string(11) "comments_ug"

МВФ завиши прогнозата си за икономически ръст на България

С минимално движение в посока нагоре от 0.1% индексът S&P 500 постигна нов рекорд на 7 април. Европейските борси се оцветиха в червено в след като излязоха данните, че германското индустриално производство се свива с 1,6% през февруари спрямо предходния месец. Спадът е всеобхватен въпреки, че се забелязва увеличение на износа. През последните месеци германската индустрия се възстановяваше, възползвайки се от възстановяването в Китай и други части на света.

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. до 6 на сто, визирайки безпрецедентния политически отговор на коронавирусната пандемия под формата на огромни по размер фискални мерки и провежданите от централните банки агресивни стимулиращи парични и лихвени политики, както и очакванията за ускорен процес на ваксинация срещу Covid-19. Очаква се световната икономика се очаква да нарасне с 6% през настоящата година при предишна оценка от януари за експанзия с 5,5 на сто. Прогнозите си за растежа през 2021 г. на Германия (до 3,6% от 3,5% в началото на годината) и на Франция (до 5,8% от 5,5%), като за цялата еврозона се очаква растеж от 4,4 на сто (при януарска оценка за повишение с 4,2%). Силна възходяща ревизия претърпя прогнозата за растежа на БВП на Великобритания, като МВФ вече очаква повишение с 5,3% вместо с 4,5%, според януарската оценка в резултат на силното темпо на Covid ваксинация на острова и последните правителствени стимулиращи мерки. Оценката си за икономическия ръст на България беше завишена от 3,6% до 4.4%.

На българския капиталов пазар премина една изключително интересна седмица свързана с дивидентите на някои от дружествата. В публикуваните покани за общи събрания на дружествата са включени точки в дневния ред за повишаване на стойността на изплатения към акционерите дивидент въпреки кризисната 2020 г.

В петък 9 април в търговския регистър беше прието предложението за промяна на дневния ред в общото събрание на ЧЕЗ Електро България, което ще се проведе на 27 април. Мажоритарният акционер, който притежава 67% акциите ЧЕЗ а.с. предлага да бъде изплатен брутен дивидент в размер на 5 867,49 лв. на акция. Общата сума за дивидент е 29 337 450 лв. и включва неразпределени печалби за годините до 2019 г. Последната сделка с акции на “ЧЕЗ Електро България” е при цена от 25 200 лв. за брой. При тази цена предлагания дивидент представлява 23% доходност.

В поканата за общо събрание на акционерите Кораборемонтен завод Одесос АД-Варна е включено предложение за разпределяне на дивидент от 7 лева на акция. Това повиши цените на акциите на дружеството до 120 лева за брой. През 2020 г. дружеството изплати брутен дивидент от 2 лева за акция при цена на акциите преди дивидент 72,50 лв.

Дружеството Корадо-България АД-Стражица, което реализира печалба за 2020 г., вразмер на 4 596 106,57 лв., и вече празпредели 6-месечен дивидент (брутен единичен 6-месечен дивидент 0,10 лева на акция), предлага точка в дневния ред на общото си събрание за разпределяне на още по 0,19 лв дивидент на акция така общия дивидент на дружеството изплатен за дейността му през 2020 г. ще стане 0,29 лева на акция при последна цена 6,90 лв. за акция.

Шест дружества приключиха седмицата с ръстове на цените на акциите си с над 5%: Монбат АД-София +14.44%, Сирма Груп Холдинг АД-София +9.80%, като дружеството беше и лидер в оборота за седмицата, Кораборемонтен завод Одесос АД-Варна +9.09% Доверие Обединен Холдинг АД-София +8.99%, Алтерко АД-София+5.45%, ЧЕЗ Разпределение България АД-София +5.34%.

При разглеждане на ценовата стистика на българската борса от началото на годината трябва да отбележим, че 20 дружества са с ръст в цените на акциите си с над 10%, като при 10 от тях ръстът в цените им е над 20%. Въпреки това част от компаниите остават подценени в сравнение с акциите на компаниите от развитите пазари.

в-к Марица, 12.04.2021 г.

Васил Атанасов,

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

 

 

Липсата на чипове притисна производителите на автомобили

Липсата на чипове може да доведе до загуба на автомобилните производители, която според експерти ще достигне 61 млрд. щ. долара през 2021г. Заради Covid-19 и намалелите пътувания автомобилната индустрия значително намали поръчките на чипове през 2020 г., което доведе до пренасочване на производителите им към пазарите със засилено търсене като компютри, лаптопи, уеб камери и системи за игри. Допълнително затруднение последва и от зимните бури в САЩ, а избухналият пожар в завод, управляван от Renesas Electronics Corp., който е водещ доставчик на автомобилни чипове допълнително усложни ситуацията на пазарите. Hyundai Motor Co. преустановява допълнителната работа през уикенда за коригиране на производството на марки, включително Kona, Avante, Grandeur и Sonata. Honda спира производството в шест завода в САЩ, Канада и Мексико заради недостига на чипове, затрудненията в пристанищата и студеното време. Операциите в завода на Toyota в Колин в Чешката република, където се прави компактния автомобил Aygo за европейския пазар, са преустановени за две седмици от 22 март, след като студеното време в САЩ наруши производството на чипове. Volkswagen спира производството в завод в Португалия от 22 до 28 март. Mitsubishi Motors Corp. намалява вътрешното производство на автомобили с 4000-5000 броя през март и преглежда производствените си планове за април. С изключение на Volkswagen цените на акциите на почти всички производители на автомобили поевтиняваха в началото на седмицата, като в последствие започнаха да се възстановяат.

В контекста на глобалния недостиг на полупроводници, Intel обяви, че ще инвестира 20 милиарда долара за изграждането на две нови фабрики за чипове в Аризона. Очаква се те да започнат работа през 2024 г. Акциите им поскъпнаха с цели 5% след новината. Понастоящем Intel управлява четири фабрики в САЩ. В допълнение към тази в Аризона, която преминава през разширяване, компанията има мощности в Масачузетс, Ню Мексико и Орегон. Тя също така произвежда чипове в Ирландия, Израел и има една фабрика в Китай.

Стойността на турската лира отново пое надолу, след решението на президента Реджеп Ердоган да уволни Председателят на Турската централна банка Наджи Агбал. Тя поскъпна с около 18% спрямо долара под управлението на Агбал от ноември насам. Инвеститорите бяха уверени, че гуверньорът ще управлява, чрез политика на повече прозрачност. Уволнението става факт след повишаването на лихвите с 200 базисни пункта от централната банка – двойно над очакваното от икономистите. От ноември насам Агбал повиши основните лихви с 875 базисни пункта с цел да забави инфлацията и да предпази валутата.

Над две/трети от компаниите търгувани на Българска фондова борса отбелязаха ръстове през седмицата, но при ниски обеми на търговия. Лидер в покачването е Неохим АД – Димитровград с 16,96%, Алтерко  АД – София 9,18%, Кораборемонтен завод Одесос – 8,16%. Отново имаше ръст и на акциите на дружествата от Стара Планина Холдинг заради насрочено за 20 май общо събрание на акционерите, където ще бъдат разпределени под формата на дивидент по 0.249 лв. брутно на акция. Очаква се приходите за годината на холдинга да нараснат с 4.5%. Предварителните данни за първото тримесечие показват двуцифрен ръст в продажбите на повечето основни предприятия на групата.

„Хидравлични елементи и системи“ АД отчита 13,13% прираст в продажбите за месец февруари 2021 година. Продажбите на „М+С Хидравлик“ АД са с ръст 13,5%.

в-к Марица, 29.03.2021 г.

Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.  

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД „ЮГ МАРКЕТ МАКСИМУМ“ И ДОГОВОРЕН ФОНД „ЮГ МАРКЕТ ОПТИМУМ“

Уведомяваме Ви, че са публикувани годишните финансови отчети на Договорен фонд „Юг Маркет Максимум“ “ и Договорен Фонд „Юг Маркет Оптимум“ в раздели Отчети за 2020 година.

Рекордни помощи за справяне с COVID-19 изстреляха борсовите индекси

След оплаквания и предупреждения от водещи компании в света на ИТ индустията и автомобилостроенето, които изпитват остър недостиг на чипове, американският президент Джо Байдън подписа заповед за извършването на пълен преглед на дистрибуторската верига на индустрията за чипове. Проверката ще бъде насочена към чиповете за компютри, медицинско оборудване, автомобили. Тя включва проверка и на осигуряването на минерали за производството на им. Недостигът на чипове става глобален проблем. Този проблем безспорно ще се отрази на производствата на много компании, които се очаква да се забавят производствата си. Планът на Байдън предвижда и намиране на 37 млрд. долара финансиране за ускоряване производството на чипове в САЩ. Същевременно цените на акциите на компаниите, произвеждащи чипове през седмицата бяха след губещите стойност. NVIDIA Corporation загуби около 10% от капитализацията си, Taiwan Semiconductor Manufacturing около 8%, а Qualcomm Incorporated около 5%.

През седмицата основно движенията на цените на пазарите бяха водени от повишаването доходността на държавните облигации, което предизвестява нарастването на очакванията, че икономиките и инфлацията растат. Същевременно рисковите активи бяха разпродавани. Стойността на Биткойн спадна с 21% през тази седмица, което не се беше случвало от март 2020 г.

Втори пореден месец със спад в цената може да отбележи златото, като цената му се понижава с повече от 5% през 2021 г., след като отчете най-големия си годишен ръст от десетилетие насам през 2020 г. Причината е нарастващата доходност на държавните облигации, което намалява търсенето на метала, който не е доходоносен. Доходността на референтните 10-годишни държавни ценни книжа на САЩ се изкачи до най-високото си ниво за последната една година. Очакванията са слабия долар и ускоряващата се инфлация да повишат цените на метала до края на годината.

В Sofix само две компании са отбелязали минимален ръст през седмицата – Стара Планина Холд АД с 3,39% и Елана Агрокредит АД. При по-широкия индекс BGBX 40 компаниите с повишение на центе са 15, като основно покачванията са при две дружества М+С хидравлик АД-Казанлък със 7,69% и Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол с 6,47%, които са от структурата на Стара Планина Холд. Всичко това се случва на фона на положителните консолидирани годишни отчети.

Неохим АД – Димитровград и Агрия АД – Варна, отчетоха положителни резултати за 2020 г. Дружеството за производство на торове отчете печалба от 14,9 млн. лв. спрямо загуба от 12,5 млн. лв. за 2019 г., въпреки намалението на приходите с 12% на годишна база до 229 млн. лв.. Подобрението на финансовия резултат се дължи на понижените разходи за суровини, главно на природен газ.

Агрия груп холдинг АД повишава печалбата си с 11% сравнение с предходната година. Консолидираните продажби се нарастват с 8% на годишна база до 342 млн. лв. Дружеството отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в Североизточна България. Има складове за търговия със зърно и производител на слънчогледово олио (“Кехлибар” ЕООД, гр. Лясковец).

в-к Марица, 01.03.2021 г.

Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД „ЮГ МАРКЕТ ОПТИМУМ“

Уведомяваме Ви, че с решение от 10.03.2021 г. на Съвета на директорите на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ АД са актуализирани Проспект и Документ с ключова информация за инвеститорите на Договорен фонд „Юг Маркет Оптимум“.  Актуалният документ можете да откриете тук.

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД „ЮГ МАРКЕТ МАКСИМУМ“

Уведомяваме Ви, че с решение от 10.03.2021 г. на Съвета на директорите на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ АД са актуализирани Проспект и Документ с ключова информация за инвеститорите на Договорен фонд „Юг Маркет Максимум“.

