Калкулатор

AIRBUS И BOEING СЕ ПРЕВЪРНАХА В КАМЪЧЕТО НА РАЗДОРА МЕЖДУ ЕВРОПА И САЩ

Инвеститорите на капиталовите пазари показаха повече мечо настроение през първата седмица на новия месец и всички големи световни индекси отбелязаха спад от порядъка на 1,5 до 4%. Основната причина за това откриваме в даденото начало на търговския сблъсък между Европа и САЩ. Макар че до момента Щатите наложиха куп мита на Китай, единствените стоки, за които и Европа пострада си останаха алуминия и желязото, с които между другото се започна цялата тема за търговските войни. От 18-ти октомври влизат в сила и мита върху самолетите Airbus (произведени във Франция, Испания, Германия и Великобритания), уиски, сирена и вина. Не са случайни четирите държави, които ще бъдат най-засегнати от тези мита. САЩ и Европа имат дългогодишен спор за неправомерното субсидиране на производителите на самолети Airbus и Boeing. САЩ обвинява Европа, че субсидират френската компания и така помагат на Airbus да краде от пазарите на Boeing. Европа пък обвинява Щатите в същото. Предходната седмица обаче Световната търговска организация отсъди в полза на САЩ, относно тяхното обвинение. Заключението беше, че поради субсидиите Airbus е нанесъл вреди в размер на 7,5 млрд. долара на Boeing, най-вече от пропуснати ползи. Така се отвори зелена светлина за САЩ да наложи мита на Европа на същата стойност. Не случайно държавите, към които най-пряко се насочиха Щатите са от така наречения консорциум на Airbus. Стоките, които попадат в списъка са особено чувствителни за тези страни – производителите на уиски от Шотландия, на вино от Испания и на сирена от Франция. Това, което най-много притеснява анализаторите е, че това действие от страна на гиганта отвъд океана може да бъде началото на двубой по тенис на маса и да се започне размяна на удари от двете сили, при които икономиките биха пострадали допълнително. Европейските икономики така или иначе не са в най-добрата си форма, но в последните седмици виждаме все по-притеснителни фундаментални данни и от Щатите. Едно е сигурно, бизнесът обича спокойствието.. и докато има толкова много неясноти на пазара е напълно възможно да видим и по-дълга червена серия на капиталовите пазари.
Обръщайки поглед към родния пазар можем да споменем, че изглежда активността на пазара се завръща. В края на месеца предстои публикуване на отчетите за третото тримесечие, което би следвало да внесе допълнително действие на пазара. През септември стана факт поредното ребалансиране на SOFIX, при което Албена АД и Монбат АД успяха да се завърнат в индекса, а М+С Хидравлик АД и Стара Планина Холд АД загубиха своите места в представителната извадка на българския капиталов пазар. Все още неразрешена остава и сагата с ЧЕЗ, но през изминалата седмица Комисията за защите на конкуренцията откри производството по случая.
Петролът вече се завърна на цените, на които се търгуваше преди атаката срещу рафинериите на Саудитска Арабия. Златото се задържа на цени около 1 500 долара за тройунция, а биткойнът се завърна на нива около 8 100 долара след разходката до над 12 000.

в. Марица, 07.10.2019 г.
Велизар Фурлански
Риск Мениджър
Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.