Калкулатор

13 компании на БФБ с над 5% ръст от началото на декември

Седмицата на пазарите беше препълнена с много събития, но в крайна сметка изявлението на Борис Джонсън към британците да се подготвят за Брекзит без сделка и липсата на стимули в САЩ към момента повлия най-силно на цените в края на седмицата. Едно събитие заслужава специално внимание – търговията с акциите на Airbnb, които скочиха рязко през първия си ден на търговия, като се повишиха със 113% над първоначалната цена на публичното предлагане от 68 щ. долара, за да затворят на 144,71 щ. долара. Възлизащата на 86 милиона щ. долара пазарна капитализация е повече от тази на Expedia Group и Marriott International, взети заедно. Погледнато в краткосрочен исторически план, това е най-голямото рали след първично публично предлагане. Както вече сме споменавали в нашите предишни коментари, компанията изпитва затруднение от ковид кризата заради силно намалените пътувания.

Всички български индекси SOFIX, BGBX40, BGREIT, BGTR30 завършиха седмицата с повишение в сравнение с началото на седмицата. В сряда SOFIX отчете четвърта поредна печеливша сесия, като индексът се повиши с 0,49% до 437,44 пункта, а за четирите сесии – с 2,5%. Впоследствие реализира лек спад до 436,78. Въпреки това за година спадът продължава да е около 20%, за съжаление, съпроводено с незначителни обороти.

Най-голямото седмично повишение беше отбелязано от Монбат АД-София – 17,78% до 4,24 лева за акция. При Алкомет АД-Шумен увеличението е с около 10,08%. Корпоративното събитие, което раздвижи интереса към компанията, е пускането в експлоатация на нов валцов цех с обща площ от 11 562 кв. м. Новият актив ще позволи в средносрочен период дружеството да увеличи капацитета на валцовото производство с 85 000 тона годишно.

Покачвания бяха отбелязани и при Албена АД ​- 7,50%, Еврохолд – 5,26%. Ако разширим периода на наблюдение от началото на месеца, в групата на печелившите влизат и компаниите Алтерко АД (производител на детските часовници MyKi и системите Shelly ) със 17,36 %, причините за което бяха две. Първата, че дъщерното дружество Алтерко Роботикс ЕООД регистрирало постъпления от продажби на устройства с марка Shelly от общо 7 млн. лева в рамките на кампанията „Черен петък“. През онлайн магазина и дистрибутори са поръчани общо над 320 000 устройства. По предварителни изчисления това представлява ръст на постъпленията от продажби близо 4 пъти спрямо регистрираните 1,6 млн. лева в рамките на промоционалната кампания през 2019 г. Успоредно с това дъщерните дружества Алтерко Роботикс ЕООД и Алтерко Трейдинг ЕООД, където са концентрирани по-голяма част от служителите в холдинга, са придобили общо 20 000 броя акции на Алтерко АД, представляващи 0,11% от капитала на публичното дружество, които ще бъдат предоставени на служители на двете дъщерни дружества при допълнително определени от мениджмънта условия.  Практиката да се стимулират служители с акции от компаниите продължи и Телелинк Бизнес Сървисис АД, където 145 дългосрочни служители ще получат 29 578 акции на дружеството. Очаква се трансферът да приключи до Коледа, става ясно от резюме от проведената дигитална среща с инвеститори. Последната цена на акция е 12 лв., което прави общо 354 936 лв. за посочения пакет от акции. Те вероятно са част от обратно изкупените книжа. Не е изключено и при двете дружества стимулирането на служителите с акции да е и част от стратегията им за увеличаването на броя на акционерите, което е едно от изискванията им за влизането им в SOFIX.

С увеличение 12,83% от началото на месеца са и акциите на земеделския производител и собственик на рафинерия за олио Агрия Груп Холдинг АД – Варна. Като бяха изтъргувани 51 хил. акции. Лидер по оборот за седмицата беше Софарма АД с оборот от около 5 млн. лева и в ценови диапазон 3,04-3,10 лв. за акция.

в-к Марица, 14.12.2020 г.
Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.