Калкулатор

КЗК отвя и Еврохолд за сделката с ЧЕЗ

Последната седмица беше особено интересна що се отнася до капиталови пазари. На запад и особено отвъд океана новините валяха като пролетен дъжд, а в България отговора на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно сделката за българските активи на ЧЕЗ успя да раздвижи борсата в иначе незабележими пет дни. След като смятах, че няма как КЗК да изложи по-безумни доводи (от тези, когато кандидат-купувач беше Инерком), чудото стана факт. „Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти.“ Това е част от решението на КЗК. Само преди две седмици КЗК обяви, че ще се наложи да извърши задълбочено проучване на придобиването, което трае до 4 месеца. Срокът на задълбоченото проучване е рекордно кратък – 10 работни дни. Явно са били достатъчно, за да може КЗК да се посъветва, с когото трябва. Разбира се, след изявлението в четвъртък привечер, на всички участници на борсата, които с интерес очакваха евентуалното търгово предложение им стана ясно, че такова няма да има, поне не в скоро време. При отварянето на пазара в петък акциите на ЧЕЗ Разпределение АД направиха пропаднаха до 168,00 лева, което беше 16,8% под цената от четвъртък. На тези нива се изтъргуваха 45 акции. Малко след това излязоха агресивни купувачи, които само за десетина минути успяха да върнат цената с над 10% до нива от 190-191 лева за акция. В средата на сесията, когато бурята отмина и ситуацита се успокои, търсенето остана на 190-192 лева, а предлагането 195-196 лева. С другото публично дружество ЧЕЗ Електро имаше само една сделка, малко след отварянето на пазара на цена от 19 800 лева, което е с над 16% по-ниско от предходния ден. Акциите на ЧЕЗ Електро са много по-нисколиквидни, което може да се обясни с високата цена на единична акция. Малко индивидуални инвеститори могат да си позволят да закупят една акция при цени над 20 000 лева. Нормално за края на месеца отчетите вече излизат, дори и на БФБ, където общоприетата практика е всички да публикуват резултатите си в последния ден на месеца. Една от компаниите, представители на SOFIX, Елана Агрокредит публикува отчета си цяла седмица по-рано. Печалбата на дружеството, което кредитира покупки на земеделска земя подмина 2,5 млн. лв., което е ръст с над 400 хил.лв. спрямо първите девет месеца на 2018 година. 0,06 лв. на акция печалба дава възможност на дивидентно настроените инвеститори да започнат да прогнозират дивидента, който Елана Агрокредит би разпределила догодина. Относително голям продавач по позицията пък дава възможност инвеститорите, които желаят да си закупят акции да го направят. В последните дни се забелязва значително предлагане на 1,13 лева за акция.
На западния фронт премина последната среща на Европейската Централна Банка под ръководството на Марио Драги. Изненади не настъпиха, а от първи ноември в горещия стол сяда Кристин Лагард, която отстъпи поста си на директор на Международния Валутен Фонд (оглави го Кристалина Георгиева), за да поеме диригенската палка на централната банка на Европа. Сериалът „Брекзит“ продължава, а по темата вместо коментар ще цитирам прогноза: Годината е 2192. Британският министър председател посещава Брюксел, за да моли за удължаване на крайния срок на Брекзит. Никой вече не помни откъде води началото си тази традиция, но всяка година тя привлича много туристи от целия свят.

в. Марица, 28.10.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.