Калкулатор

Фиат отправи поглед към Пежо

В края на месец май новина за отправяне на предложение за сливане от италианско-американския производител на автомобили Фиат-Крайслер към френският Рено, изстреля акциите на двете компании с 8 и съответно 12%. Множество фактори повлияха и сделката така и не се случи. Фиат обаче явно не се е отказал от целта си да преследва мащабно сливане и миналата седмица официално отправиха предложение към другия голям френски производител PSA Group (Пежо и Ситроен). След като новината стана публична (30.10.) акциите на Фиат скочиха с 9,5%, а на Пежо с 4,5%. Изненадващо бордовете на директорите на двете компании се ортанизираха много бързо и още вечерта на 30-ти октомври се събраха, за да гласуват дали да сложат начало на сложния процес. Така в последния ден на октомври още преди борсите да отворят двете дружества дадоха зелена светлина на сливането. Всички явно смятаха, че сливането ще се осъществи като отношението между Фиат и Пежо ще е 1:1 в новата компания. Това означава, че ако сега едно лице държи 10% от Фиат, то същото ще притежава 5% от новата компания. На 31-ви обаче стана ясно, че наистина сливането ще е 1:1, но преди това Фиат ще разпредели 5,5 млрд. евро дивидент между акционерите си. В същия ден Фиат поскъпна с още 8%, а Пежо падна с близо 13%. Френския конкурент Рено също загуби близо 10% от капитализацията си след новините. Определено процедурата по сливане на два от най-популярните автомобилопроизводители ще е дълга и сложна, но накрая резултата ще бъде четвъртата най-голяма компания в индустрията след Тойота, Фолксваген и Дженеръл Моторс.
Междувременно Федералния резерв свали лихвения процент с още 0,25% като свалянията на лихвите от началото на годината станаха три. Американските индекси направиха нови върхове, заредени от никак не лошите финансовите отчети на компаниите и положителните новини около търговските войни. Относно добрите финансови отчети, не можем да кажем същото за европейските компании и особено европейските банки, които изпитват болка от отрицателните лихви. Най-големия заемодател в Германия, Дойче Банк публикува сериозна загуба за тримесечието, което изпрати акциите му надолу с 10% за два дни. Изненадващо добри са отчетите на немските производители на автомобили, особено Мерцедес и Фолксваген, където за поредна година дивизиите им за производство на камиони дърпат напред резултата на цялата компания.
Относно отчетите на българските публични дружества можем да обобщим, че са доста прилични, с някои изключения. Силно впечатление прави отново София Комерс Заложни Къщи АД, където печалбата за първите девет месеца вече надмина 1,1 млн. лева при по-малко от 1 милион за цялата 2018 година. Един от най-популярните АДСИЦ-и на БФБ, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ също зарадва с почти 10 стотинки на акция печалба. Адванс Терафонд АДСИЦ пък закова печалбата на 3,9 стотинки на акция за първите девет месеца. Последните две компании са задължени да изплатят поне 90% от печалбата си като дивидент. В средата на сесията в петък Адванс се търгуваше на 1,925 лв за брой, а ФНИ България на 2,04 лв за брой.

в. Марица, 04.11.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.