Калкулатор

Силно начало на месеца за българските акции, но с едно наум…

След близо едномесечно странично движение, през първите две седмици на август борсовите индекси на БФБ се устремиха уверено нагоре. Само за последната седмица повишението им е с над един процент, като този път изоставащи от групата няма – всички индекси се движеха в пакет, включително и традиционно тромавия BGREIT. Самият факт, че дори компаниите за недвижими имоти се включиха в последното силно поскъпване, е достатъчно основание да се твърди, че пазарът ни е близо до онова състояние на всеядност, характерно за по-зрелите фази от цикъла на т.нар. „бичи пазар“. Всъщност, апетитът на купувачите през последните дни изглежда наистина неутолим щом и акциите на Химимпорт АД успяха да си върнат всичко, което загубиха през месец юли. Час след старта на борсовата търговия в четвъртък книжата на доскорошния барометър за инвеститорски нагласи се търсеха на цена от 1,815 лева за брой – ниво, което за последно видяхме преди повече от шест седмици.
Освен акциите на Химимпорт, друга компания от групата също намери дълго чакана подкрепа – нови и стари акционери на Централна кооперативна банка АД могат да се похвалят с по-висока оценка на своята инвестиция, а именно 1,91-1,92 лева за една акция на трезора.
Подобно на горните две дружества, след повече от месец на силен натиск от страна на продавачите, Монбат АД изглежда готов да се отърси от умората на пролетното поскъпване. През последните дни се появи засилен интерес към книжата на производителя на акумулатори и, след като над 72 хил. Акции смениха собствеността си до четвъртък, пътят нагоре изглежда разчистен. С цена от 11,40 лева за акция монтанското дружество отново привлича инвеститори и само липсата на консолидиран финансов отчет за полугодието ми се струва, че е основната причина да не видим по-осезаемо завръщане на купувачите.
За разлика от положителния обрат, който наблюдавахме при акциите на Химимпорт и Монбат, голяма част от пазара просто продължи оттам докъдето бе стигнал предходната седмица. Така например, книжата на Софарма АД методично преодоляваха стотинка след стотинка, за да достигнат сегашните 4,94 лева за акция. Търсенето и тук изглежда стабилно, въпреки над 80-процентното повишение в цената за последната една година.
И ако тези числа изглеждат впечатляващи, какво да кажем за събитието Корадо България АД? Прозводителят на стоманени радиатори продължава да изненадва, както с оперативните си резултати, така и с цената на правото да делиш печалби с останалите акционери – в четвъртък цената на една акция достигна 12 лева, което, заедно с полученият наскоро дивидент от 26 ст,. означава, че за една година повишението в цената, макар и с малко, надхвърля … 150 процента! И това не е най-доброто постижение дори. От по-активно търгованите компании, с по-добър резултат могат да се похвалят от Първа инвестиционна банка, чиито акции се повишават с около 156 на сто до 5,66 лева за акция, като да припомня, че цената бе стигнала дори до 6 лева преди няколко месеца.
Сигурен съм, че никой не би отказал и далеч по-скромна възвръщаемост за толкова кратък период, така че евентуална инвестиция преди година в М+С Хидравлик АД (+85%), Стара планина холд АД (+130%), Централна кооперативна банка АД (+99%), Монбат АД (+64%), Еврохолд България АД (+73%), ЧЕЗ Разпределение АД (+128%), Българска фондова борса АД (+121%) и още доста други, би накарала всеки да се почувства значително по-добре. Мнозина дори биха се погледнали с по-различни очи – не просто са в обувките на дилър от Уол стрийт, а са и по-добри от него. Печалбите изглеждат сигурни и безкрайни, трябват само още пари за инвестиции…
Да поемеш по този път е изкушаващо лесно, виждали сме го. Проблемът е, че някъде напред ще е нужен много здрав разум, а точно тогава това ще е най-дефицитната стока…

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

в. Банкер

10.08.2017

Гено Тонев
Портфолио мениджър
УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД