Калкулатор

Най-влиятелният човек на пазара – Доналд Тръмп

Ако трябва да определим някой за най-влиятелният човек на капиталовите пазари, титлата определено отива при президента на САЩ – Доналд Тръмп. И доколкото е нормално държавният глава на най-голямата икономика в света да играе съществена роля, трябва да отбележим, че Тръмп го прави много по-често и ударно. Анализаторите зад океана започнаха да се шегуват, че с двата си палеца, пишейки поредния туиит, Доналд е много по-въздействащ на пазара от хилядите ръце на брокерите в банките в Манхатън. В средата на сесията в четвъртък (01.08) президентът обяви, че докато преговорите с Китай с продължават, от първи септември влиза в сила мито от 10% върху китайски внос на стойност 300 млрд. долара. Буквално след тази мярка, няма да останат китайски стоки, влизащи в Щатите, върху които да не се дължи мито. Причините… незадоволителното темпо, с което вървят преговорите и слабия интерес на Китай към земеделските продукти на САЩ. Преди няколко месеца Китай се ангажира с увеличаване на покупките на земеделски продукти, но явно не изпълняват стриктно ангажимента си. Както се досещате, след като новината излезе публично, всички борсови индекси се оцветиха в червено. По средата на сесията в петък европейските индекси бяха сред най-губещите, особено френския CAC40 и немския DAX. Европа изглежда и най-уязвима към допълнително търговско напрежение. Показателите за сектора на производството постоянно се влошават като вече достигнаха нивата от дълговата криза през 2012 година.
Другата голяма международна новина е, че в сряда (31.07) лихвените проценти в Щатите бяха намалени за първи път от кризата през 2008 година. Основният лихвен процент вече е 2,25% като председателя на Федералния резерв си остави вратичка за допълнителни намаления до края на годината, но без да заявява твърдо, че такива ще има. Това също подтикна пазара към спадове. На пръв поглед се създава впечатление, че само негативни новини витаят на борсите, но трябва да допълним, че американските индекси са около най-високите си стойности в историята. Ръста на икономиката на Щатите е отслабващ, но все пак изключително добър. Същото може да се каже и за Китай. Европа изглежда най-притеснително в този аспект. И все пак повечето компании изненадаха положително инвеститорите с финансовите си отчети. Нека не забравяме, че много често в моменти на намаляващи печалби и забавяне в ръста, акциите се представят много силно, защото точно в такива моменти обикновено и лихвите започват да падат. Вместо да държите един милион в депозит на 0% доходност, и 2-та % на капиталовите пазари ще ви се струват страхотни.
Следващият понеделник ще обърнем повече внимание на финансовите резултати, които компаниите на Българската фондова борса показаха.

в. Марица, 05.08.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.