Калкулатор

Германия се размина с рецесията, поне засега

Без никакво съмнение, интересът на инвеститорите, особено в Европа, през миналата седмица беше привлечен от предстоящите предварителни данни за брутния вътрешен продукт на Германия за третото тримесечие. Противно на масовите очаквания за фактическа рецесия, най-голямата икономика в Европа е нараснала с 0,1% на тримесечна база, поне според предварителните стойности. В петък ще разберем и финалния резултат от измерванията. Въпреки изненадващия ръст на БВП, новините за немски компании, които занижават прогнозите си за приходи и печалби са ежедневни. От емблемата на германската индустрия Мерцедес обявиха, че ще търсят съкращаване на разходите за работна сила с 1,1 млрд. долара до 2022 година. Нарастващата конкуренция и високите разходи за справяне с новите ограничения за вредни емисии тежат на автомобилните производители. Само Мерцедес занижава вече три пъти прогнозните си резултати в последната година. Може би единствената позитивна новина в последната седмица дойде от САЩ, където изглежда Тръмп ще реши, че за момента не е необходимо облагането с мита на автомобилите от Европа. С най-голяма експозиция към щатския пазар са именно Мерцедес, БМВ и Фолксваген.
За поредна седмица София Комерс Заложни Къщи АД направи фурор на българската фондова борса. Само за 5 дни компанията поскъпна почти 10%, което направи ръста и от началото на годината 80%. При това не е отчетен разпределения дивидент, който беше изплатен през юли (0,35 лв. за акция). Новината, която излезе на пазара е за покана за общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 20-ти декември. Най-важната точка в него е заложеният шестмесечен дивидент, който дружеството мисли да разпредели за първи път. Плащането към акционерите ще бъде в размер на 20 стотинки за акция. По този начин най-голямата верига заложни къщи в страната продължават политиката си на редовно изплащане на печалбите към акционерите. Цената на обикновените акции достигна 6,30 лв. в четвъртък, което е най-високата цена за последните четири години.
Доверие Обединен Холдинг АД също свиква общо събрание на което да попита акционерите дали дружеството може да изтегли кредит за 20 млн. евро от Международна Инвестиционна Банка. Целта на кредита е да се върнат част от парите, които Софарма предостави на Доверие за придобиване на молдовска банка. Условията, по които Доверие ще получи кредита изглеждат наистина благоприятни. Заем на 2,2% лихва за придобиване на банка в Молдова (където правителството падна миналата седмица) звучи наистина добре. Но докато живеем в свят на нулеви лихви е все по-нормално да виждаме стимули, за да се теглят кредити. Самият Доналд Тръмп, нападайки шефа на Федералния резерв, изтъква, че Германия получава пари, за да тегли заеми. И Германия съвсем не е единствена. В момента над десет страни в Европа като Дания, Холандия, Австрия, Словакия и Белгия заемат пари за десет години на отрицателни лихви. Това буквално означава, че те ще върнат по-малко средства отколкото са получили. Обратното инвеститорите в тези държавни ценни книжа ще претърпят загуба, защото дават пари назаем. Твърде много горещи пари на пазара водят до изкривявания на икономиката, такава каквато е описана в учебниците.

в. Марица, 18.11.2019 г.
Велизар Фурлански
Брокер на ценни книжа
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.