Актуалният документ можете да откриете тук.

Недостигът на чипове става глобален проблем

След оплаквания и предупреждения от водещи компании в света на ИТ индустията и автомобилостроенето, които изпитват остър недостиг на чипове, американският президент Джо Байдън подписа заповед за извършването на пълен преглед на дистрибуторската верига на индустрията за чипове. Проверката ще бъде насочена към чиповете за компютри, медицинско оборудване, автомобили. Тя включва проверка и на осигуряването на минерали за производството на им. Недостигът на чипове става глобален проблем. Този проблем безспорно ще се отрази на производствата на много компании, които се очаква да се забавят производствата си. Планът на Байдън предвижда и намиране на 37 млрд. долара финансиране за ускоряване производството на чипове в САЩ. Същевременно цените на акциите на компаниите, произвеждащи чипове през седмицата бяха след губещите стойност. NVIDIA Corporation загуби около 10% от капитализацията си, Taiwan Semiconductor Manufacturing около 8%, а Qualcomm Incorporated около 5%.

През седмицата основно движенията на цените на пазарите бяха водени от повишаването доходността на държавните облигации, което предизвестява нарастването на очакванията, че икономиките и инфлацията растат. Същевременно рисковите активи бяха разпродавани. Стойността на Биткойн спадна с 21% през тази седмица, което не се беше случвало от март 2020 г.

Втори пореден месец със спад в цената може да отбележи златото, като цената му се понижава с повече от 5% през 2021 г., след като отчете най-големия си годишен ръст от десетилетие насам през 2020 г. Причината е нарастващата доходност на държавните облигации, което намалява търсенето на метала, който не е доходоносен. Доходността на референтните 10-годишни държавни ценни книжа на САЩ се изкачи до най-високото си ниво за последната една година. Очакванията са слабия долар и ускоряващата се инфлация да повишат цените на метала до края на годината.

В Sofix само две компании са отбелязали минимален ръст през седмицата – Стара Планина Холд АД с 3,39% и Елана Агрокредит АД. При по-широкия индекс BGBX 40 компаниите с повишение на центе са 15, като основно покачванията са при две дружества М+С хидравлик АД-Казанлък със 7,69% и Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол с 6,47%, които са от структурата на Стара Планина Холд. Всичко това се случва на фона на положителните консолидирани годишни отчети.

Неохим АД – Димитровград и Агрия АД – Варна, отчетоха положителни резултати за 2020 г. Дружеството за производство на торове отчете печалба от 14,9 млн. лв. спрямо загуба от 12,5 млн. лв. за 2019 г., въпреки намалението на приходите с 12% на годишна база до 229 млн. лв.. Подобрението на финансовия резултат се дължи на понижените разходи за суровини, главно на природен газ.

Агрия груп холдинг АД повишава печалбата си с 11% сравнение с предходната година. Консолидираните продажби се нарастват с 8% на годишна база до 342 млн. лв. Дружеството отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в Североизточна България. Има складове за търговия със зърно и производител на слънчогледово олио (“Кехлибар” ЕООД, гр. Лясковец).

в-к Марица, 01.03.2021 г.

Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

ДО ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЮГ МАРКЕТ ТРЕЙДЪР

Уважаеми клиенти,

промяната на борсовите кодове на емитентите на акции и на финансови инструменти, допуснати до търговия на Сегмент борсово търгувани продукти, ще бъде ефективна, считано от 15 февруари 2021 г. (понеделник).

На интернет страницата на Борсата,  е оповестен списък с емисиите, в който са посочени съответните им нови и стари кодове: https://www.bse-sofia.bg/bg/market-segmentation 

Всички останали параметри на емисиите остават непроменени. Промяната няма да окаже въздействие и върху въведените поръчки в системата за търговия.

