Калкулатор

Борсов коментар: Най-важните събития на капиталовите пазари през изминалата седмица

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Новината на изминалата седмица бяха публикуваните в сряда протоколи от последното заседания на ФЕД през март, когато регулаторът одобри първо лихвено повишение от 2018 г. насам. Те показаха, че Фед планира агресивно свиване на рекордния си баланс на стойност около 9 трлн. долара. На заседанието си централните банкери са обсъждали как да свият притежанията си на облигации, като е бил постигнат консенсус за ежемесечна сума от около 95 млрд. долара – от тях 60 млрд. долара са лимита за държавни облигации, а 35 млрд. долара – за ценни книжа, подкрепени с ипотеки. Протоколите показаха, че регулаторът е бил готов на по-голямо лихвено увеличение, но несигурността, предизвикана от войната в Украйна, е осуетила тези планове.

Четейки протоколите, не само Пауъл е с ястребови нагласи. Такъв е целият комитет, включително тези, които преди бяха смятани за гълъби.Това означава, че финансовият свят изглежда много по-различен от преди седмица. Истинският извод от бележките от срещата беше, че лихвите ще растат повече и по-бързо от очакваното. Много от членовете на ФЕД също очакват, че тази година предстоят едно или повече повишения от половин процент. Пазарите вече очакват увеличение на лихвите с около 2,5 процентни пункта тази година – най-голямото годишно увеличение от 1994 г. насам. ФЕД сега се ангажира с по-високи лихвени проценти и иска да го направи бързо. И това не се отнася само за краткосрочните лихви. Дори когато ФЕД повиши лихвите на последното заседание, той продължи да купува облигации, за да намали дългосрочните лихвени проценти. Това разминаване ще изчезне, тъй като ФЕД сега планира да свие баланса с почти 100 милиарда долара на месец. Купуването досега тласкаше дългосрочните лихвени проценти надолу и с основание може да се очаква разпродажбите да ги повишат. Съгласно очакваните нови политики, както краткосрочният, така и дългосрочният край на лихвената кривата ще бъдат избутани нагоре – и инвеститорите в облигации няма да има къде да се скрият.

Освен удара, който растящите лихви ще нанесат върху реалната икономика, предстои и въздействието им върху финансовата система. Стойността на облигациите вече падна повече тази година, отколкото от десетилетия. Акциите претърпяха корекция, тъй като по-високите лихвени проценти подкопават настоящата стойност на бъдещите печалби — и тъй като въздействието на реалната икономика повишава и преките рискове за тези печалби. Оценките на акциите вероятно ще се върнат до нивата от преди коронакризата, въпреки подобрението на печалбите. Икономиката, както реалната, така и финансовата, се движеше от стимулите на ФЕД– и това е голяма промяна. ФЕД до голяма степен избягваше всички форми на рестриктивна политика напоследък, дори когато заетостта и растежът се ускориха и инфлацията се появи. Посланието на протоколите е, че класическият образ на ФЕД се завръща – и е решен да елиминира инфлацията.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.