Калкулатор

Delta-вариантът на коронавируса срина акциите на азиатските пазари

Азиатските акции спаднаха до двумесечни минимуми в петък и бяха определени като най-лошото им седмично представяне от февруари насам. Причината е глобалното разпространение на варианта на COVID вируса – Delta и притесненията, че това може да спре икономическото възстановяване в световен мащаб.

Най-широкият индекс на MSCI на акциите на Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония спадна с 0,9% до 667,99, ниво, което не се наблюдавало от средата на май. За седмицата досега индексът намалява с 3,2%, най-големият спад от началото на февруари. Японският Nikkei се плъзна с 2%. Китайските акции също бяха по-слаби, като индексът на сините чипове CSI300 намаля с 1,2%.

Австралийските акции спаднаха с 1,6%, като мерките за престой вкъщи в Сидни, най-гъсто населеният град в страната, се затегнаха допълнително, за да спрат разпространението на варианта на COVID вируса – Delta. Анализатори заявиха, че натрупването на събития е предизвикало по-скоро обрат в настроенията, отколкото катализатор.

Вина за вълната на азизтските пазари в петък имаха и спадовете на американските пазари предходния ден, където Dow Jones Industrial Average отбеляза понижение с 259,86 пункта и завърши деня на ниво от 34 421,93 пункта. Индексът S&P 500 изгуби 0,86% като стигна ниво от 4320,82 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite  достигна 14 559,78 което е спад от 0,72%. Спадовете бяха предизвикани от новините, че Япония обявява извънредно положение в Токио за предстоящите Олимпийски игри и от новите данни на министерството на труда в САЩ за ръст в заявленията за помощи при безработица, които показаха неочаквано нарастване до 373 хил.. Това беше счетено за сигнал за възможно забавяне на трудовия пазар на фона на възстановяването от COVID. Икономисти очакваха 350 хил. подадени за първи път заявления за помощи при безработица за седмицата до 3 юли.

Златото като актив за безопасно убежище, е на път да достигне най-доброто си седмично представяне от края на май. Последното нарастване на цената му е с 0,1% до 1 804,84 долара за унция.

На БФБ успещно се реализира третото IPO на пазара за растеж на малки и средни компании Beam.

Първичното публично предлагане на „ИмПулс I“ набра максималните 5 334 000 лева от пазара, като имаше над 1,5 пъти презаписване на акции, съобщи борсовият оператор.

„ИмПулс I“ АД е акционерно дружество, чиято дейност е фокусирана в бизнес и инвестиционни дейности, включително свързани с придобиване и управление на дялови участия. Мисията на новото дружество е да популяризира дяловото инвестиране сред българските инвеститори.

Фокусът на дейността на „ИмПулс I“ АД е да постига нарастване размера на направените инвестиции, чрез прилагане на дългогодишен опит, знания и инвестиционни правила и изплащане на текущ доход към своите акционери под формата на дивидент в размер на 90% от печалбата на дружеството, която не включва ефектите от преоценки на инвестиции.

Еврохолд България АД, привлече над 157 млн. лв. (80.5 млн. евро) чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), което се проведе в периода 9 юни – 7 юли тази година

По този начин Еврохолд набра приблизително 24% по-голяма сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и ще увеличи капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв. (332 млн. евро).

в-к Марица, 12.07.2021 г.

Васил Атанасов,

Инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.