Калкулатор

Българско дружество с прощъпалник на Euronext-”Хювефарма” с борсово предлагане за 300 млн.евро

Първично публично предлагане /IPO/ от 300 млн. евро ще реализира “Хювефарма” на борсата Euronext  в Амстердам. Това е първата компания на български акционери, която прави борсово предлагане в Европа. Тя е шестата по големина по приходи във фармацевтичната индустрия за животновъдството (включително ваксинални продукти) и 2-ра по големина по приходи във фармацевтичните продукти за свинете и птиците. Очаква се офертата да включва първичен компонент от приблизително 300 милиона евро и вторичен компонент  за продажба на акции от старите акционери, чийто размер предстои да се разбере.Компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви възнамерява да използва очакваните нетни постъпления от емисията на нови акцииза ускоряване на капиталовия растеж и изплащане на част от дълга си.

За съжаление, компанията Биовет АД, която е част от групата на “Хювефарма,” беше отписана преди 4 години от търговия на българската борса чрез отправено търгово предложение към акционерите.

Иначе индексите на БФБ завършиха седмицата с повишение над 1%, но при ниски обеми на търговия. Седмичен лидер в покачването е “Доверие Обединен Холдинг” АД с над 10% при оборот от 149 хил. лв., следвани от “М+С хидравлик” АД-Казанлък с +5.56% и “Монбат” АД-София с +4,36%. Най-голямо е понижението при “Първа инвестиционна банка” АД с -6,52%.  Междувременно ръководството на БФБ обяви, че няма да има промени при формиране на основния индекс SOFIX. Предложенията предвиждаха броят компании в индекса да бъде увеличен от 15 на 20, а изискването за брой акционери да се намали до 250 от 750, което целеше да се отрази положително върху ликвидността на пазара.

Най-малко две увеличения на лихвите през 2023 г. предвиди ФЕДслед двудневно заседание миналата седмица. Промяната на прогнозите се дължи на подобрените очаквания за ръст на икономиката до 7% за 2021 г., спада на безработицата до 4.5%  и очакваната базова инфлация до 3%. Два месеца по-рано прогнозите предвиждаха запазване на настоящите лихвени нива в границите от 0% до 0.25% поне до 2024 г. Това доведе до понижаване на индексите на американските пазари, последвани по-късно от европейските пазари.

Резултатите след срещата на ФЕД се отразиха крайно негативно върху цените на златото и останалите благородни метали. Златото разшири поевтиняването си от последните дни и в края на седмицата се търгуваше на цени от 1792 щ. дол. за унция, което е под психологически важното ниво от 1800 щ. дол. За това понижение помогна и поскъпването на щатския долар спрямо всички основни валути.

Интересна беше седмицата и за цените на акциите на производителите на ваксини за COVID- 19. Най-голям спад беше реализиран при CureVac, където понижението в цените беше с над  45%. Публикуваните медицински резултати от изследванията показват ефективност от 47% срещу болестта. Компанията беше един от трите германски проекта за ваксини, които правителството на Меркел подкрепи с общо 750 милиона евро. Спад от 15% през седмицата претърпяха и  акциите на Novavax Inc, които публикуваха данни за ефективност на ваксината с над 90% Впоследствие обаче се оказа, че се очаква забавяне в производството. Със спад от 8% завършва и седмицата BioNTech, като цените достигнаха до 17% понижение.

в-к Марица, 21.06.2021 г.

Васил Атанасов,

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.