Екипът на Юг Маркет АД

Tesla и Mastercard изстреляха Bitcoin

Икономиката на САЩ продължава да не достига очакваните нива. През януари откритите работни места са едва 49 хиляди, което остава с около 10 млн.по-малко от нивата на заетост преди пандемията. Все още не е приет и плана със стимули на Байдън за 1.9 трлн. долара, който в момента се обсъжда в Конгреса, въпреки това пазарите на акции продължават да pacтaт. Участниците в него виждат всяка новина като позитивна и купуват почти всичко като единствено златото запазва цените си. Ръстовете се подхранват и от очакванията, че Фeдepaлният peзepв щe продължи да пoддъpжa лиxвa близо до нyлa пpoцeнтa, както и от новите количествени улеснения, които се подготвят. Така по-слабите от очакваните макроикономически данни вместо да плашат участниците на пазара засилва усещането им, че ще се предложат повече стимули от правителството. През последната седмицата се забелязва леко охладняване на ентусиазма на инвеститорите. S&P 500 нарасна само от 3 908 до 3 916 пункта през седмицата, а Dow Jones от 31 328 до 31 430. И макар, че цените на европейските акции леко се понижиха в края на седмицата я изпратиха с ръстове, като се доближиха до исторически високи нива, насърчени от силните отчети на компаниите. Италианския пазар показа по-големи ръстове, подкрепени от очакванията, че бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги би могъл да спечели премиерския пост.

Криптовалутите също получиха подкрепа през седмицата. Новината, че Теѕlа e пpидoбилa Bіtсоіn зa 1,5 млpд. щ. долара и плaниpa дa пpиeмa плaщaния в ĸpиптoвaлyтaтa, пoвиши ĸypca нa дигитaлнaтa вaлyтa дo нoв peĸopд oт нaд 43 xил.щ. долара. Същевременно съобщението, че Mastercard ще улесни потребителите в използването на криптовалути от края на седмицата повиши цената му до 47 196 щ. долара.

В регионалните пазари е добре да отбележим инициативата на Borsa Istanbul да предостави до 9 900 долара финансова подкрепа на брокерски къщи, за да анализират по-малки компании, които се търгуват на борсата, в опит да повиши финансовата грамотност сред турските индивидуални инвеститори. Борсата планира да намали месечния членски внос на брокерските къщи с 10 000 лири за всеки анализ на акции извън референтния индекс Borsa Istanbul 100. Същевременно турската лира изпрати четвърта седмица с ръстове, поскъпвайки с почти 0,5% спрямо долара, което я прави най-силно представящата се сред тези на развиващите се пазари, с повишение от почти 6% спрямо щатския долар за годината.

След силния месец януари, когато оборотът на БФБ АД се увеличи с 30% на годишна база до 38,73 млн. лв. и голяма част от акциите поскъпнаха значително, в началото на месец февруари оборотите на борсата са на път да отбележат рекорди в обратна посока. Като причина за намаления интерес се счита новината за изтеглянето на 5,1 млн. дяла от „Expat SOFIX ETF”. Последното е направено от пенсионен фонд, като за заявената за теглене сума ще получи акции на 15-те компании в SOFIX. Това засили опасенията на инвеститорите, че ще има разпродажби при някои от компаниите в индекса и ги накара да застанат в изчакване. Новината, че ще получи дивидент от дъщерно дружество в размер на в размер на 378 394 лв. раздвижи търговията с акции на Илевън Кепитъл АД-София, като акциите му поскъпнаха с 4,29% за седмицата.

в-к Марица, 15.02.2021 г.
Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

ДО ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ДЯЛОВЕ ОТ ДОГОВОРЕН ФОНД „ЮГ МАРКЕТ ОПТИМУМ“

Уведомяваме Ви, че с решение от 04.02.2021 г. на Съвета на директорите на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ ЕАД са актуализирани Проспект и Документ с ключова информация за инвеститорите на Договорен фонд „Юг Маркет Оптимум“, които може да откриете в раздел Договорни фондове, ДФ Юг Маркет Оптимум, Документи.