Калкулатор

Рекорди за пазарите по света и спокойствие у нас в очакване на финансовите отчети

Търговията на БФБ през поскледните няколко дни бе сравнително спокойна, дори скучна на моменти. В началото на борсовата сесия в четвъртък всички официални индекси отчитаха минимални изменения, като най-осезаеми бяха те при SOFIX (+0,34% до 670,55 пункта) и BGREIT (-0,4% при 114,77 пункта). Останалите два индекса на БФБ отчитаха символичните +0,11% (BGTR30) и -0,15% (BGBX40) за същия период.
В сърцето на мудните и безинтересни борсови сесии вероятно стои предстоящото публикуване на финансови отчети от публичните дружества. Крайният срок за това изтича на 31 Октомври, а важността на тези отчети нараства с всяко изминало тримесечие. Така например, деветмесечните отчети, макар и доста орязани като съдържание с последните промени в нормативната уредба, дават доста добра представа за това какво ще е представянето на публичните компании през финансовата 2017 година. От традиционно ликвидни позиции до сравнително рядко търгувани, цените на много публични дружества обикновено се радват на силен инвеститорски интерес през последните два месеца на годината. Обяснението за това е, че на финансовите пазари се търгуват най-вече очаквания, а не толкова факти. Веднъж формирани, инвеститорите бързат да изтъргуват прогнозите си сега, а не фактите през януари, когато се публикуват финалните данни.
Като изключим растящото нетърпение покрай крайния срок за публикуване на отчети, трудно може да се отличи нещо интересно в търговията с български акции през последната седмица. За разлика от нас обаче, борсите отвъд океана бележат рекорд след рекорд. Въпреки че дневните изменения на индексите им продължават да бъдат в порядъка на 0,1-0,2 на сто, оптимизмът на инвеститорите в американски книжа изглежда неизчерпаем. Покрай новината за поредния исторически връх за американските акции, внимание заслужава и факта, че от същия порядък са и почти всички видове дълг в най-голямата икономика в света. Включително този, който брокерите на ценни книжа дават на своите клиенти, за да купуват още и още акции „на марджин“. Изобщо, положението изглежда толкова прекрасно, че и президентът на САЩ вече не пропуска да отбележи поредния връх на Уол стрийт. Активността на Доналд Тръмп по темата отдавна е висока, но достигна нов пик в сряда вечерта, след като публикува шестото (!!!) си Twitter съобщение от началото на седмицата, в което се вълнува от печалбите на пазара на акции!
И докато за президента Тръмп финансовите пазари не са „тера инкогнита“ и активността му в Туитър не е изненада за никого, силно растящият афинитет на обикновените и не толкова обикновени американци към финансовите пазари е нещото, което продължава да налива вода в мелницата на американския капитализъм. По-конкретно, става дума за набиращото все по-силна инерция движение към пасивни начини за инвестиране, при които се купуват акции или дялове от фондове, чиято доходност е почти идентична с представянето на даден индекс. Разбира се, най-популярните и представителни индекси, върху които се създават такива инвестиционни продукти са тези от „семействата“ на S&P, Dow Jones, Russell, Morgan Stanley и др. Но финансовото инженерство не спира до тук, а продължава да създава нови и нови индекси и, съответно, нови и нови борсово търгувани фондове, които да ги следват. Вярвате или не, но в момента в САЩ има повече индекси, отколкото акции. Факт.
Но пък как да обвиним създателите на инструменти, чиято единствена задача е да „изсипят“ събраните пари в предварително опрделена кошница от акции, след като въпросните инструменти са толкова лесни за продаване? Липсата на необходимост от анализ и проучване на отделните компании сваля рязко разходите за управление, а силното представяне на индексите, в сравнение с това на повечето взаимни и хедж фонодове, поставя резонно въпроса защо да се плаща повече за по-слаби резултати. Трудно е да се обори подобна логика, особено когато пазарите все още не са завършили цикъла започнал от дъното им през 2009 година. Махалото рано или късно поема в обратната посока. Когато това се случи, може би ще имаме повече отговори. А може би повече въпроси. Зависи колко далеч от равновесната си точка ще отиде въпросното махало. Защото, както казва хедж фонд мениджъра Кайл Бас, манията по пасивното инвестиране на практика означава, че сега „рискът е в ръцете на хора, които не знаят как се поемат рискове“.

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

в. Банкер 20.10.2017

Гено Тонев
Портфолио мениджър
УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД