо Мартин Зиилке говори за огромната конкуренция, в която немските банки оперират. Така или иначе, акциите на компаниите в този сектор са едни от най-пострадалите в последната година. Много от европейските банки (Deutsche Bank, Commerzbank, Societe Generale, Unicredit и други) отбелязаха дори двуцифрен спад.

в. Марица, 30.09.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД ЮГ МАРКЕТ ОПТИМУМ

Уведомяваме Ви, че с решение от 09.09.2019 г. на Съвета на директорите на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ АД е актуализиран Проспектът на Договорен фонд „Юг Маркет Оптимум“. Актуалният Проспект можете да откриете в раздел Документи в секция Договорни фондове.

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД ЮГ МАРКЕТ МАКСИМУМ

Уведомяваме Ви, че с решение от 09.09.2019 г. на Съвета на директорите на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ е актуализиран Проспектът на Договорен фонд „Юг Маркет Максимум“. Актуалният Проспект можете да откриете в раздел Документи в секция Договорни фондове.