Калкулатор

Засилва се интересът към пазара за растеж на МСП beam, организиран от БФБ

Лихвите и инфлацията отново бях основна тема на пазарите през седмицата след като големите централни банки дадоха разнопосочни сигнали на пазарите. На свое заседание Федералния резерв реши, чe инфлацията вече не е временно явление и промени политиката си като ускори намаляването на месечните си покупки на активи от януари. Очакванията са те да бъдат прекратени до края на март. Решението, е че към момента лихвените нива няма да бъдат увеличени. Същевременно Английската централна банка стана първата от по-големите централни банки, които повишават лихвения процент oт 0.1% нa 0.25%. Според Πapичният ĸoмитeт инфлационният натиск може да е дълготраен и трябва да се взимат мерки въпреки, че новият вариант на СОVІD-19 завладява Великобритания. Единствено Европейската централна банка продължава с твърденията си, че инфлацията е временно явление и че няма да има дългосрочен ефект. Решението и е да запази ключовите лихви непроменени и да прекрати програмата си за спешно изкупуване на облигации след три месеца. За разлика от ФЕД обаче, ЕЦБ ще продължи да купува облигации поне до края на следващата година.

След решението на ФЕД Dow Jones Industrial Average се повиши със 117 пункта, или 0,3%, S&P 500 се повиши с 0,2%, докато Nasdaq Composite се понижи с 0,3%. Европейските фондови пазари се търгуваха рязко на по-високи нива в четвъртък, DAX в Германия се търгува с 1,8% по-високо, CAC 40 във Франция се повиши с 1,5%, а британският FTSE 100 се покачи с 1,1%. В последствие всички пазари върнаха стойностите си обратно притеснени от данните за разпространението на варианта Омникрон и затягането на паричната политика.

Криптовалутите, които се търгуваха на отрицателна територия също реагираха на решението на ФЕД и започнаха рязко покачване като Биткойн достигна $49,500, но в края на седмицата цените на криптовалутите отново обърнаха тренда си и започнаха пореден спад. Интересно е да се отчете фактът, че предедателят на ФЕД, отбеляза че не вижда Биткойн и криптовалутите да представляват заплаха за стабилността на финансовата система на САЩ, като добави, че стабилните монети (Stablecoin) представляват интерес за централната банка, тъй като “могат да бъдат полезни”.

Без да реагира на съобщенията на големите централни банки българският пазар на акции ясно показа, че една от причините да е слабо развит към момента е липсата на нови и иновативни емитенти. Първото доказателство за това е, че всичките предложени от Смарт Органик АД – 310 хил. акции са продадени при най-високата обявена цена – 18.90 лв., второто доказателство е четирикратното презаписване на предлагания капитал при IPO то на Дронамикс Кепитъл и единандесеткратното презаписване при HR Capital. Другата положителна тенденция, която се забелязва в пазар за растеж BEAM е броят на участниците и съответно акционерите в тези първични публични предлагания, който брой почти се удвоява. При Смарт Органик АД те са 572 броя, а при Дронамикс Кепитъл 1 028 броя.

Увеличение се наблюдава и при оборота на борсата, който е нараснал с 47,3 % до 65,32 милиона лева през ноември, спрямо предишния месец. На годишна база оборотът се увеличава с 44.5%.

През седмицата три от четирте индекса на БФБ завършиха седмицата с минимални увеличения, като при Sofix увеличенито беше най-голямо с +2,11%, дължащо се на включените в него три компании лидери в покачването, а именно Индустриален Холдинг България АД-София с + 10.58%, Доверие Обединен Холдинг АД-София с + 4.48% и Монбат АД-София с +3.51%.

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи