Калкулатор

Европейската банка намалява темпото на стимулите

Eвропейските фондови пазари отбелязаха леки повишения последния ден от седмицата вследствие последното политическо решение на Европейската централна банка и данните за растежа на икономиката на Великобритания. Инвеститорите като цяло реагираха положително на новините, че Европейската централна банка ще забави спешните си покупки на облигации през четвъртото тримесечие, но институцията остава в готовност отново да разшири стимулите, ако перспективата пред еврозоната се влоши. В помощ за на петъчното повишение се яви и положителното представяне на пазарите от Азия, като индексът Hang Seng от Хонконг се покачи с близо 2%. Акциите на Tencent, търгувани в Хонконг поскъпнаха с 1,25%, докато тези на NetEase прибавиха 2,84% към стойността си, възстановявайки се от загубите от четвъртък, когато цените на акциите на гейминг компаниите се понижиха, след съобщение, че китайските регулатори временно ще замразят процеса по издаване на одобрения на всички нови онлайн игри.

Новината за забавения растеж на Брутният вътрешен продукт на Великобритания повлия на растежа на цените на пазрите. Нарастването на икономиката на страната е едва с 0,1%, или с една десета от темпа, отбелязан през юни, става ясно от данните на Националната статистическа служба, при очакван ръст от 0,5%.

В корпоративните новини на фокус излязоха акциите на авиокомпаниите, след като easyJet (LON: EZJ) обяви, че е отхвърлил предложение за придобиване, което се смята, че е направено от унгарския конкурент Wizz Air (LON: WIZZ). Британската авиокомпания обяви, че започва набиране на капитал от инвеститорите. Секторът бе и остава силно засегнат от ограниченията за мобилност, въведени в борбата с вируса Covid-19. Американските авиокомпании наскоро предупредиха, че тези трудности остават „живи“ и офертата за easyJet може да бъде първият ход към по -голяма консолидация в сектора.

Интересно движение през седмицата беше отбелязано при криптовалутите. След като Салвадор прие Биткойн за официална валута цената му достигна около 52 хил щ. долара. В последствие заради затруднения при пускането и като законно платежно средство цената на биткойна се понижи и достигна 45 168 долара. В края на седмицата възстанови част от стойността си до 46 191 щ. долара.

Август месец се оказа активен на БФБ. С 13% повече сделки са сключени на Борсата за осемте месеца на годината спрямо същия период на 2020 г. когато най-търгуваното дружество е било Химимпорт АД, следвано от Доверие Обединен Холдинг АД и Централна Кооперативна Банка АД. Лидери в покачването на цените Спиди АД-София – +30.95%, Агрия Груп Холдинг АД-Варна  +22.64% и Проучване и добив на нефт и газ АД-София +17.58%.

Съветът на директорите направи промени в изчисляването на Софикс и изключи следните три емисии акции от базата на индекса – Градус АД-Стара Загора; Албена АД-к.к. Албена; и Сирма Груп Холдинг АД-София. Към индекса бяха добавени други три емисии: Софарма трейдинг АД-София; Монбат АД-София; и Индустриален Холдинг България АД-София.

КФН издаде временна забрана за публикуване на търгово предложение от „Буллс“ АД – София, за закупуване чрез инвестиционен посредник „Елана Трейдинг” АД на до 23 690 662 броя акции от капитала на „Индустриален Холдинг България” АД от останалите акционери на дружеството. Като една от основните причини е посочен начинът на изчисляване на цената, която в настоящото търгово е 1,9 лв. за акция.

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.