Калкулатор

Tesla и Mastercard изстреляха Bitcoin

Икономиката на САЩ продължава да не достига очакваните нива. През януари откритите работни места са едва 49 хиляди, което остава с около 10 млн.по-малко от нивата на заетост преди пандемията. Все още не е приет и плана със стимули на Байдън за 1.9 трлн. долара, който в момента се обсъжда в Конгреса, въпреки това пазарите на акции продължават да pacтaт. Участниците в него виждат всяка новина като позитивна и купуват почти всичко като единствено златото запазва цените си. Ръстовете се подхранват и от очакванията, че Фeдepaлният peзepв щe продължи да пoддъpжa лиxвa близо до нyлa пpoцeнтa, както и от новите количествени улеснения, които се подготвят. Така по-слабите от очакваните макроикономически данни вместо да плашат участниците на пазара засилва усещането им, че ще се предложат повече стимули от правителството. През последната седмицата се забелязва леко охладняване на ентусиазма на инвеститорите. S&P 500 нарасна само от 3 908 до 3 916 пункта през седмицата, а Dow Jones от 31 328 до 31 430. И макар, че цените на европейските акции леко се понижиха в края на седмицата я изпратиха с ръстове, като се доближиха до исторически високи нива, насърчени от силните отчети на компаниите. Италианския пазар показа по-големи ръстове, подкрепени от очакванията, че бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги би могъл да спечели премиерския пост.

Криптовалутите също получиха подкрепа през седмицата. Новината, че Теѕlа e пpидoбилa Bіtсоіn зa 1,5 млpд. щ. долара и плaниpa дa пpиeмa плaщaния в ĸpиптoвaлyтaтa, пoвиши ĸypca нa дигитaлнaтa вaлyтa дo нoв peĸopд oт нaд 43 xил.щ. долара. Същевременно съобщението, че Mastercard ще улесни потребителите в използването на криптовалути от края на седмицата повиши цената му до 47 196 щ. долара.

В регионалните пазари е добре да отбележим инициативата на Borsa Istanbul да предостави до 9 900 долара финансова подкрепа на брокерски къщи, за да анализират по-малки компании, които се търгуват на борсата, в опит да повиши финансовата грамотност сред турските индивидуални инвеститори. Борсата планира да намали месечния членски внос на брокерските къщи с 10 000 лири за всеки анализ на акции извън референтния индекс Borsa Istanbul 100. Същевременно турската лира изпрати четвърта седмица с ръстове, поскъпвайки с почти 0,5% спрямо долара, което я прави най-силно представящата се сред тези на развиващите се пазари, с повишение от почти 6% спрямо щатския долар за годината.

След силния месец януари, когато оборотът на БФБ АД се увеличи с 30% на годишна база до 38,73 млн. лв. и голяма част от акциите поскъпнаха значително, в началото на месец февруари оборотите на борсата са на път да отбележат рекорди в обратна посока. Като причина за намаления интерес се счита новината за изтеглянето на 5,1 млн. дяла от „Expat SOFIX ETF”. Последното е направено от пенсионен фонд, като за заявената за теглене сума ще получи акции на 15-те компании в SOFIX. Това засили опасенията на инвеститорите, че ще има разпродажби при някои от компаниите в индекса и ги накара да застанат в изчакване. Новината, че ще получи дивидент от дъщерно дружество в размер на в размер на 378 394 лв. раздвижи търговията с акции на Илевън Кепитъл АД-София, като акциите му поскъпнаха с 4,29% за седмицата.

в-к Марица, 15.02.2021 г.
Васил Атанасов

Инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.