Калкулатор

Борсов коментар: Пазарът след заседанието на ФЕД и настоящите перспективи пред него

ЛЮБОМИР ЛАМБРЕВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ ПРИ УПРАВЛЯВАЩО ДРУЖЕСТВО ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ ЕАД

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл има силата да създава или разбива пазарите в наши дни. В сряда той реши да разбива. ФЕД  обяви четвъртото си поредно увеличение на лихвените проценти с три четвърти от процентния пункт, продължавайки своята агресивна и безпрецедентна кампания за овладяване на инфлацията. Това, върху което инвеститорите се спряха обаче, бяха коментарите на Пауъл за това къде лихвените проценти могат да достигнат връх – и колко дълго могат да останат там, преди ФЕД да промени курса. „Въпросът кога да смекчим темпото на увеличения сега е много по-малко важен от въпроса колко високо да повишим лихвите и колко дълго да поддържаме паричната политика рестриктивна“, каза Пауъл пред журналисти. Федералният резерв, каза той, „може да премине към по-високи нива, отколкото предполагахме“. Това накара пазара да се преоцени, помрачавайки надеждите, че скоро може да се появи по-благоприятна парична политика. S&P 500 потъна с 2,5% в сряда, докато Dow падна с повече от 500 пункта, губейки 1,6%. Пазарите продължиха да се понижават и към 14:20 часа в петък спада при  S&P 500 вече е 4,0% спрямо началото на пресконференцията на Пауъл.  Междувременно щатският долар се повиши и доходността на държавните облигации също се покачи. Доходността на 2-годишните американски облигации вече е на най-високото си ниво от 2007 г.- 4,76%. Икономическите данни, особено за пазара на труда, все още изглеждат относително силни. Свободните работни места в САЩ неочаквано се увеличиха през септември, а последният доклад за работните места в петък показа, че икономиката е добавила още 261 000 позиции през октомври – по-малко от миналия месец, но все пак много солидно число. Пауъл каза, че „входящите данни след последната ни среща предполагат, че крайното ниво на лихвените проценти ще бъде по-високо от очакваното преди“.

Перспективите за капиталовите пазари през следващите няколко месеца също изглеждат изключително мрачни, след като при настоящата ситуация те са изключително зависими от поведението на ФЕД, а то е почти изцяло доминирано от инфлационните данни. Основният проблем е самата методика за изчисляване на инфлацията- жилищната компонента, която е с много голяма тежест се определя до голяма степен от минали, а не от текущи данни, което значително забавя отразяването на промените в ценовото равнище. Все още горещият пазар на труда пък води до значителна инфлация в сектора на услугите. Взети заедно тези фактори не позволяват спада на енергийните цени да има по-сериозно въздействие върху инфлационните данни. При настоящите тенденции дори агресивното затягане на ФЕД и продъжаващ спад на цените на енергията няма да позволят инфлацията да бъде сведена до считаните за приемливи нива от 4% по-рано от лятото на 2023 г., което означава, че едва тогава централната банка ще може да си позволи да смени политиката си от рестриктивна на наутрална. Това означава, че дотогава пазарите ще бъдат изложени на агресивната политика на ФЕД, т.е. в най-добрият случай сме минали едва 60% от продължителността на настоящия мечи пазар на акции и облигации.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.