Калкулатор

В очакване на шестмесечните отчети

Въпреки забавените напоследък темпове, посоката на борсовите ни индекси остава възходяща. През последните седмици не липсваха дни, в които продавачите като че ли взимаха превес, но равносметката преди най-интересната част от месец юли е, че оптимизмът все още е този, който дава тон на търговията с български акции.
На този фон, очертаващият се ръст на борсовите индекси за последната седмица едва ли ще изненада някого. След първия час на търговията в четвъртък, всички официални индекси на БФБ регистрират повишения на седмична база, като най-голямо изглежда това на BGREIT – с 0,88 на сто до 114,72 пункта. Следващите в „класацията“ са SOFIX с ръст от 0,67% до 714,22 пункта, BGTR30 с повишение от 0,54 на сто при 541,68 пункта и BGBX40 с 0,43% до 134,51 пункта.
В основата на доброто представяне на борсовите индекси отново бяха книжата на Първа инвестиционна банка АД (5,65-5,75 лв.), Софарма АД (4,80-4,85 лв.), Стара планина холд АД (8,30-8,40 лв„), Неохим АД (59-60 лв.) и М+С Хидравлик АД (8,40-8,50 лв.).
В сектора на недвижимите имоти, най-активно продължиха да се търгуват акциите на Адванс терафонд АДСИЦ АД (2,185-2,19 лв.) и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (2,22-2,24 лв.), макар цените им да не отчитат особено големи изменения през последните дни.
Сред слабо представящите се компоненти на SOFIX отново се наредиха Монбат АД (11,30-11,45 лв.), Химимпорт АД (1,72-1,75 лв.), Централна кооперативна банка АД (1,66-1,70 лв.) и Алкомет АД (17,70-18,17 лв.), чиито акции бяха подложени на лек натиск през седмицата.
Погледнат от малко по-различен ъгъл, пазарът ни продължава да е арена на „битка за титлата“ „Най-скъпа публична компания в България“. Естествено, става дума за Софарма АД и Първа инвестиционна банка АД. Тези дружества вече няколко месеца не се изпускат от очи, като разликата в пазарната им капитализация в определени дни се свеждаше до няколко стотин лева. След последното поскъпване на Софарма обаче, преднината на фармацевтичния холдинг нарастна до почти 30 млн. Лева при пазарна стойност на компанията от 656 млн – ръст от почти 10 на сто за последните три месеца. Разбира се, „войната“ все още не е спечелена, имайки предвид скоростта, с която акциите на Първа инвестиционна банка могат да поскъпват при благоприятни новини. Само преди около месец и половина те се търгуваха на цени над 6 лева за акция, така че нищо не е решено засега. Ръкавицата отново е хвърлена и нищо чудно след публикуване на финансовите отчети на двете дружества да станем свидетели на интересни борсови сесии.
Като стана дума за финансови данни, сезонът на отчетите отново е на дневен ред. До края на месеца трябва да бъдат публикувани резултатите от дейността на публичните компании за първото полугодие на 2017 г., а това винаги е повод за емоции. Такива вече наблюдавахме при акциите на Емка АД – след като за второ поредно тримесечие оперативните резултати се оказват над очакванията на инвеститорите, цената на севлиевската компания нарасна до 2,90 лева за акция и малко над 62 млн. лв. Пазарна капитализация.
Доброто представяне на компаниите от групата на Стара планина холд е известен факт и без официални счетоводни данни, тъй като от холдинга редовно информират инвеститорите за дейността си на месечна база. Силните резултати вече се отразиха на цените на М+С Хидравлик АД, Елхим-искра АД, Хидравлични елементи и системи АД, а така също и на компанията-майка, Стара планина холд АД.
Като изключим горните няколко дружества, остават още десетки интересни за инвеститорите компании, които предстои да публикуват финансовите си отчети. През пролетта това доведе до доста активна търговия и сега предстои да видим дали сценарият може да се повтори в разгара на летните отпуски.

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

в. Банкер

бр. 21.07.2017

Гено Тонев
Портфолио мениджър
УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД