Калкулатор

Финансовите резултати отново се появяват на хоризонта

През юли Франция си има Тур дьо Франс, България – слабо начало на туризма по морето, а капиталовите пазари – публикуването на финансовите отчети за второто тримесечие. По традиция, американците първи се ориентират и доста от големите щатски компании вече оповестиха ключовите цифри за инвеститорите. Като пролог ще добавим, че тази година влизаме в отчетите с масови очаквания за драстично по-слаби резултати от 2018-та и със страх, че рецесията дебне зад ъгъла.
На практика, резултатите на вече публикувалите отчети компании (Microsoft, почти всички големи американски банки, SAP и други) наистина масово са малко по-слаби от предходната година, но още по-масово те са по-добри от очакванията, които анализаторите имаха. В почти пълна сила това важи за щатските банки, които бяха едни от първите готови с отчетите. Там основния двигател на приходи бяха потребителските кредити, които донякъде покриха спада от търговска дейност. През тази седмица публикации очакваме и от европейските компании като при тях с голям интерес очакваме автомобилните производители. Очакванията са целия сектор да покаже чувствително по-ниски печалби. Daimler AG обяви, че финансовия резултат през второто тримесечие ще е загуба от 1,6 млрд. евро. На пръв поглед това изглежда катастрофално, но трябва да се вземе предвид, че причините за този резултат са общо взето еднократни ефекти като нуждата да се ремонтират всички автомобили, които бяха оборудвани с въздушните възглавници Takata. За тази операция от Daimler са заделили 1 млрд. евро. Отделно луксозния немски производител провизира още 1,6 млрд. евро. във връзка с делата, които продължават около дизелгейт.
В България все още са малко дружествата, които показаха отчетите си. Все пак при нас нормалното е това да се случи, или на 30-ти, или на 31-ви, т.е. последните дни, в които е спазено законовото изискване. Една от компаниите, които все пак публикуваха по-рано бе Доверие Обединен Холдинг АД. Около нея обаче, не отчета бе основната интересна тема, а провелото се общо събрание на Молдиндконбанк. На него е решено банката да не разпределя дивидент. Припомняме, че Доверие придоби мажоритарен пакет от четвъртата по големина банка в Молдова малко по-рано тази година. Банката показва страхотни резултати и акционерите на Доверие точеха зъби как ще приберат солиден дивидент от новата придобивка. Междувременно Сирма Груп Холдинг АД свиква общо събрание, в което акционерите да увластят мениджмънта стартиране на процедура по обратно изкупуване на акции. Новината повлия положително и акциите на Сирма Груп поскъпнаха с 5% същия ден. В средата на сесията в петък се търгуваха на цени от 0,69 лв. за акция.

в. Марица, 22.07.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.