Калкулатор

Лихвите по депозитите на нула през 2019 година

Най-важната новина през изминалата седмица определено дойде в четвъртък. На планираната среща на ръководството на Европейската ​централна банка (ЕЦБ) беше съобщено, че лихвените проценти, цитирам: „ще останат на настоящите нива поне до края на 2019 година и във всеки случай толкова, колкото е достатъчно, за да се придвижим до целевото ниво на инфлация от малко под 2% на годишна база“.

Какво всъщност означава това за обикновения гражданин?

Означава, че депозитите в банките ще останат на нулеви лихви за неясен период от време. През 2018-а ЕЦБ даде индикации за първо повишение на лихвените нива от над 7 години за септември тази година. Сега обаче, под натиска на забавения растеж и куп други неясноти на пазара, това се отлага. Целта на тези действия е да се насърчат кредитирането и инвестициите, което пък от своя страна да ускори растежа. Обикновено подобни новини действат позитивно на цената на акциите, негативно на валутата (в случая еврото) и позитивно на държавните ценни книжа. Това се оказа вярно, с изключение на цените на акциите, които по-скоро бяха засегнати от страховете за спад в растежа на икономиките. Еврото отбеляза най-лошата си седмица от година насам. Това автоматично рефлектира и на курса долар/лев, който към петък подмина 1,73 лева за долар. От друга страна, отвъд океана, изглежда, напредват в преговорите с Китай. Доналд Тръмп отложи скока в митата на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, макар че начално обявеният краен срок (първи март) изтече без разписана договорка. При поглед към българската фондова борса се вижда, че на основния ни индекс му предстои ребалансиране, т.е. актуализиране на компаниите, които го представляват. Трейс Груп Холд АД, Албена АД и Монбат АД са напускащите, а Доверие Обединен Холдинг АД, Индустриален Холдинг България АД и Градус АД влизат в индекса. Доверие и Индустриален Холдинг България се завръщат в SOFIX само шест месеца след като го напуснаха. Градус пък не беше изненада, защото просто трябваше да минат три месеца търговия с компанията, за да може да отговаря на всички условия за присъствие.

В края на февруари компаниите публикуваха и консолидираните си отчети. Най-интересният, поне за мен, беше отчетът точно на Градус АД, където за първи път успяхме да видим представянето на компанията в една пълна календарна година. Припомняме, че Градус се листна на борсата през юни 2018-а, когато се тръбеше, че компанията е направила 40 милиона лева печалба за 2017-а. По-взискателните инвеститори веднага забелязаха, че 15 от 40-те милиона са плод на еднократни ефекти, които Градус няма как да продължи да показва. Така очакванията за годишната печалба се движеха около 25 милиона. В отчета за първите шест месеца на миналата година Градус беше „в норма“ с малко под 13 милиона. Крайният резултат обаче замръзна на 16,88 милиона лева за цялата година, чувствително под даваните в началото индикации. Най-интересното обаче беше реакцията на пазара – просто нямаше такава. Реално цената на акциите на Градус на борсата не помръднаха и компанията се търгуваше на нива около 1,80 лв., колкото беше и цената на първичното публично предлагане.

За финал ще отбележа, че 2018-а беше година за историята откъм капиталови пазари. Почти всички класове активи показаха отрицателна доходност, нещо, което не сме виждали дори през 2008-а. Началото на по-голяма буря или идеален момент за покупка, отговора на този въпрос оставяме на пазара.

в. Марица, 11.03.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е лицензиран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.