Калкулатор

Софарма АД отново привлече цялото внимание към себе си

Търговията на БФБ през последните няколко дни остана сравнително спокойна. Единствено акциите на Софарма АД се отличиха с по-съществена активност, но за това по-късно. В началото на борсовата сесия в четвъртък всички официални индекси отчитаха минимални изменения, както на седмичана, така и на месечна база. Така стойността на SOFIX от 664,39 пункта го прави вторият най-слабо представящ се индекс за последния месец (-0,96%) и вторият най-добър за последната седмица (+0,06%). От друга страна, първенецът на седмична база, BGREIT (+0,08%), се представя най-зле от всички индекси за последния месец – загуба от 1,16% до 114,08 пункта след час търговия в четвъртък. Останалите два индекса на БФБ отчитаха шарени резултати през двата времеви отрязъка, но измененията им останаха в сравнително тесни граници.
В сърцето на мудните и безинтересни борсови сесии вероятно стои случващото се около Софарма АД, където излизанате на един от големите акционери в компанията поглъща солидно количества от свободните пари на инвеститорите. Очакването на същинското излизане на Ромфарм компани АД, притежаваща малко над 18% от капитала, стартира след проведената преди няколко седмици среща с инвеститорите на Софарма АД. На въпросното събитие изпълнителният директор и голям акционер в Софарма, Огнян Донев, съобщи, че е водил разговори с Ромфарм компани АД и от първа ръка е научил за търсената от тях цена, а именно не по-ниско от 4,27 лева за акция. Като вземем предвид другите обещания и намерения на основния акционер, изречени с половин уста или просто загатнати, едва ли за някой е било изненада струпването на поръчки „купува“ около нивото от 4,27 лева и, в общи линии, „бетонирането“ на въпросната цена през последните седмици. Е, чакането най-накрая свърши, ако съдим по изтъргуваните обеми последната седмица – над 11 млн. Акции на обща стойност близо 47 млн. Лева. И това е статистика до 11:30 часа в четвъртък. Нищо чудно до края на седмицата да видим и останалите около 9 млн. Акции на продавача да поемат по своя път към новия си портфейл.
След подобно изтичане на ликвидни средства (защото Ромфарм най-вероятно няма да вложи и лев от парите в акции на БФБ), не е чудно и защо пазарът като цяло не мърда особено, още по-малко да се подготвя за традиционното през последните години коледно-новогодишно поскъпване. Акциите на повечето активно-търгувани компании (ако тази квалификация е все още приложима в случая) срещат единствено вял интерес от страна на инвеститори и спекуланти. Дори приеманите за консервативна инвестиция компании за недвижими имоти не могат да се похвалят с нещо през последните дни. Дори напротив, цените им като че ли не впечатляват инвеститорите и често ставаме свидетели на ограничени разпродажби на такива акции.
Публикуването на консолидирани финансови отчети от публичните дружества приключи, а с това и доста неизвестни намериха отговор. Крайният срок за оповестяване на данни за третото тримесечие изтече на 30 Номеври, но в повечето случаи пазарът не откри нищо впечатляващо или неочаквано. Донякъде приятна изненада, но едва ли заслужаваща фанфари, бе Сирма груп холдинг АД. Да, Свилоза АД също отчете много силни резултати, но за мен по-интересното събитие бе софтуерният холдинг. Но не защото изневиделица са създали революционен програмен продукт, с който да предизвикат големите играчи, а по-скоро с една странност в отчетените от холдинга приходи през последните девет месеца. Оповестени във финансови отчет като „Друг всеобхватен доход от преизчисление на валутни отчети“, близо четирите милиона лева са доста необичайна сума, както за размера на дъщерните компании, така и за бизнес модела н Сирма до момента. Поради липсата на каквото и да е обяснение за въпросната сума и имайки предвид създаването на ново дружество в САЩ, значително нарастналите специфични разходи, включително разходите за външни услуги (електричеството е такава, например), както и компетенциите на персонала и мениджмънта, изглежда логично софтуерната компания да се е впуснала в силно рентабилната напоследък дейност по т.нар. „копаене“ на крипто-валути. Но, това е само предположение, разбира се. Дори да се окаже близо до истината, това не гарантира или обещава каквото и да било на инвеститорите. Но би било интересно да се знае, така че се надявам повече информация за източника на извънредните доходи да бъде разкрита в годишния отчет на компанията. Дотогава – Весели празници!

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

в. Банкер

бр. 08.12.2017

Гено Тонев
Портфолио мениджър
УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД