Калкулатор

Рекордни помощи за справяне с COVID-19 изстреляха борсовите индекси

След оплаквания и предупреждения от водещи компании в света на ИТ индустията и автомобилостроенето, които изпитват остър недостиг на чипове, американският президент Джо Байдън подписа заповед за извършването на пълен преглед на дистрибуторската верига на индустрията за чипове. Проверката ще бъде насочена към чиповете за компютри, медицинско оборудване, автомобили. Тя включва проверка и на осигуряването на минерали за производството на им. Недостигът на чипове става глобален проблем. Този проблем безспорно ще се отрази на производствата на много компании, които се очаква да се забавят производствата си. Планът на Байдън предвижда и намиране на 37 млрд. долара финансиране за ускоряване производството на чипове в САЩ. Същевременно цените на акциите на компаниите, произвеждащи чипове през седмицата бяха след губещите стойност. NVIDIA Corporation загуби около 10% от капитализацията си, Taiwan Semiconductor Manufacturing около 8%, а Qualcomm Incorporated около 5%.

През седмицата основно движенията на цените на пазарите бяха водени от повишаването доходността на държавните облигации, което предизвестява нарастването на очакванията, че икономиките и инфлацията растат. Същевременно рисковите активи бяха разпродавани. Стойността на Биткойн спадна с 21% през тази седмица, което не се беше случвало от март 2020 г.

Втори пореден месец със спад в цената може да отбележи златото, като цената му се понижава с повече от 5% през 2021 г., след като отчете най-големия си годишен ръст от десетилетие насам през 2020 г. Причината е нарастващата доходност на държавните облигации, което намалява търсенето на метала, който не е доходоносен. Доходността на референтните 10-годишни държавни ценни книжа на САЩ се изкачи до най-високото си ниво за последната една година. Очакванията са слабия долар и ускоряващата се инфлация да повишат цените на метала до края на годината.

В Sofix само две компании са отбелязали минимален ръст през седмицата – Стара Планина Холд АД с 3,39% и Елана Агрокредит АД. При по-широкия индекс BGBX 40 компаниите с повишение на центе са 15, като основно покачванията са при две дружества М+С хидравлик АД-Казанлък със 7,69% и Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол с 6,47%, които са от структурата на Стара Планина Холд. Всичко това се случва на фона на положителните консолидирани годишни отчети.

Неохим АД – Димитровград и Агрия АД – Варна, отчетоха положителни резултати за 2020 г. Дружеството за производство на торове отчете печалба от 14,9 млн. лв. спрямо загуба от 12,5 млн. лв. за 2019 г., въпреки намалението на приходите с 12% на годишна база до 229 млн. лв.. Подобрението на финансовия резултат се дължи на понижените разходи за суровини, главно на природен газ.

Агрия груп холдинг АД повишава печалбата си с 11% сравнение с предходната година. Консолидираните продажби се нарастват с 8% на годишна база до 342 млн. лв. Дружеството отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица в Североизточна България. Има складове за търговия със зърно и производител на слънчогледово олио (“Кехлибар” ЕООД, гр. Лясковец).

в-к Марица, 01.03.2021 г.

Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.