Калкулатор

Банките с план срещу настъпващата рецесия

Тъй като не сме обръщали внимание на капиталовите пазари в един от най-интересните за борсите месеци в годината е време да направим кратък обзор на случващото се през Септември и особено да обърнем по-съществено внимание на банковия сектор, който без никакво съмнение се превърна в доста интересен и динамичен.
Началото на месеца беше белязано от действията на Европейската Централна Банка и за разлика от очакванията преди 2 години за предстоящо покачване на лихвите се случи точно обратното. ЕЦБ намали лихвата по депозитите от -0,4% до -0,5%. Останалите мерки, които централните банкери предприеха, за да се опитат да преборят надникналата рецесия са специална групова система, която позволява на банките да не плащат отрицателните лихви по своите депозити в тяхната цялост, както и подновяване на количествените улеснения, които ще стартират от първи ноември с месечни покупки на стойност 20 млрд. евро. Бих казал, че можем да разпределим в четири големи теми най-интересните и следени икономически събития за последната година. Това са политиките на централните банки (най-вече ЕЦБ и Федералния резерв), търговските преговори (най-вече между САЩ и Китай), Брекзит и възможността съвсем скоро някои от най-големите икономики да навлязат в рецесия. Освен действията на ЕЦБ, Федералния резерв също намали основния лихвен процент до 2%. На фона на търговските преговори не се случи нищо особено интересно. Типично за противоречивия Доналд Тръмп едната седмица излиза ядосан на Китай и ги обвинява, че няма никакъв напредък и дори заплашва с мита, а другата седмица туитва, че споразумение може да има по-скоро отколкото се очаква и отлага митата с два месеца. Брекзит се превърна в истинска сапунена сага и вече може би е въпрос на време турската телевизионна индустрия да открие възможността да направи сериал. След като изглеждаше, че Борис Джонсън е готов да изведе Обединеното Кралство от Европейския съюз на всяка цена и предприе действия да ограничи възможността на Парламента да го спре, се оказа, че този ход е бил незаконен. Не съм сигурен дали в момента някой в Англия въобще знае как точно иска да свърши Брекзит. Последната, но не и по важност тема за приближаващата световна рецесия изглежда най-скоро осъществима. Според мен е само въпрос на време Германия да публикува данните за изменението на брутния си вътрешен продукт за третото тримесечие, за да можем официално да обявим, че най-голямата европейска икономика е в период на рецесия. Технически това се приема като две поредни тримесечия на намаляващ брутен вътрешен продукт. Предвид останалите фундаментални данни като заводски поръчки, продажби на дребно и прочие изглежда, че Германия ще има проблем. Ситуацията не е особено по-добра и при останалите големи европейски държави и Япония. САЩ изглежда в най-добра форма към момента, но пък те са много чувствителни към търговските отношения.
Банковият сектор е много динамичен и определено е един от секторите с най-много проблеми за разрешаване, както и автомобилния например. При обстановка с нулеви лихви, банките трябва да стават все по-изобретателни и дори нагли при таксуването на потребителите с различни такси и комисионни за най-обикновени услуги като банков превод. Както наскоро спомена изпълнителният директор на Комерцбанк, Мартин Зиилке: „Отрицателните лихвените проценти, нарастващата регулация, отслабващата икономика и тежката конкуренция… предизвикателствата пред банките са огромни.“ Изглежда именно консолидацията е един от възможните изходи от така неблагоприятната ситуация. Родината ни е страхотен пример за това, само в последните години видяхме как белгийската KBC купи ОББ и я сля с вече притежаваната СиБанк. През 2018 година унгарската OTP Bank закупи бизнеса на Societe Generale в редица източноевропейски държави, сред който и България. Така най-голямата унгарска банка вече притежава две от най-големите банки у нас – ДСК и ОТП Експресбанк, за които има намерения да слее в бъдеще. Все по-дейно се рекламира и сливането на Пощенска банка и Пиреос, част от гръцката Eurobank. Не е изключено примера да последват и други финансови институции. При това банките опериращи в България са 27 на брой. Малко хора ще повярват, че броя на опериращите банки в Германия е 1 576. Сега е ясно защо Мартин Зиилке говори за огромната конкуренция, в която немските банки оперират. Така или иначе, акциите на компаниите в този сектор са едни от най-пострадалите в последната година. Много от европейските банки (Deutsche Bank, Commerzbank, Societe Generale, Unicredit и други) отбелязаха дори двуцифрен спад.

в. Марица, 30.09.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.