Калкулатор

Брекзит е факт, коронавирусът – основен фактор на пазарите

Бързо и неусетно измина и първия месец от новото десетилетие, който се оказа доста динамичен и интересен за капиталовите пазари. В обобщение на представянето на световните индекси можем да отбележим, че щатския пазар остана силен със значителни поскъпвания на турския и руския основен индекс. Като цяло обаче Януари бе с отрицателна доходност като съвсем нормално китайския пазар се оказа най-губещ. Почти всички европейски бенчмаркове също светнаха в червено като най-значим спад отбелязаха британските индекси. Най-големият проблем, който бързо се разразява и е следен ежедневно във всички медии е коронавирусът, който тръгна от Китай, но вече има случай на заразени в доста други държави, включително и европейски. Как подобно събитие влияе на пазара? Градът, от който тръгна заразата е 11-милионният Ухан, който е голям индустриален център със заводи на много големи международни компании. През миналата седмица няколко авиолинии обявиха, че прекратяват полетите си до Китай. Спадът в цената на петрола от началото на годината е над 12%. Пътуванията намаляват с бясно темпо, а в хотелиерството, ресторантьорството и казината това се усеща особено силно. Веригите за доставки на много от западните компании са повлияни от прекъсването на дейността на китайските им партньори. Коронавирусът донесе нов риск, който за момента все още не може да се прецени и анализира, но със сигурност може да окаже съществен ефект върху световната икономика.
Великобритания вече официално не е част от Европейския съюз. На първи февруари започна да тече така наречение преходен период, в който двете страни трябва да се разберат за това как ще протичат търговските отношение за напред. За момента няма да има особена промяна и едва ли обикновения гражданин ще усети нещо да се е променило особено от раздялата. По медийното отразяване в последните седмици изглежда, че Мегзит стана по-важен от Брекзит и сякаш британските граждани се интересуваха повече от това къде ще живее и какво ще прави Меган Маркъл отколкото от това дали въобще ще има Брекзит. Британската лира поскъпна леко след срещата на Банката на Англия, на която говерньорът остави основния лихвен процент на 0,75%. Очакванията бяха, че е възможно понижаване на лихвения процент с 25 базисни точки.
Разбира се това което най-много интересува инвеститорите обаче са финансовите отчети, които компаниите публикуват. Всички български публични дружества обявиха резултатите си за последното тримесечие на 2019 година. По традиция това са и едни от най-интересните отчети, защото по тях може да се прави по-точна сметка за евентуалния дивидент, който ще се разпределя. Традиционните дивидентни компании показаха умерено добри резултати. Производствените компании имат леко влошаване на печалбите. Двете най-големи публични банки – ЦКБ и ПИБ имат значителни обезценки, което намалява печалбата. С доста добър отчет е Софарма АД, където се наблюдава значителен ръст на приходите и на печалбата, въпреки обезценки за 15 милиона. Печалбата на акция на фармацевтичното дружество е около 32 стотинки на акция. Следващата седмица ще обърнем внимание на отчетите на няколко големи български компании в дълбочина, за да разберем какво може да се очаква от инвестиция в акции на подобно дружество.

в. Марица, 03.02.2020 г.
Велизар Фурлански
Брокер на ценни книжа
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.