Калкулатор

Борсов коментар: Европейските пазари се движат нагоре след рекордно повишаване на лихвите на ЕЦБ

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Европейските пазари се повишиха в петък, след като инвеститорите реагираха на рекордното повишаване на лихвените проценти от Европейската Централна Банка и допълнителни коментари от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Общоевропейският Euro Stoxx 50 се повиши с 1,55% в следобедната търговия, като всички сектори се търгуваха на положителна територия.  Германският индекс DAX нарастнас 1.25%, френският CAC 40 с 1.35%, а британският FTSE 100- с 1.28%.

В четвъртък Европейската Централна Банка обяви увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта, като повиши референтната лихва по депозитите до 0,75%. Банката също така преразгледа инфлационните си очаквания – до 8,1% през 2022 г. – и заяви, че очаква да повиши допълнително лихвите, тъй като „инфлацията остава твърде висока и вероятно ще остане над целта за продължителен период“.

Междувременно Джером Пауъл каза в четвъртък, че ФЕД ще повишава лихвите, за да се справи с инфлацията, „докато си свърши работата“, тъй като в историята има множество случаи на грешки от преждевременно разхлабване на паричната политика.

Американските акции също стартираха петъчната търговия на положителна територия, като отделните индекси са със следното представяне: Dow Jones +0.53%, S&P 500 + 0.74%, NASDAQ +1.21%.

На българският фондов пазар индексите са почти без промяна, като малко преди затварянето акциите с най-голям оборот са „Индустриален холдинг България” АД- 273 хил. лв. и спад от 2.11%, „Софарма трейдинг” АД- 135 хил. лв. и спад от 2.53% и „Доверие обединен холдинг” АД- 65 хил. лв и ръст от 0.83%, като търговията е доминирана основно от обявените в четвъртък промени в борсовите индекси.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.