Калкулатор

Байдън и ваксината срещу COVID-19 напомпаха финансовите пазари

Новината, че Pfizer и BioNTech са направили пробив в надпреварата за намиране на ваксина срещу коронавирус, а ефективността й е 90%, ускори ръста на пазарите, които вече бяха поели нагоре след победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Този път поскъпнаха основно най-засегнатите от коронакризата компании, а покачващите се преди това бяха разпродавани. Пример за това беше спадът на акциите на Zoom с 13%. Производителят на самолетни двигатели Rolls-Royce повиши стойността си с около 43%, Airbus приключи деня с повишение 19%, United Airlines, Delta Air Lines и American Airlines скочиха с над 13%, а IAG – компанията майка на British Airways с 25%. В началото на седмицата Dow Jones се повиши с 3%, до 29 197 пункта. S&P 500 завърши с ръст 1.17%. Единствено NASDAQ се понижи с 1.5% поради спада на акциите на компании от технологичния сектор.  Петролът сорт Брент се повиши с 8% до 42.52 долара за барел.

Глобалното рали на пазарите отслабна в четвъртък, след като ден по-рано управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за прекален оптимизъм относно незабавното икономическо въздействие на потенциални ваксини срещу COVID-19 и че икономическото възстановяване може да не е линейно, а по-скоро нестабилно под формата “спиране-рестарт” и зависещо от темпото на внедряване на ваксината. На петролните пазари настроенията също се промениха, като спадът на цените на петрола бе подкрепен и от последния доклад на Международната агенция по енергетика, в който силно са намалени прогнозите за глобалното търсене на петрол на фона на нови мерки за блокиране. Прогнозите за търсенето на петрол за това тримесечие бяха намалени с 1,2 милиона барела. Без видима връзка с посочените по-горе събития.

Турската лира поскъпна с 4,6% спрямо долара в сряда, насочвайки се към най-голямото си седмично повишение от над десетилетие. След две години конфронтация президентът Реджеп Таип Ердоган сигнализира за прекратяване на огъня с международни инвеститори, обещавайки да подкрепи новия управител на централната банка и финансов министър в страната. Референтният индекс Borsa Istanbul 100 се повиши с 2,9%, достигайки рекордно ниво, воден от поскъпване на банковите акции. Подкрепата на президента е от решаващо значение за новия гуверньор на централната банка Наци Агбал, на когото му предстои първо заседание на Комитета по паричната политика на 19 ноември, както и за новия министър на финансите Лютфи Елван. Очакванията на инвеститорите е Комитетът по паричната политика да повиши основния си лихвен процент с поне 575 базисни пункта до 16%. С идеята да се подкрепи лирата предходните години нетните валутни резерви на Турция спаднаха с повече от половината до 18,4 млрд. долара. Лирата поевтиня с над 30% спрямо долара от началото на годината.

На българския пазар на акции индексът SOFIX  отбеляза три положителни сесии от началото на седмицата, а публикуваните отчети на компаниите потвърждават, че производствените предприятия успяват да се справят добре с кризата и да реализират печалби. Пример за това е „Захарни заводи“ АД, който реализира приходи от продажба на продукция в размер на 92,4 млн. лв., които нарастват с 28,8% на годишна база. Най-голям дял в приходите имат тези от продажби в България (72,33%), на второ място са продажбите от пазари в ЕС (18,9%). Делът на държави извън блока достига 8,77% от общите продажби.

„Малък играч, но с бърз растеж“- такова е заглавието на доклад за инвестиционно проучване на „Сирма Груп Холдинг“ АД, изготвен от инвестиционната банка „Wood & Co“ в рамките на „Програма за покритие с анализи“, в която участват ограничен брой публични дружества от Източна Европа. В доклада са изследвани финансови показатели, от които става ясно, че приходите на холдинга изпреварват растежа на пазара за телекомуникации. Според банката динамичният растеж на компанията е свързан с малкия й размер.

в-к Марица, 16.11.2020 г.

Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.